Utbildning på forskarnivå
Högskolan i Halmstad bedriver forskarutbildning inom flera områden. Högskolan har rätt att utfärda doktorsexamen inom tre områden: informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil. Inom andra områden bedrivs forskarutbildning med stöd av strategiska samarbetsavtal med andra högskolor och universitet.
Mer information
Forskarutbildningsområdet hälsa och livsstil
Inom området bedrivs forskning ur ett mångvetenskapligt perspektiv om faktorer som påverkar och påverkas av hälsa och ohälsa på individ- och samhällsnivå. Forskarutbildningen inom detta område är anknuten till forskningsmiljön CVHI.
Forskarutbildningsområdet informationsteknologi
Inom området informationsteknologi anordnar Högskolan forskarutbildning inom tre ämnen: datateknik, informatik och signal- och systemteknik. Tanken är att forskarutbildningen efter hand ska breddas till övriga ämnen inom forskningsmiljön. Forskarutbildningen inom detta område leds av forskningsmiljön EIS.
Forskarutbildningsområdet innovationsvetenskap
Forskarutbildningen inom detta område innefattar studier av hur interna och externa förhållanden påverkar innovationsprocesser och hur idéer når framgång på marknaden, det vill säga blir innovationer. Forskarutbildningen inom detta område leds av forskningsmiljön CIEL.
Fotnot. Med reservation för ändringar. All forskarutbildning startar under förutsättningar att erforderliga beslut fattas.
Forskarskolor
Högskolan är en del av flera olika forskarskolor, inom flera olika ämnesområden.
EISIGS
EISIGS står för Embedded and Intelligent Systems Industrial Graduate School och är en företagsforskarskola vid Högskolan i Halmstad. Fokus för EISIGS är inbyggda system för intelligenta applikationer, där doktoranderna är knutna till både industrin och akademin.
UPGRADE
Forskarskolan UPGRADE – Lärarutbildning och skolans digitalisering är en nationell forskarskola som under våren 2020 antar minst nio doktorander. Forskarskolan finansieras av Vetenskapsrådet och syftet är att stärka den digitala kompetensen i lärarutbildningarna och öka andelen lärarutbildare med forskarutbildning.
KÄKK
Kunskap, ämnen och kvalitet i lärarutbildning och klassrum – en forskarskola för lärarutbildare (KÄKK) är en samverkan mellan Karlstads universitet, Högskolan i Halmstad och Högskolan Väst, och erbjuder doktorandtjänster i olika ämnen. Forskarskolan hålls samman av gemensamma kurser och seminarier.
FontD
Nationella forskarskolan i naturvetenskapens och teknikens didaktik, FontD, syftar särskilt till att utveckla praktiknära forskning som analyserar och utvecklar didaktiska modeller för att främja lärande i naturvetenskap, både i skolan och i lärarutbildningen.
Produktion2030
Tillgång till kompetens inom produktionsområdet är centralt för industrins utveckling och investeringar i Sverige. Högre utbildning inom produktionsområdet bör kännetecknas av samverkan mellan industri och akademi. Produktion2030 bedriver sedan 2014 en nationell forskarskola i produktion.
Nationell företagsforskarskola inom området Smart industri
Företagsforskarskolan Smart Industry Sweden är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde, Jönköping University och Mittuniversitetet i nära samarbete med KK-stiftelsen. Företagen i forskarskolan tar emot en eller flera doktorander men får tillgång till hela nätverket av lärosäten, doktorander, seniora forskare och företag. Syftet med Smart Industry Sweden är att stärka svensk industri.
Företagsforskarskola inom hälsoinnovation
Forskarskolan är ett samarbete mellan fem svenska lärosäten som just nu söker företag som vill vara med i en unik satsning på forskarutbildning i samverkan. Forskarskolan ger tillfälle till kompetensutveckling av medarbetare och att utveckla verksamheten tillsammans med svensk forskning.