Sök

I betraktarens öga? Att definiera och förstå multipolaritet i det 21:a århundradet

Begreppet polaritet har en lång historia både som begrepp och som vägledande princip i det internationella politiska beslutsfattandet. Mycket lite vetenskaplig uppmärksamhet har dock ägnats åt att kartlägga, förstå och utvärdera effekterna av olika betydelser av multipolaritet. Detta projekt kommer att arrangera en internationell konferens och där samla en grupp framstående forskare och praktiker från olika delar av världen för att utforska olika regionala och disciplinära perspektiv på begreppet polaritet.

Begreppet polaritet har en lång historia både som begrepp och som vägledande princip i det internationella politiska beslutsfattandet. Innebörden av ”polaritet” beror dock på specifika historiska erfarenheter och kulturella tolkningar av internationella relationer. Den gängse debatten om multipolaritet bygger till stor del på en västerländsk syn på begreppet, en syn som är starkt påverkad av västvärldens dominans sedan imperialismens tid. Ett växande antal länder ifrågasätter västvärldens dominans i det internationella systemet och dess tillhörande begrepp, såsom polaritet, och omtolkar därmed begreppet och utformar sin politik därefter. Mycket lite vetenskaplig uppmärksamhet har dock ägnats åt att kartlägga, förstå och utvärdera effekterna av olika betydelser av multipolaritet.

Detta projekt, som är finansierat av Riksbankens jubileumsfond, kommer att arrangera en internationell konferens i syfte att åtgärda denna brist genom att samla en grupp framstående forskare och praktiker från olika delar av världen för att utforska olika regionala och disciplinära perspektiv på begreppet polaritet. Syftet är att jämföra underliggande antaganden och dominerande definitioner för att utforska de framväxande och potentiella konsekvenserna för utrikespolitiken. Resultatet av konferensen är tänkt att bli en publikation med korta ”think pieces” och en sammanfattande text från innehållet i papers och paneldiskussioner.

Om projektet

Projektperiod

  • 2024-03-01–2024-12-30

Projektledare

Andra deltagande forskare

  • Mark Rhinard, professor i statsvetenskap, Stockholms universitet

Samverkanspartner

  • Utrikespolitiska institutet, Stockholm
  • Stockholms universitet

Finansiärer

  • Riksbankens Jubileumsfond

 

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt