Bli doktorand
Högskolan har rätt att utfärda doktorsexamen och licentiatexamen inom tre områden: informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil. Inom områdena bedrivs forskarutbildningen inom fem ämnen.
Inledning
Denna information riktar sig till dig som är intresserad av forskarutbildning vid Högskolan i Halmstad.
Högskolans forskarutbildningsområden:
- Forskarutbildning i informationsteknologi
- Forskarutbildning i innovationsvetenskap
- Forskarutbildning i hälsa och livsstil
För att kunna antas till utbildning på forskarnivå måste du ha finansiering (lön) under hela studietiden. Det får du genom en doktorandanställning eller en anställning hos en annan arbetsgivare. Dessutom måste Högskolan ha resurser för att tillhandahålla handledning och övrigt som krävs för studiernas genomförande. Utöver detta krävs det också att du är behörig till forskarutbildningen samt att du bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra dig utbildningen.
Forskarutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier och avslutas med en doktorsexamen. I praktiken tar det längre tid att slutföra sin utbildning eftersom man som doktorand även brukar delta i annat arbete, exempelvis undervisning. Efter halva tiden (dvs två års heltidsstudier) kan utbildningen avslutas med en licentiatexamen, eller vara en etapp till doktorsexamen. Forskarutbildning består av kurser, utbildningsmoment, forskning och författandet av en licentiatuppsats eller doktorsavhandling.
Finansiering
Doktorandanställning
För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs i normalfallet att du samtidigt anställs som doktorand. Det innebär att du måste söka och få en ledig doktorandanställning för att bli antagen. Alla lediga doktorandanställningar utlyses på Högskolans hemsida.
Hur lång tid en rekrytering tar är svårt att säga då det beror på hur lätt eller svårt det är att hitta lämpliga kandidater samt vilken tid som läggs på att förbereda rekryteringen. Tänk på att det vid internationell rekrytering tar längre tid då man behöver räkna in tid för ansökan om uppehållstillstånd samt personnummer/samordningsnummer.
För mer information om doktorandanställning, se Högskolans anställningsordning:
Anställningsordning Högskolan i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anställning hos annan arbetsgivare
Du kan också bli antagen till utbildning på forskarnivå om din arbetsgivare går med på att du får bedriva studier på din arbetstid. Då skrivs ett avtal mellan arbetsgivaren och Högskolan. Din arbetsgivare måste kunna garantera att du har finansiering (lön) för hela utbildningstiden. Om du vill bedriva studier på forskarnivå som en del av din anställning ska du kontakta studierektorn för den utbildning du vill påbörja.
Regler för finansiering av forskarstudier
Om finansiering och resurshantering av studier på forskarnivå
Studier på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad finansieras i normalfallet genom anställning, antingen vid Högskolan i Halmstad (i första hand doktorandanställning) eller hos en annan arbetsgivare (extern anställning). Finansiering av studier på forskarnivå kan också, i undantagsfall, ske genom stipendium från extern finansiär eller, om studiefinansiering kan säkras under hela utbildningstiden, genom ålderspension. Andra sätt att finansiera forskarstudier godtas inte vid antagning till utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad.
Vid finansiering genom stipendier eller inom ramen för extern anställning ska den ekonomiska ersättningen till den forskarstuderande motsvara den lön som en doktorandanställd vid Högskolan i Halmstad erhåller efter skatt.
Oavsett finansieringsform ska Högskolan bedöma om det finns ekonomiskt utrymme för antagning samt enligt högskoleförordningen, bedöma att finansieringen är säkerställd under hela utbildningstiden och att erforderliga handledaresurser samt godtagbara studievillkor finns. I samtliga fall ska utbildningen kunna genomföras inom fyra år när det gäller licentiatexamen och åtta år när det gäller doktorsexamen.
Finansiering inom ramen för anställning vid Högskolan i Halmstad
I första hand ska studier på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad finansieras genom doktorandanställning. Finansiering inom ramen för annan anställning vid Högskolan (utöver doktorandanställning) kan godtas i de fall den sökande medges att på arbetstid ägna sig åt utbildning på forskarnivå under minst 50 procent av heltidstjänstgöring.
Finansiering inom ramen för extern anställning
Finansiering inom ramen för en extern anställning kan godtas i de fall den sökande av sin arbetsgivare medges att på arbetstid ägna sig åt utbildning på forskarnivå under minst 50 % av heltidstjänstgöring. Finansiering inom ramen för en extern anställning ska regleras genom avtal mellan finansierande arbetsgivare och berörd akademi.
Stipendiefinansiering
Stipendiefinansiering av forskarstudier av extern finansiär tillämpas med restriktivitet vid Högskolan i Halmstad. Stipendiefinansiering ska enbart utgöra underlag för finansiering av studier på forskarnivå när de rättsliga kriterierna för stipendiehantering är uppfyllda och där berörd akademi har insyn i hur stipendiet hanteras och betalas ut.
Högskolan godtar inte stipendiefinansiering som innehåller villkor som innebär att den forskarstuderande riskerar att bli återbetalningsskyldig.
Det är viktigt att veta att forskarstuderande som är finansierade via stipendier inte omfattas av några förmåner enligt kollektivavtal som exempelvis föräldralön, sjuklön etc. Den forskarstuderandes situation gällande socialförsäkringsförmåner varierar beroende på medborgarskap, varaktighet i Sverige etc.
Regler för finansiering av studier på forskarnivå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Behörighet
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att du har grundläggande behörighet för forskarutbildning. Det krävs även en särskild behörighet som gäller för respektive ämne på forskarnivå. De särskilda behörighetskraven finns i den allmänna studieplanen som finns för varje ämne. Särskild behörighet kan exempelvis vara krav på tidigare utbildning med relevans för ämnet på forskarnivå. Det görs också en bedömning huruvida du anses ha förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra dig utbildningen.
Grundläggande behörighet (Högskoleförordningen, 7 kap. 39 §)
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har
- avlagt en examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Högskolan får för en enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet, om det finns särskilda skäl.
Ämnen på forskarnivå
Högskolan i Halmstad bedriver för närvarande utbildning på forskarnivå inom följande forskarutbildningsämnen. I varje ämnes allmänna studieplan kan du bland annat läsa mer om innehåll, behörighet och upplägg, som du når via länkarna i listan.
- Datateknik (område informationsteknologi) Pdf, 118.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- Hälsa och livsstil (område hälsa och livsstil) Pdf, 193.1 kB, öppnas i nytt fönster.
- Informatik (område informationsteknologi) Pdf, 92.9 kB, öppnas i nytt fönster.
- Innovation och företagande (område innovationsvetenskap) Pdf, 186.4 kB, öppnas i nytt fönster.
- Signal- och systemteknik (område informationsteknologi) Pdf, 118.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Ansökan inför antagning
När kraven på resurser, finansiering och behörighet är utredda och uppfyllda är det dags att ansöka om antagning till utbildning på forskarnivå. Blanketten som ska användas fyller du som sökande i tillsammans med studierektor. Du hittar blanketten via länken nedan. Ansökan finns både på svenska och engelska.
Till ansökan ska styrkta betygsavskrifter bifogas exempelvis examensbevis. Dessutom ska det bifogas underlag som klart utvisar tillgång till nödvändiga resurser (handledning och vad som i övrigt krävs för studiernas genomförande) och underlag som visar hur studierna ska finansieras. Ansökan signeras av dig som sökande, akademichef och studierektor innan den överlämnas av studierektor till forskarutbildningsutskottet. Ansökan och signering kan göras digitalt, det vill säga online.
Ansökan om antagning till utbildning på forskarnivå Pdf, 967.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Högskolans regler för antagning
Högskolans antagningsordning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå
Vid Högskolan i Halmstad är det forskarutbildningsutskottet som beslutar om antagning till utbildning på forskarnivå. Detta gör utskottet på delegation från forsknings- och utbildningsnämnden. Det är berörd studierektor för forskarutbildningen som föredrar ärendet i utskottet. Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå kan ske i utskottet vid flera tillfällen under året förutom under sommaruppehållet mellan terminerna. Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå kan inte överklagas. Myndighetspråk är svenska, vilket gör att besluten fattas på svenska.
Att vara doktorand vid Högskolan i Halmstad
Vi har samlat intervjuer med några av våra doktorander vid Högskolan. Ta del av intervjuerna för att få en inblick i hur det är att vara doktorand hos oss.
Intervjuer med Högskolans doktorander
Kontakt
Vill du veta mer om Högskolans forskarutbildning och hur det är att vara doktorand kan du kontakta någon av studierektorerna för det område du är intresserad av.
- Vaike Fors, studierektor för området informationsteknologi
- Thomas Magnusson, studierektor för området innovationsvetenskap
- Sara Högdin, studierektor för området hälsa och livsstil
Mer information
För mer generell information om forskarutbildning i Sverige finns en handbok framtagen av Sveriges förenade studentkårers doktorandkommitté.
PhD Handbook från Sveriges förenade studentkårer Länk till annan webbplats.