Låna och beställ
Högskolebiblioteket i Halmstad är ett offentligt bibliotek som är öppet för alla där bibliotekets främsta uppgift är att ge service åt forskare, studenter och anställda vid högskolan i Halmstad. Du som tillhör allmänheten får låna våra böcker och kan ta del av de flesta av våra tjänster på plats i biblioteket. Beställning av material från andra biblioteket (fjärrlån) är endast möjligt för studenter vid högskolan eller vid andra lärosäten, samt personal.
Lånekort
För att kunna låna, reservera, låna om och beställa material från biblioteket behöver du registrera dig som användare i vårt bibliotekssystem. Efter att du har ansökt och innan du kan låna måste du gå till lånedisken i biblioteket och aktivera din registrering. Kom ihåg att ta med giltig legitimation.
Beställ artiklar och böcker
Behöver du en bok, artikel, tidskrift eller annat material biblioteket inte har tillgång till i dag? I de flesta fall kan vi beställa materialet till dig via fjärrlån (lån från annat bibliotek) eller att vi själva köper in boken. Fyll i ett av formulären nedan så återkommer vi till dig.
Vilka regler gäller för fjärrlån?
Tjänsten vänder sig till dig som studerar, forskar eller arbetar vid Högskolan i Halmstad samt till externa studenter. Du måste vara registrerad låntagare hos oss. Allmänheten hänvisas till närmaste folkbibliotek för beställning av fjärrlån.
Vi lånar inte in kurslitteratur. Skönlitteratur lånas endast in för uppsatsarbeten. Det är det utlånande biblioteket som bestämmer lånetid och övriga lånevillkor.
Vad kostar det att beställa fjärrlån?
Varje fjärrlån är kostnads- och arbetskrävande för biblioteken. Fundera gärna på om det du vill beställa är värt det och kanske finns det en likvärdig bok eller artikel bland bibliotekets egna samlingar. Syftet med din fjärrlånebeställning skall vara att tillgodose ditt litteraturbehov för studier eller forskning.
Tänk på att det finns mycket litteratur som inte alltid lånas ut av andra bibliotek. Dit hör bland annat kurslitteratur, referenslitteratur, tidskrifter, uppsatser och äldre material.
Högskolebiblioteket beställer i övrigt det mesta, men förbehåller sig rätten att pröva varje fjärrlånebeställning. Varje fjärrlåneförfrågan på köpbart material övervägs som ett inköpsförslag.
Priser
Artiklar för studenter och forskare: 40 kronor. Notera att du är ersättningsskyldig så fort ärendet är behandlat av oss, även om du skulle ångra dig och inte hämta ut artikeln. För anställda vid Högskolan i Halmstad debiteras din akademi.
Artiklar för andra bibliotek: 80 kr / artikel
Böcker: Lån inom Norden är gratis. Lån utom Norden debiteras den faktiska kostnaden (150–250 kronor)
Hur lång tid tar fjärrlån?
Leveranstiden är normalt mellan 5–7 dagar men det kan variera.
Det är det utlånande biblioteket som bestämmer lånetid och övriga lånevillkor.
När fjärrlånat material anlänt får du ett meddelande via e-post och kan hämta det i lånedisken. Personal vid Högskolan får artikelkopior med internposten.
För studenter vid annat lärosäte samt allmänhet
Från måndag 30 november öppnar biblioteket upp för samtliga låntagare igen, men med begränsningar. För allmänhet och studenter vid annat lärosäte skall biblioteket inte betraktas som mötesplats eller arbetsplats. Du går in, gör ditt ärende och går ut igen.
Det innebär att tryckt material nu är åtkomligt i byggnaden igen och att möjligheten att få material hemskickat tas bort.
För distansstuderande
Studenter registrerade på någon av Högskolan i Halmstads distansutbildningar har full tillgång till de databaser biblioteket tillhandahåller på campus. Distansstudenter som bor utanför Halmstads kommun kan även få böcker och artiklar hemsända. Distansstudenter som bor inom Halmstads kommun förutsättes själva uppsöka biblioteket och har inte möjlighet att få material hemskickat.
Utökad service för distansstudenter
Uppfyller du kriterierna som distanstudent på Högskolan i Halmstad kan du få utökad service. Du behöver först göra en ansökan om lånekort för distansstudent. Biblioteket skickar hem ditt lånekort till dig. Har du varit student tidigare måste du ändå göra en ansökan via formuläret för att få ta del av denna service.
Ansökan om utökad service för distansstudenter
Lån
Distansstuderande bosatta utanför Halmstads kommun men inom Sverige kan få böcker och artiklar hemsända. Den studerande står själv för returporto och återsändande av böcker till biblioteket medan artiklar behålls. Notera att låntagaren är fullt ansvarig för böckerna tills de anlänt till biblioteket.
När du skall återlämna böcker via post, skicka försändelsen som företagspaket till:
Högskolan i Halmstad
Högskolebiblioteket
Spetsvinkelgatan 29
302 55 HALMSTAD
I övrigt gäller bibliotekets allmänna låneregler.
Beställa böcker som finns i bibliotekets katalog
Sök upp boken i vår katalog och klicka in dig på den. Är du inloggad som distansstudent kan du klicka på att reservera boken, oavsett om den är utlånad eller ståendes på hyllan.
Var noga med att fylla i datum när beställningen inte längre är intressant för dig, så biblioteket inte skickar hem boken till dig i onödan.
Beställa artiklar som finns i bibliotekets katalog
Börja med att söka på tidskriftens namn i bibliotekets tidskriftlista. Har vi tidskriften i elektronisk form finns möjligheten att läsa och skriva ut artikeln direkt.
Finns tidskriften endast i tryckt form på biblioteket, lägg en beställning på artikeln så kopierar vi och skickar hem den till dig till en kostad av 1kr/sida.
Beställ artikel som distansstudent
Fjärrlån
Om den sökta litteraturen inte finns i bibliotekets katalog kan biblioteket låna in den eller beställa kopior från annat bibliotek, så kallat fjärrlån. När biblioteket förmedlar böcker från andra bibliotek gäller det utlånande bibliotekets lånebestämmelser. Läs först noga igenom våra fjärrlåneregler. Fjärrlån av artiklar kostar 40kr/artikel.
Fråga biblioteket
Behöver du hjälp med informationssökning eller har någon annan fråga om bibliotekets tjänster går det bra att kontakta oss.