Livet som student

Som ny student har du en spännande tid framför dig! Att plugga på högskola är speciellt och att vara student är så mycket mer än bara studier. Du kommer att träffa nya människor med olika bakgrund. Du kan hitta vänner med samma intressen som du, oavsett om det är musik, sport, film, politik – eller något annat.

Boende

Något av det första som du behöver göra när du har blivit antagen till Högskolan är att hitta någonstans att bo. Att studenter saknar bostad när terminen börjar är ett välkänt problem i många studentstäder, men om du bara är ute i god tid brukar det ordna sig med bostad.

I Halmstad finns det flera möjliga boendealternativ, de flesta på bekvämt avstånd från både campus och centrum.

Fyra tips på vägen till egen lya

1. Ställ dig i bostadskö nu direkt

Du behöver inte vänta på att få antagningsbeskedet. Börja med studentkåren, HFAB och Willhem.

2. Kontakta lokala bostadsbolag

Ta själv kontakt med fler lokala bostadsbolag. På kårens webbplats hittar du länkar och kontaktuppgifter till fastighets­ägare både i och runt Halmstad.

Halmstad studentkårlänk till annan webbplats

3. Håll koll på annonser

Kolla annonser i lokaltidningen Hallandsposten, på Blocket eller annonsera själv om att du söker en lägenhet eller ett rum. På Studentlya.nu finns annonser om lediga lägenheter. På Hyra bostad hittar du en lista både över hyresvärdar och lediga lägenheter i Halmstad.

Studentlya.nulänk till annan webbplats

Hyra bostadlänk till annan webbplats

4. Kolla Facebook

Det finns olika grupper på Facebook för dem som letar bostad i Halmstad.

En ung kvinna och en ung man sitter på en klippa vid havet och staplar stenar.

Studentkåren

Studentkåren arbetar både för att du ska kunna påverka din utbildning och för att du ska ha en bra studietid. Det är frivilligt att vara medlem.

Kårens ordförande om studentkåren

Marielle Bock är ordförande i Halmstad studentkår. Se filmen där hon berättar mer om kårens verksamhet vid Högskolan i Halmstad:

Nollningen

Halmstad har rykte om sig att erbjuda Sveriges bästa nollning. Bakom nollningen ligger månader av planering och förberedelser, allt för att du som nybliven student ska lära känna Högskolan, dina kursare och din nya hemstad.

I mitten av augusti drar den i gång – nollningen, en tio dagar lång fest för nya studenter. För många studenter blir nollningen en rivstart på studietiden och det första tillfället att hitta vänner som också börjar plugga.

Målet är att du som ny student ska få vänner, lära dig att hitta både på campus och i Halmstad och att du ska få en bra start på studietiden. Nollningen är frivillig och den arrangeras av studentkåren.

Nollning 2018: Nya studenter trotsade regnet på årets nollning

Tre män i cowboykläder går mot åskådarläktare fylld med nya studenter i färgglada t-shirtar

Nollningen är en kul rivstart på studierna.

”Bästa sättet att lära känna nytt folk”

När Pontus Jönsson började studera flyttade han till Halmstad där han inte kände någon. Pontus tycker att nollningen var det bästa sättet att få nya vänner snabbt.

Vad hade du för förväntningar inför nollningen?
– Jag hade hört att det var riktigt kul och bra att vara med på för att komma in gruppen, men jag visste inte vad som skulle hända.

Hur var det att bli nollad?
– Det var jätteroligt och bästa sättet att lära känna nytt folk. Dels för att jag själv inte kommer från Halmstad och vi fick lära känna staden, dels för att så många andra studenter kom från andra orter så det var lätt att ”connecta”.

Det bästa med att bli nollad var gemenskapen, i och med att jag inte kände någon. Jag fick vänner snabbt, och det var bra att träffa några jag senare kunde plugga tillsammans med.

Vad fick ni göra?
– Vi gjorde olika former av samarbetsövningar och lekar. Sen var det fester på kvällarna, vilket var bra för då öppnade man sig mer.

Vad var det bästa med att bli nollad?
– Det var gemenskapen, i och med att jag inte kände någon. Jag fick vänner snabbt, och det var bra att träffa några jag senare kunde plugga tillsammans med. Allt med nollningen är ju frivilligt, och även om en del saker kan verka lite konstiga, så är de till för att man ska få den bästa upplevelsen.

Har du något råd till den som ska nollas?
– Kom dit och var glad och ”open minded”!

Campus

Vad erbjuder campus? Svaret är enkelt: Allt! Det behändiga formatet på vårt campus är ett stort plus för Högskolan i Halmstad. Det mesta som du behöver finns på nära håll på högskoleområdet – föreläsningssalar, labb, bibliotek, kaféer, studentkåren, studentsupport och gym.

Nära till det du behöver

Som student i Halmstad slipper du kuska staden runt när du ska från en föreläsning till en annan. Det mesta finns på campus. Det gör det lätt att få kontakt med studenter från andra ämnen, med lärare och med annan personal på Högskolan.

Som student i Halmstad slipper du kuska staden runt när du ska från en föreläsning till en annan. Här ryms det mesta på campus.

Fem studenter står och pratar framför Högskolans huvudentré, där man kan se texten "Här börjar framtiden".

Högskolehallen för träningssugna

I Högskolehallen har vi samlat allt som rör idrott och hälsa. Här finns en stor idrottshall, träningssalar och lokaler för undervisning och forskning, bland annat två topputrustade laboratorier. Här hittar du också gym, aerobicsal, spinningsal och klättervägg – nära till hands för alla träningssugna studenter på campus.

Skön studiemiljö på högskolebiblioteket

Med sina tysta läsesalar och rum för grupparbeten erbjuder högskolebiblioteket en perfekt studiemiljö. Här finns också all kurslitteratur inom de ämnen som du kan läsa på Högskolan. Dessutom hittar du dagstidningar, tidskrifter, handböcker och fördjupningslitteratur.

Staden Halmstad

Plugga och bo mitt på västkusten! Halmstad med sina 100 000 invånare är en populär stad att bo i. Med en cykel tar du dig snabbt mellan mysiga kaféer, kul uteställen, havet och Högskolan.

Två personer som cyklar på Galgberget i Halmstad.

Galgberget med sin vackra natur är det perfekta stället för rekreation.

Du kommer långt med cykel

Med över 20 mil cykelbanor runt om i hela kommunen hamnar Halmstad i topp bland Sveriges cykelstäder. Här är det lätt att välja cykeln oavsett om du ska inom stadskärnan eller utanför. Missa till exempel inte Prins Bertils led – här kan du cykla längs med havet från centrum till Tylösand.

Sveriges bästa stränder

Vill du bada på Sveriges finaste strand? Då är ett besök på Tylösands fem kilometer långa sandstrand ett måste. Halmstad är en stad som präglas av läget vid västkusten. Här har du aldrig långt till inbjudande stränder, klippor och charmiga småbåtshamnar. Halmstad är dessutom ett av de bästa ställena i Sverige för surfing. Allra bäst är det på hösten när vinden ligger på någon av våra 20-talet stränder.

På stoora tåaj kan du köpa allt från spåatskjoata, till guakbuak och joagåbba.

Så tjabbar vi i Halmstad! Vågar du prova?

Idrottsstaden

I idrottsstaden Halmstad kan du lätt få utlopp för alla passioner som har med sport och träning att göra, oavsett om du vill svettas själv eller sitta på läktaren. Här finns gym och idrottsföreningar för de flesta smaker. Här finns också till exempel bordtennisklubben Halmstad BTK, handbollsklubben Drott och Halmstads bollklubb, HBK. Halmstad är ett Mecka för golfare med hela tolv golfbanor.

Nära till storstan!

Halmstad ligger bra till även i förhållande till omvärlden. Läget mitt emellan Göteborg och Malmö – och goda kommunikationer – är kanon när du vill ha variation och känna lite storstadspuls. Tar du tåget norrut är du i Göteborg på en dryg timme, åker du söderut kliver du av i Malmö efter en och en halv. Om du inte väljer att fortsätta över bron till Köpenhamn, förstås.

Ekonomi

För en student kan det vara en utmaning att få slantarna att räcka till. Här är har vi samlat tips och viktig information som rör din ekonomi.

Fem tips för hur du får pengarna att räcka längre

1. Sök bostadsbidrag

Du kan söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Här kan du räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag och hur stort det kan bli.

Försäkringskassans studentsidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2. Sök stipendier

Ett sätt att dryga ut kassan kan vara att du söker stipendier.

3. Skaffa ett extraknäck

Att arbeta extra på fritiden kan vara ett bra sätt att få lite bättre ekonomi, men det finns några saker att tänka på:

  • Du behöver kunna planera och ha bra disciplin så att du har tid att studera.
  • Det kan vara bra att ta reda på hur mycket du har rätt att tjäna innan du är skyldig att betala skatt på din inkomst. Om du tjänar över en viss nivå minskar dessutom bostadsbidrag och studiemedel.

4. Låna eller köp begagnad kurslitteratur

Du kan spara en hel del genom att låna din kurslitteratur på biblioteket eller köpa begagnad litteratur av tidigare studenter.

5. Utnyttja studentrabatter

Som student har du rabatt på olika aktiviteter. Om du väljer att bli medlem i studentkåren får du de rabatterade priser som kåren har med olika företag. När det gäller att få rabatt på resor kan du behöva ha ett så kallat mecenatkort.

uppdaterad

2019-02-25

Kontakt

Dela