Behörighet
För att du ska kunna bli antagen till en utbildning på en högskola eller ett universitet måste du uppfylla vissa krav på förkunskaper. Vilka förkunskaper som krävs skiljer sig åt mellan olika utbildningar.
Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar. Det får du genom att läsa på gymnasium, folkhögskola eller på komvux.
För att få grundläggande behörighet måste du ha:
- examen från ett högskoleförberedande program, eller
- yrkesexamen med godkänt betyg (lägst E) i svenska 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6. Om de kurserna inte ingår i din gymnasieexamen kan du komplettera med dem i efterhand på till exempel komvux eller folkhögskola.
För att kunna delta i urvalet och bli antagen behöver du ett meritvärde, du kan kombinera kurserna ovan med ett resultat från högskoleprovet och konkurrera om en utbildningsplats.
Särskild behörighet
Många utbildningar har även särskilda behörighetskrav som du också behöver uppfylla. Särskild behörighet betyder att du behöver ha speciella förkunskaper från till exempel gymnasiet eller högskola för att kunna söka en viss utbildning. Särskild behörighet kan också innefatta arbetslivserfarenhet eller andra villkor. Du kan läsa vad som gäller vid respektive program- eller kursbeskrivning.
Mer information om behörighet Länk till annan webbplats.
Mer information om betyg Länk till annan webbplats.
Reell kompetens
Har du inte formell behörighet? Kanske har du reell kompetens!
Om du saknar formell behörighet för den utbildning som du vill söka till vid Högskolan i Halmstad kan du göra en prövning med andra meriter och erfarenheter än de formella behörighetskraven. Reell kompetens kan till exempel komma från arbetsliv, engagemang i föreningsliv, längre utlandsvistelser, genomgången personalutbildning eller annan kursverksamhet.
Högskolan gör då en bedömning av om din samlade kompetens gör att du har förutsättningar att klara av utbildningen som du söker.
Om du uppfyller kraven för grundläggande behörighet i listan ovan behöver du inte ansöka om reell kompetens för det.
Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens
Mer information om reell kompetens på antagning.se Länk till annan webbplats.
Ansökan om bedömning av reell kompetens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad händer efter att du har ansökt om reell kompetens?
När du har ansökt om bedömning av reell kompetens genom att följa våra anvisningar, handläggs din ansökan enligt en bestämd ärendegång.
Din kompletta ansökan med alla bilagor granskas av en handläggare vid Högskolan i Halmstad. Du kan under handläggningstiden komma att bli kontaktad för att komplettera din ansökan med utförligare beskrivningar av kunskaper och färdigheter eller dokument som styrker din beskrivning. Begäran om komplettering kan ske på olika sätt, till exempel via mejl eller telefon.
Med utgångspunkt i din ansökan med beskrivningar och dokumentation görs en bedömning av de kunskaper och färdigheter som har redovisats, i förhållande till de förkunskapskrav som gäller för den utbildning du har sökt. Bedömningen görs av ämneskunniga för den utbildning du har sökt.
Du får ditt beslut via mejl.
Undantag
Undantag innebär att en sökande som utan att uppfylla behörighetskraven bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen, befrias från ett eller flera behörighetskrav för en specifik utbildning vid ett specifikt antagningstillfälle. Vill du ansöka om undantag bör detta motiveras i en särskild skrivelse som ska bifogas din ansökan. Undantag beviljas dock väldigt sällan.
Överklaga beslut för bedömning av behörighet
En högskolas beslut om att en sökande inte uppfyller kraven på behörighet för att bli antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå och beslut att inte göra undantag från behörighetsvillkoren kan överklagas, enligt högskoleförordningen (1993:100) 12 kap. 2§ till Överklagandenämnden för högskolan.
Överklagan ska vara skriftlig. I skrivelsen ska du ange vilket beslut som överklagas (hänvisa till diarienummer). Överklagandet ska ställas till Överklagandenämnden för högskolan men skickas till Högskolan i Halmstad. Skrivelsen ska ha inkommit till registrator vid Högskolan i Halmstad, Box 823, 301 18 Halmstad, inom tre veckor från den dag du fick ta del av beslutet.