Så funkar högskolestudier
Att plugga på en högskola skiljer sig från studier på gymnasiet eller komvux. Här finns information om hur undervisningen går till och tips på hur du får ekonomin att gå ihop.
”Ta den första tiden till att hitta just din studieteknik och lära känna Högskolan och ditt program.”
Marcus Nilsson, student på Grundlärarutbildning (åk 4–6)
Så går undervisningen till
När du är student på en högskola förväntas du redan från början ta ett stort eget ansvar för dina studier. Det är ofta mindre schemalagd undervisning än på gymnasiet. Du måste plugga mer självständigt och läsa in kurslitteraturen på egen hand. Högskolestudier innebär att du har möjllighet att fokusera på ett ämne i taget. Du läser färre kurser och inte lika många ämnen samtidigt.
Undervisningsformer
Kurserna består ofta av en kombination av nedanstående undervisningsformer.
- Föreläsningar är en vanlig undervisningsform där en föreläsare eller lärare pratar om ett ämne.
- Laborationer är vanligt inom tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Du utför praktiskt det du tidigare lärt dig i teorin, enskilt eller i grupp, och redovisar sedan den, oftast skriftligt.
- Grupparbeten löser du tillsammans med andra i grupp. Ni arbetar kring en frågeställning eller särskild uppgift, och redovisar skriftligt och/eller muntligt.
- Projektarbeten innebär att du, enskilt eller i grupp, samarbetar, planerar och genomför projekt med lokala företag och organisationer.
- Seminarier innebär att en mindre grupp sudenter träffar en lärare för att diskutera ett ämne. Ofta har man seminarier när arbeten och uppsatser ska presenteras.
- Självstudier innebär att du läser kurslitteratur och förbereder dig inför tentor.
Examinationsformer
Alla kurser du läser avslutas med någon form av examination.
- Salstenta är ett skriftligt prov på tid.
- Grupparbete innebär att du tillsammans med andra i grupp löser en eller flera uppgifter gemensamt.
- Hemtenta är ett skriftligt prov som du gör hemma. Du använder dig av den litteratur som ingår i kursen, men du får också använda andra källor.
- Muntlig tenta innebär att du själv eller i grupp träffar en lärare och diskuterar ämnet som ska examineras.
- Laboration innebär att du ska genomföra och klara av en eller flera praktiska uppgifter. Laborationer kräver nästan alltid att du skriver en rapport där du beskriver hur du fått till väga och vilket resultat du har fått.
- Uppsats/examensarbete är ofta ett stort arbete som kan ta en hel termin att skriva. Uppsats/examensarbete är en undersökning som du själv genomför. Du formulerar frågeställningar, väljer undersökningsmetod, söker litteratur och skriver ner dina resultat.
Högskolepoäng och examen
Hur lång din kurs eller program är anges i högskolepoäng (hp). Högskolepoäng är ett sätt att mäta hur lång och omfattande en utbildning är. För att få en examen inom ett visst ämnesområde behöver du läsa ett antal högskolepoäng. Ett program består av en kombination av kurser som leder till en examen. Programmen är ofta på 180 högskolepoäng, alltså tre års studier, eller längre.
- Kandidatexamen - 180 hp på grundnivå, varav 90 hp inom ett huvudområde.
- Magisterexamen - 60 hp på avancerad nivå, varav 30 hp inom ett huvudområde. Kräver en examen på grundnivå.
- Masterexamen - 120 hp på avancerad nivå, varav 60 hp inom ett huvudområde. Kräver en examen på grundnivå.
Om du väljer att läsa fristående kurser har du möjlighet att styra vilken profil du vill ha på din utbildning, men då måste du själv se till att du samlar rätt antal poäng för att kunna få ut en examen.
Olika sätt att studera
Att läsa på distans
Att studera på distans är ett flexibelt sätt att läsa om du inte vill flytta eller samtidigt vill jobba. På en distansutbildning sker undervisningen digitalt. Du är mindre bunden till en viss tid eller plats. En del distanskurser är helt utan fysiska träffar på Högskolan, medan andra har några obligatoriska moment på campus varje termin då du behöver komma hit. Du hittar mer information om vad som gäller vid varje enskilt distansprogram eller distanskurs.
Heltids- och deltidsstudier
Kurser och program kan ha olika studietakt. Studietakt betyder hur intensiv utbildningen är, om den är på heltid eller deltid. Du som studerar på heltid bör räkna med att lägga ned 40 timmar i veckan (i genomsnitt) på dina studier. Hur mycket tid som du behöver lägga ned kan variera mellan olika perioder under terminen. Det kan också bero lite på vilken utbildning du läser. En hel termin med heltidsstudier är 30 högskolepoäng. Terminen är uppdelad i fyra perioder och kurserna kan vara 7,5, 15 eller 30 högskolepoäng.
Om du vill läsa på deltid kan du söka en kurs eller ett program som går på halvfart eller kvartsfart. De kurserna motsvarar 15 hp respektive 7,5 hp per termin. Undervisning på deltid är ofta förlagd till sen eftermiddag eller kväll.
Plugga utomlands
Som student hos oss har du möjlighet att gå en del av din utbildning i ett annat land. Du får lära känna en annan kultur, förbättra dina språkkunskaper och skaffa nya kontakter i andra länder. Det ger erfarenheter för livet – och ser bra ut i ditt cv när det är dags att söka jobb!
Det finns många möjligheter för dig som vill studera en eller två terminer på ett utländskt lärosäte eller vill göra din praktik utomlands. Högskolan i Halmstad har utbytesavtal och samarbeten med ett 50-tal universitet runt om i världen.
Elitidrotta och plugga samtidigt
Högskolan i Halmstad är ett riksidrottsuniversitet. På Högskolan i Halmstad kan du som idrottar på elitnivå kombinera din elitsatsning med högre studier där Högskolan underlättar din studietid genom att ge dig ett individuellt anpassat studieupplägg vad gäller föreläsningar, studietakt och tentor. Vi har också ett nätverk av experter som kan hjälpa dig fysiskt och psykiskt med att lyckas med dubbla karriärer. Som elitidrottande student kan du studera vilket program eller vilken kurs du vill på Högskolan och få ta del av stödet som ges.
Jobba och plugga samtidigt
Vill du byta karriär, öka dina chanser att få jobb, bredda dina yrkeskunskaper eller ta din yrkesroll till en högre nivå? Fristående kurser möjliggör ett livslångt lärande som ger dig chans att växa och fylla på med kunskap under hela livet. De passar speciellt dig som är mitt i karriären och behöver fylla på med kunskap inom ett visst område. Kurserna ges med nedsatt studietakt och/eller på distans för att passa in i arbetslivet.
Ekonomi
För en student kan det vara en utmaning att få slantarna att räcka till. Här har vi samlat tips och viktig information som rör din ekonomi.
Studiemedel
När du läser på högskola har du oftast rätt att få studiemedel. Studiemedel är uppdelat i två delar:
- en del är bidrag som du får och inte behöver betala tillbaka,
- en del är lån som du betalar av när du har börjat jobba.
Centrala Studiestödsnämnden (CSN) är den myndighet som har hand om det svenska studiestödet.
Så här ansöker du om studiemedel från CSN Länk till annan webbplats.
Personskadeförsäkring för studenter
Som student är du försäkrad under tiden som du vistas på själva Högskolan och när du förflyttar dig mellan hemmet och Högskolan. Försäkringen omfattar också olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta.
Fem tips för hur du får pengarna att räcka längre
1. Sök bostadsbidrag
Du kan söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Här kan du räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag och hur stort det kan bli.
Försäkringskassans studentsidor Länk till annan webbplats.
2. Sök stipendier
Ett sätt att dryga ut kassan kan vara att du söker stipendier.
Stipendier vid Högskolan i Halmstad
3. Skaffa ett extraknäck
Att arbeta extra på fritiden kan vara ett bra sätt att få lite bättre ekonomi, men det finns några saker att tänka på:
- Du behöver kunna planera och ha bra disciplin så att du har tid att studera.
- Det kan vara bra att ta reda på hur mycket du har rätt att tjäna innan du är skyldig att betala skatt på din inkomst. Om du tjänar över en viss nivå minskar dessutom bostadsbidrag och studiemedel.
4. Låna eller köp begagnad kurslitteratur
Du kan spara en hel del genom att låna din kurslitteratur på biblioteket eller köpa begagnad litteratur av tidigare studenter.
5. Utnyttja studentrabatter
Som student har du rabatt på olika aktiviteter. Om du väljer att bli medlem i studentkåren får du de rabatterade priser som kåren har med olika företag. När det gäller att få rabatt på resor kan du behöva ha ett så kallat mecenatkort.