Fakta om Högskolan
Högskolan i Halmstad skapar värden, driver innovation samt utvecklar människor och samhälle för framtiden. Ända sedan starten 1983 har nytänkande och samverkan med samhället präglat Högskolans utbildning och forskning.
Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs till stor del mångvetenskapligt inom Högskolans två fokusområden: hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen. Högskolan har ett brett utbildningsutbud med många populära utbildningsprogram. Högskolans campus är modernt och välutrustat, och ligger nära både resecentrum och Halmstads trevliga stadskärna.
Få en ögonblicksbild över verksamheten genom de viktigaste sifferuppgifterna för Högskolan i Halmstads verksamhet:
Utbildning för framtiden
Högskolan har ett brett utbildningsutbud med många populära utbildningsprogram. En stor andel är så kallade professionsutbildningar, som leder till tydliga yrken som är efterfrågade av samhälle och arbetsmarknad. Det gäller till exempel lärare, ingenjörer, sjuksköterskor, ekonomer, socionomer, med flera. I dag har lärosätet totalt cirka 12 000 studenter och erbjuder ett 30-tal program på grundnivå, ett 20-tal program på avancerad nivå samt över 200 kurser inom flera ämnesområden. Det mesta av utbildningen sker på Högskolans campus i moderna, välutrustade lärandemiljöer och labb. Högskolan är också känd för att ha ett välkomnande och aktivt studentliv.
Profilerad forskning
Högskolan i Halmstad bedriver forskning inom två övergripande fokusområden, hälsoinnovation och smarta städer och samhällen, med grund i tre starka forskarutbildningsområden: informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil. Inom dessa finns mångvetenskapliga forskningsprogram, med fokus på samhällsutmaningar. Forskningen är värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande. Forskningen har hög samhällsrelevans och bidrar till att lösa samhällsutmaningar, ofta i nära samverkan med externa aktörer. Forskning, utbildning och samverkan berikar varandra och skapar vitala och internationella kunskapsarenor.
Fokusområde Smarta städer och samhällen
Samverkan för utveckling
Högskolan deltar aktivt i samhällsutvecklingen genom samverkan med både näringsliv och offentlig sektor. Studenter möter samhälle och arbetsmarknad på en rad olika sätt under sin utbildning, till exempel genom projektkurser, verksamhetsförlagd utbildning eller examensarbeten. En stor del av forskningen sker i samverkan eller samproduktion med företag, organisationer eller offentlig sektor, med stort fokus på samhällsnytta. Högskolan har upprättat samverkansavtal med några särskilt viktiga partner inom forskning och utbildning, till exempel Getinge Sterilization AB, Stena Recycling AB och Region Halland.
Fyra akademier
Högskolan har i dag cirka 600 anställda. Här finns 59 professorer och 88 doktorander.
Högskolan i Halmstad är organiserad i fyra akademier som bedriver forskning och utbildning:
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Akademin för lärande, humaniora och samhälle
Akademin för hälsa och välfärd
Akademin för informationsteknologi
Historik
1983 fick Halmstad en självständig högskola. Då var studenterna några hundra och personalen ett 40-tal. Här har vi samlat några milstolpar i Högskolans historia.
Högskolan i Halmstads historia
Informationsmaterial
Högskolan i Halmstad har ett utbud av informationsmaterial i tryckt form som du kan beställa och få skickat hem till dig, till exempel vårt utbildningsmagasin eller vår årsredovisning.
Finansieras av Europeiska unionen – NextGenerationEU
EU har inrättat ett tillfälligt återhämtningsinstrument, NextGenerationEU (NGEU). Satsningen ska bidra till att reparera de akuta ekonomiska och sociala skadorna till följd av pandemin. Det ska också bidra till att bygga ett EU som är mer miljövänligt, digitalt och resilient, samt bättre anpassat till nuvarande och kommande utmaningar.
En del av våra utbildningar har delfinansierats med medel från Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF). För mer detaljerad information om RRF hänvisar vi till regeringens återhämtningsplan.
Sveriges återhämtningsplan på regeringen.se Länk till annan webbplats.