Hitta bostad
En av de första och viktigaste uppgifterna som du måste ta tag i när du har sökt till Högskolan är att hitta någonstans att bo. Att studenter saknar bostad när terminen börjar är ett välkänt problem i många studentstäder, men om du bara är ute i god tid brukar det ordna sig med bostad.
”De flesta studenterna bor nära varandra och campus är också nära till allting.”
Louise Johansson, student på Internationell marknadsföring
Bo i studentlägenhet
Att bo i studentlägenhet kan vara ett sätt att snabbt lära känna andra studenter. Oftast har du eget kök och badrum och delar gemensamma trivselutrymmen med andra. I Halmstad finns ett antal studentboenden. De största är Bolmensgatan, Gladan, Krusbäret, Gråstenen och Jakten.
Störst på studentlägenheter är det kommunala bostadsbolaget HFAB, som har ungefär 650 studentboenden. Där finns det två sätt för dig att få en studentlägenhet, antingen genom lottning eller via deras kösystem.
HFAB Länk till annan webbplats.
Willhem är ett bostadsbolag som har runt 250 studentlägenheter. De använder inte något kösystem utan förmedlar bostäder baserat på intresseanmälningar.
Willhem Länk till annan webbplats.
På Halmstad Studentkårs webbplats kan du tal del av tips på hur du hittar en bostad och information om vad du behöver tänka på när du ska söka boende i Halmstad. Via sajten förmedlar de också bostadsannonser som är riktade till studenter.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
Dela lägenhet eller hus
Många studenter bor hellre i en vanlig lägenhet. Om du vill bo med några kompisar kan ni dela en större lägenhet, eller kanske till och med en villa. HFAB förmedlar de flesta av Halmstads lägenheter. Det finns också en rad privata fastighetsägare som hyr ut hyresrätter.
Stuga vid stranden
Ett alternativ till rum och lägenheter är att hyra en liten stuga på Östra stranden. Då har du havet alldeles inpå knuten och Högskolan på gångavstånd.
Sex tips för att få egen lya
1. Vänta inte på antagningsbeskedet
Ju tidigare du börjar leta bostad, desto större är dina chanser. Börja med studentkåren, HFAB och Willhem.
2. Ställ dig i bostadsköer
Se till att ställa dig i så många bostadsköer som du kan hitta och så tidigt som möjligt. Även om du inte får napp vid första försöket kan det vara bra att stå kvar om du vill byta bostad senare under studietiden.
3. Ta kontakt med många bostadsbolag
Ta själv kontakt med fler lokala bostadsbolag för att öka dina chanser. Alla fastighetsägare har nämligen inte en bostadskö och det kan ibland räcka att skicka in en intresseanmälan för att få en bostad. Googla efter fastighetsägare i och runt Halmstad eller se tips på studentkårens webbplats.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
4. Var aktiv och ha tålamod
Det kan ta tid att hitta ett boende och därför kan du behöva lägga ner en del jobb. Men tänk på att inte vata alltför krästen, det är kanske viktigare att du har en fungerande bostad än att den är helt perfekt direkt?
5. Kolla annonser och annonsera själv
Både i lokaltidningen Hallandsposten och på Blocket finns bostadsannonser från fastighetsägare. Du kan också själv lägga ut en annons och berätta att du letar bostad.
6. Fråga vänner och andra kontakter
Världen är liten! Fråga bekanta, släktingar och deras vänner om de känner någon som vill hyra ut eller ställ en fråga i sociala medier – det kan löna sig. Vem vet, din barndomsväns pojkvän kan ha en arbetskompis som har en kusin som bor i Halmstad och som har ett rum över ...
Hemförsäkring
För att skydda ditt hem och dina ägodelar bör du ha en hemförsäkring. Många försäkringsbolag har rabatt på hemförsäkringar för studenter och ungdomar. Studentkåren samarbetar med Länsförsäkringar och har en studentförsäkring till ett pressat pris.