Vision, mål och strategier
Här kan du ta del av Högskolans övergripande vision, strategi och målbilder liksom vårt arbete med miljö och hållbar utveckling samt lika villkor.
Vision och strategi
Vision:
Högskolan i Halmstad skapar värden, driver innovation samt utvecklar människor och samhälle för framtiden.
Värdeskapande
Innovationsdrivande
Samhällsutvecklande
Vad betyder visionen?
Visionen uttrycker en långsiktig målbild – en ledstjärna att sträva mot. Den kan betyda olika saker för olika personer i olika funktioner vid lärosätet, men alla medarbetare bidrar till arbetet med att förverkliga visionen. Den som arbetar med utbildning och forskning, liksom den som arbetar med administration eller service ska kunna pröva sina arbetsuppgifter mot visionens tre ord: ”Hur bidrar jag i mitt arbete till att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället?”. Begynnelsebokstäverna i de tre värdeorden värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande bildar tillsammans förkortningen VIS – en bra minnesregel för visionens värdeord, men också med koppling till det ideal som står över alla andra för en akademi: vishet.
Vision, målbilder och strategier antogs av högskolestyrelsen i april 2019 och utgör Högskolans mest övergripande och långsiktiga styrdokument för all verksamhet.
Målbilder
Tre målbilder visar varthän Högskolan strävar, hur Högskolan vill profilera sig och utvecklas under den närmaste tioårsperioden. Till var och en av de tre målbilderna finns ett antal strategier eller aktiviteter kopplade till sig, för att mer konkret beskriva vad Högskolan på lång sikt ska göra för att uppnå målbilden.
Miljö och hållbar utveckling
Tillsammans står vi alla inför en utmaning, men även en möjlighet, att bidra till att uppnå ett hållbart samhälle. Genom utbildning, forskning och i samverkan med andra aktörer i samhället har Högskolan en viktig roll i att skapa förutsättningar och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling.
Högskolans arbete med miljö och hållbar utveckling
Lika villkor
Lika villkor används vid Högskolan i Halmstad som ett samlingsbegrepp för arbetet med att motverka all form av diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionsvariation, könsidentitet, sexuell läggning, ålder eller social bakgrund.
Högskolans arbete med lika villkor
Jämställdhetsintegrering
Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det är Sveriges jämställdhetspolitiska mål, och på Högskolan arbetar vi aktivt för att förverkliga det genom strategin jämställdhetsintegrering. Det betyder att jämställdhetsfrågor ska finnas med och beaktas i all verksamhet vid lärosätet.
Högskolans arbete med jämställdhetsintegrering
Validering av reell kompetens
Sedan hösten 2017 arbetar Högskolan i Halmstad med att utveckla en nationellt gemensam modell för validering och bedömning av reell kompetens. Detta arbete görs i nära samarbete med Universitets- och högskolerådet (UHR) och övriga lärosäten i landet.
Samverkansinlärning (SI)
Samverkansinlärning (SI) är en pedagogisk metod som används på flera kurser vid lärosätet. Det är ett frivilligt komplement till övrig undervisning och ersätter varken föreläsningar eller lärarledda övningstillfällen.