Tillgodoräknande
Om du har läst kurser som motsvarar någon eller några av kurserna eller del av kurs inom dina nuvarande studier, oavsett om du har studerat vid Högskolan i Halmstad eller vid andra svenska eller utländska universitet/högskolor, kan du ansöka om att tillgodoräkna dessa kurser. Även annan utbildning utanför högskolesystemet och yrkesverksamhet kan vara kunskaper och färdigheter som kan tillgodoräknas.
Ofta kan tidigare studier tas med direkt i examen, men ibland måste dessa tillgodoräknas för att kunna ingå i den examen du studerar mot. Om du planerar att ta ut en examen vid Högskolan i Halmstad bör du ansöka om tillgodoräknande i god tid innan du är klar med dina studier så att du har tillgodoräknandet på plats när du ska ansöka om examen.
Om du vill ta ut en generell examen kan du lägga till kurser från andra svenska högskolor eller universitet utan att ansöka om ett tillgodoräknande. Du lägger till kurserna i samband med din examensansökan.
Om du vill tillgodoräkna yrkesverksamhet kan du läsa mer om vilka dokument som ska bifogas vid en ansökan av yrkesverksamhet på sidan Validering.
Läs mer om att tillgodoräkna utbytesstudier på sidan Tillgodoräknande av utbytesstudier.
Innan du ansöker om tillgodoräknande
För att ansöka om tillgodoräknande måste du vara student, antagen och studerande vid Högskolan i Halmstad. Att du studerar innebär att du är registrerad och aktiv på ett program eller minst en kurs vid Högskolan i Halmstad. Däremot behöver du inte vara registrerad på den kurs som du vill tillgodoräkna. Ditt ärende handläggs utifrån datumordning och handläggningstiden är normalt två månader. Tänk på att ansöka i god tid.
Tänk igenom följande innan du påbörjar din ansökan:
- Börja med att ta fram kursplanen för den kurs du vill tillgodoräkna. Gå igenom innehåll, kursmål och jämför din kunskap i förhållande till innehåll och lärandemål i kursplanen.
- Dina tidigare studier kurser eller del av kurs, moment, ska vara slutförda det vill säga, du ska ha fått ett godkänt betyg.
- Om din ansökan om tillgodoräknande beviljas kan det påverka ditt studiemedel från CSN. Du som student är ansvarig för att meddela eventuella förändringar i din studiesituation till CSN. Kontakta CSN för frågor om studiemedel.
Centrala studiestödsnämnden (CSN) Länk till annan webbplats.
Då behöver du inte ansöka om tillgodoräknande
Om du har slutförda kurser från ett erkänt svenskt lärosäte och din planerade examen har utrymme för valfria kurser behöver du inte ansöka om tillgodoräknande. Du väljer själv vilka valfria kurser som du vill ta med när du ansöker om examen.
Så ansöker du om tillgodoräknande
Vid tillgodoräknande prövas mål, innehåll och omfattning på dina tidigare studier gentemot aktuell kurs vid Högskolan i Halmstad. Det är alltså viktigt att du har dessa delar dokumenterade och skickar med rätt bilagor i din ansökan.
Ansökan om tillgodoräknande görs enklast via Ladok för studenter. När du har loggat in väljer du Tillgodoräknande i menyn och läser instruktionerna noga innan du går vidare till Ansök.
Ladok för studenter Länk till annan webbplats.
När du ansöker om tillgodoräknande för flera kurser ska du göra en ansökan per kurs. Handläggningen påbörjas först när ansökan är komplett med samtliga dokument som efterfrågas.
Om du av någon anledning inte kan använda ansökan via Ladok för studenter använd blanketten nedan.
Dokument som ska bifogas vid en ansökan
Vid ansökan ska du bifoga:
- Fastställd kursplan som var aktuell när du läste kursen.
- Litteraturlista som var aktuell när du läste kursen.
- Resultatintyg/kursbevis som visar att du har klarat kursen med godkänt resultat. Detta behövs dock inte om du åberopar meriter som redan finns i Ladok.
- Ditt tidigare genomförda examensarbete (om det ska ligga till grund för din ansökan).
- För tidigare genomförda utlandsstudier vid ett universitet eller högskola ska du också bifoga Official Transcript of Records.
Observera att du ska kunna visa upp originalhandlingar om vi efterfrågar det. Om dina dokument är utfärdade på något annat språk än svenska och engelska ska även en officiell översättning bifogas.
Beslut om tillgodoräknande
När du har ansökt om tillgodoräknande och ansökan är komplett är handläggningstiden normalt två månader. När ett beslut har tagits läggs det in i ditt ärende om tillgodoräknande. Du får ett mejl automatiskt skickat till dig från Ladok med information om att du kan ta del av ditt beslut i Ladok för studenter.
Om du inte skickar med alla nödvändiga dokument kommer din ansökan att behandlas i befintligt skick, vilket kan innebära avslag. Det är ditt ansvar som student att se till att din ansökan är fullständig.
Tre typer av beslut
Du som student kan via Ladok för studenter följa ditt ärende om tillgodoräknande samt ta del av beslutet.
Bifall (godkänt)
Bifall betyder att du har fått din ansökan godkänd. I beslutet framgår även vilka av dina tidigare studier/yrkesverksamhet som ligger till grund för beslutet.
Delvis avslag
Om inte hela din ansökan har blivit godkänd, men en del, får du ett delvis avslag. Beslutet innehåller då information om vilken del av kursen som har godkänts, hur många högskolepoäng du har fått tillgodoräknat och en motivering till varför resterande del inte kunde tillgodoräknas.
Avslag
Avslag betyder att din ansökan inte kunde godkännas, varken i sin helhet eller till viss del.
Överklagan
Om du inte är nöjd med det beslut som du har fått kan du överklaga det till Överklagandenämnden för högskolan. Din överklagan ska vara skriftlig. I skrivelsen ska du ange vilket beslut som överklagas (Ärendenr), den ändring i beslutet som du begär samt varför ändringen begärs.
Överklagandet ska ställas till Överklagandenämnden för högskolan men skickas till Högskolan i Halmstad. Skrivelsen ska ha inkommit till Registrator vid Högskolan i Halmstad, Box 823, 301 18 Halmstad, inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet.
Överklagandenämnden för högskolan – så gör du för att överklaga Länk till annan webbplats.