Validering
På Högskolan i Halmstad kan du ansöka om validering inför behörighet och tillgodoräknande. Här hittar du svar på vanliga frågor och information om validering.
Frågor och svar om validering
Klicka på plustecknet under frågan för att se hela svaret.
Vad är validering?
Validering är en strukturerad process som innehåller en fördjupad kartläggning och en bedömning som syftar till ett erkännande av en persons kunnande oberoende av hur det förvärvats. (Källa: Valideringsförordning (2022:1549)
Efter bedömning fattas ett beslut om bifall eller avslag.
Syftet med validering inom högre utbildning kan vara att:
- bli behörig till en utbildning. Du bedöms då utifrån andra meriter än formella betyg.
- tillgodoräkna dig hela eller delar av en kurs. Du bedöms då mot kursens mål för att se om du har motsvarande. Ett tillgodoräknande kan korta din utbildningstid, du behöver då inte läsa det du redan kan. Tänk på att det ofta blir luckor i utbildningsplanen om du får tillgodoräkna dig någon kurs.
Vad är reell kompetens?
Med begreppet reell kompetens menas det samlade, faktiska kunnandet som en individ har, oberoende av hur, när och var kompetensen har utvecklats. En individs kompetens uppnås genom olika former av lärande: formellt, icke-formellt och informellt lärande.
Reell kompetens utgör en egen behörighetsgrund till utbildning inom högskolan vid sidan av formell behörighet genom betyg. Bedömning av reell kompetens avser i dessa sammanhang den sökandes förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
En person kan vara reellt kompetent till behörighet genom exempelvis:
- Arbetslivserfarenhet – anställningar eller eget företagande
- Utbildning – inom det formella utbildningssystemet som till exempel gymnasieskola eller komvux. Även utbildning utanför det formella utbildningssystemet. Till exempel intern- och personalutbildningar, studiecirklar med mera.
- Ideellt arbete – föreningsverksamhet, politiskt engagemang eller liknande.
- Andra erfarenheter – till exempel föräldraskap och familjeliv, vård av anhörig eller militärtjänst.
Vad är reell kompetens? – Universitet- och högskolerådet Länk till annan webbplats.
Behöver jag validera min reella kompetens?
Om du blir hindrad på din väg till studier eller arbete på grund av att du inte har formella meriter kan en validering hjälpa dig att komma vidare. Du kanske inte har de behörigheter som krävs för en utbildning eller kanske saknar du de kvalifikationer som krävs för en anställning. Undersök möjligheterna till validering hos den utbildningsanordnare som har den utbildning du saknar. För att kunna ansöka om validering inför ett tillgodoräknande måste du vara student eller ha varit student vid aktuellt lärosäte. Med student avses den som är antagen till och bedriver högskolestudier.
Vad blir resultatet av validering för tillgodoräknande?
Resultatet från en bedömning i en valideringsprocess blir ett beslut om bifall, delvis bifall eller avslag. Beslutet registreras som ett tillgodoräknande (TG) i Ladok (ett nationellt studieadministrativt IT-system) vid bifall eller delvis bifall. I Ladok anges vad tillgodoräknandet grundas på och vad det motsvarar gällande innehåll och omfattning. Tillgodoräknandet kan sedan inkluderas i en examen.
Får jag betyg efter en validering?
Nej, resultatet blir ett tillgodoräknande (TG) och inte ett specifikt betyg. TG betyder att du bedöms ha motsvarande kunskaper och färdigheter som kursens mål. Varje kurs har betygskriterier som är knutna till kursens mål. Kunskapen som prövas i en validering har inte förutbestämda mål som kan knytas till betygskriterier på samma sätt.
Vad händer med mina studiemedel om jag får tillgodoräkna mig högskolepoäng?
Om du tillgodoräknar dig en hel eller delar av en kurs kan det påverka dina studiemedel.
Kontakta Centrala studienämnden (CSN) om du har frågor som rör dina studiemedel och tillgodoräknanden.
Mer information finns på www.csn.se Länk till annan webbplats.
Hur ansöker jag om validering för behörighet respektive tillgodoräknade?
Behörighet:
- Anmäl dig till kurs/program via antagning.se senast sista anmälningsdag (15 april för utbildningsstart på hösten, 15 oktober för utbildningsstart på våren).
- Skriv ut och fyll i blanketten ”Ansökan om prövning av reell kompetens/undantag” som finns på antagning.se
- Besvara uppgifterna nedan som är aktuella för just din ansökan och skicka in svaren på dina uppgifter i form av bilagor.
- Ladda upp blanketten tillsammans med dina bilagor. Läs mer på antagning.se om hur du laddar upp dokument:
Så laddar du upp dokument Länk till annan webbplats.
Om du inte kan ladda upp dokumenten går det också att skicka in dem via post. Skicka in din ansökan med bilagor till:
Antagningsservice
R 312
106 56 Stockholm
Handlingarna ska vara Antagningsservice tillhanda senast sista kompletteringsdag, se vidare information på antagning.se.
Mer om bedömning av reell kompetens för behörighet
Tillgodoräknande
Du ansöker direkt i Ladok för studenter. Följ anvisningarna där och bifoga en egen självreflektion där du förklarar vilka kursmål du vill tillgodoräkna och beskriver ditt kunnande från reell kompetens kopplat till de kursmålen.
Förtydliga gärna genom exempel på situationer då du använt dig av kunskaper relevanta för kursen. Tänk på att det är viktigt att du även kopplar till de teoretiska perspektiv som finns inom ramen för kursens innehåll. Bedömningen sker utifrån nivå, omfattning och kursens mål.
Självreflektion
Läs mer om hur du gör en självreflektion i rutan med rubrik Hur gör jag en självreflektion vid ansökan om tillgodoräknande av reell kompetens? på den här webbsidan.
För mer information och stöd med ansökan ta kontakt med samordnare för validering inför tillgodoräknande på Högskolan i Halmstad, e-post: helpdesk.validering@hh.se.
Hur gör jag en självreflektion vid ansökan om tillgodoräknande av reell kompetens?
Vad innebär självreflektion?
Självreflektion innebär att du reflekterar och själv utvärderar dina kunskaper för att kunna koppla dem till kursens mål och innehåll inför bedömningen. Förställ dig att de som ska bedöma din kunskap inte vet vad du kan eller vad du har gjort tidigare. Sikta på ca en halv A4 för varje kursmål när du skriver din självreflektion. Hänvisa till relevanta bilagor vid varje kursmål.
Kursmålen finner du i kursplanen under rubrikerna Kunskap och förståelse, Färdighet och förmåga samt Värderingsförmåga och förhållningssätt. Kursplaner hittar du på sidan Kursplan.
Gör så här
Skriv din självreflektion i ett eget dokument som du bifogar din ansökan i ditt ärende i Ladok. Innan du kan ladda upp det i Ladok behöver du spara ned det som PDF.
Redogör för och beskriv dina kunskaper, färdigheter och den värderingsförmåga du har med dig från yrkesverksamhet och/eller studier under varje separat kursmål. Förtydliga gärna genom exempel på situationer då du använt dig av dessa. Tänk på att det är viktigt att du även kopplar till relevanta teoretiska perspektiv inom ramen för kursens innehåll. Bedömningen sker utifrån nivå, omfattning och kursens mål.
Kursmål 1:
Självreflektion:
Kursmål 2:
Självreflektion:
Osv.
Handlingar som ska bifogas till ansökan om bedömning av tidigare studier
- Den kursplan från Högskolan i Halmstad som ansökan gäller
- Kursplan (inklusive litteraturlista) från läst kurs, översatt till svenska/engelska
- Kursbevis/resultatintyg (vidimerade kopior)
I de fall handlingar saknas ska i stället skriftlig beskrivning av kursen samt redogörelse av litteraturlista bifogas. (Lärosäte, utbildning/kursnamn, när kursen lästes, omfattning, ämne/inriktning praktiska inslag osv.)
Handlingar som ska bifogas till ansökan om bedömning av yrkeserfarenhet
- Den kursplan från Högskolan i Halmstad som ansökan gäller
- Dokument över tidigare yrkeserfarenhet (tjänstgöringsintyg, arbetsbeskrivning från arbetsgivare) översatta till svenska/engelska.
Originalhandlingar ska uppvisas på begäran av Högskolan.
När kan jag ansöka om validering?
Behörighet:
Handlingarna ska vara Antagningsservice tillhanda senast sista kompletteringsdag, se vidare information på antagning.se.
Tillgodoräknande:
När som helst under året. Ansökan om bedömning av reell kompetens för tillgodoräknande genom validering behandlas och beslutas normalt inom två månader från det att fullständig ansökan inkommit.
Hur ser valideringsprocessen ut på Högskolan i Halmstad?
Behörighet:
Högskolan kartlägger och granskar din ansökan. Saknas något tar vi kontakt med dig för kompletteringar. Bedömningen sker av utbildningshandläggare i samarbete med utbildnings-ansvariga. När bedömningen är klar får du ett besked om resultatet, behörig till den specifika utbildningen du har sökt till eller inte.
Tillgodoräknande:
Högskolan kartlägger och granskar din ansökan. Saknas något tar vi kontakt med dig för kompletteringar. Bedömningen sker av kursansvarig eller den som har ämneskunskap i kursen du ansöker om att tillgodoräkna. Du bedöms utifrån kursmål för att se om du har motsvarande. Vi väger in nivå, omfattning, kvalitet och inriktning på dina kunskaper och färdigheter. Bedömaren väljer den bedömningsmetod som passar bäst. När bedömningen är klar får du ett beslut. Resultatet kan bli bifall, delvis bifall eller avslag.
Hur går bedömningen till?
Behörighet:
En utbildningshandläggare bedömer din reella kompetens utifrån behörighetskrav och dina möjligheter att kunna tillgodogöra dig – klara av utbildningen du har sökt till. Vid behov skickas ärendet till ansvariga för utbildningen för hjälp med bedömning.
Tillgodoräknande:
En ämneskunnig bedömare granskar ansökan utifrån kursens mål och dimensionerna nivå, omfattning, kvalitet och inriktning. Ibland kompletteras bedömningen med någon bedömningsmetod, muntliga, skriftliga eller praktiska uppgifter för att säkerställa att du har de kunskaper och färdigheter som motsvarar kursens huvudsakliga innehåll och lärandemål.
Hur lång tid tar det innan jag får besked?
Behörighet:
Handläggningstiden är mellan 1 månad till 3 månader, men besked kommer alltid före första urvalet.
Tillgodoräknande:
Ansökan om bedömning av reell kompetens för tillgodoräknande genom validering behandlas och beslutas normalt inom två månader från det att fullständig ansökan har inkommit.
Kan jag få ett förhandsbesked?
Behörighet: Ja.
Tillgodoräknande: Nej.
Kontaktväg vid frågor om validering
Behörighet:
Tillgodoräknande:
Bedömning av utländsk utbildning
Har du en utländsk utbildning och ska söka jobb eller utbildning i Sverige? I Universitets- och högskolerådets (UHR) bedömningstjänst får du direkt veta vad din utbildning motsvarar i Sverige.
Universitets- och högskolerådets bedömningstjänst Länk till annan webbplats.
Mer om bedömning av utländsk utbildning (UHR) Länk till annan webbplats.
Valideringsnätverk Väst
Valideringsnätverk Väst består av Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, Jönköping University, Validering väst och Västra Götalandsregionen.
Det är ett nätverk som inventerar och utvecklar metoder för bedömning av reell kompetens. I nätverket har styrdokument och manualer utarbetats för hur man kan arbeta med bedömning av reell kompetens på lärosäten.
Syftet är att arbetet med bedömning av reell kompetens blir transparent och rättssäkert både för individen och för andra myndigheter och aktörer.
Nätverk för validering inom Lärosäten Syd
Nätverket för validering inom Lärosäten Syd består av: Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Kristianstad, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Malmö universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.
Vi arbetar mot målet att det ska vara enkelt för studenter att ansöka om validering av reell kompetens. Processen ska vara rättssäker och i linje med de riktlinjer som finns för validering.