Sök Stäng

Digital verksamhets­utveckling

180 hp

Vill du bli digital verksamhetsutvecklare? Genom att kombinera informatik och företagsekonomi med fokus på digitalisering och hållbart värdeskapande öppnas spännande karriärvägar för dig. Utbildningen har ett stort nätverk av nationella och internationella företag och organisationer som du får ta del av tidigt i utbildningen genom skarpa projekt, uppdrag och verksamhetspraktik.

Utbildningstillfällen

Om utbildningen

Vad är digital verksamhetsutveckling?

Digitaliseringen genomsyrar vårt samhälle och hela den värld vi lever i. Organisationer och företag blir alltmer beroende av verksamhetssystem och digitala tjänster för att fungera väl. Lika viktigt är att organisationer har chefer, ledare och medarbetare som har insikter och förståelse för potentialen att utveckla verksamheter i en konkurrenskraftig och hållbar riktning.

Digitala tjänster används som möjliggörare för att automatisera och arbeta mer innovativt i värdeskapande. De används också till att organisera, styra och följa upp allt som sker i en organisation i syfte att förbättra kundupplevelse och utveckla affärsmodeller.

Inom programmet Digital verksamhetsutveckling lär du dig hur affärssystem, verktyg för data- och verksamhetsanalys och många andra IT-lösningar fungerar och vilka möjligheter och utmaningar som finns. Oberoende av i vilken organisation du kommer arbeta i framtiden behöver du kunna förstå verksamheten, människor och teknologier i relation till varandra. När du arbetar med verksamhetsprojekt kombinerar du olika ämnen och kompetenser. Du tränar på att lösa problem och tar dig an frågeställningar inom digital verksamhetsutveckling som ofta utgår från olika praktikfall.

Under utbildningen läser du bland annat om digital verksamhetsutveckling och hållbart värdeskapande, organisationsförändring, tjänstedesign (engelska: service design), organisation och ledarskap, digital transformation, ekonomistyrning, affärsredovisning, digitalt ledarskap, business analytics, affärsmodeller, förändringsarbete och projektledning. På flera av kurserna arbetar du praktiskt i affärssystem och andra IT-stöd.

Samarbete med arbetslivet

I utbildningen ingår en verksamhetspraktik där du arbetar med verkliga projekt och uppdrag på plats i en organisation. Det ger dig en unik möjlighet att knyta kontakter med framtida arbetsgivare redan under studietiden och vara väl förberedd i din framtida profession som finns inom en mängd olika branscher och organisationer.

Varje vår presenteras alla verksamhetspraktikarbeten på programmet under Arena Affärssystem. Här får studenterna möjlighet att berätta om sina praktikerfarenheter för en publik och nätverka med potentiella arbetsgivare.

Testa, pröva och experimentera

På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning i moderna studiemiljöer, tillsammans med engagerade lärare och studenter. Flera gästföreläsningar ges också inom programmet där du vid ett par av dem kommer att träffa tidigare studenter som idag arbetar med digital verksamhetsutveckling i verksamheter.

Programmets innehåll

Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.

Kurser markerade med (på engelska) ges helt på engelska och samläses med internationella studenter.

* ingår i huvudområdet informatik.

År 1

  • Introduktion till digital verksamhetsutveckling, 15 hp*
  • Organisation och ledarskap, 7,5 hp
  • Projektmetodik, 7,5 hp*
  • Introduktion till företagsekonomisk analys, 15 hp
  • Systemutveckling och databasdesign, 15 hp*

År 2

  • Vetenskaplig metod och forskningsetik, 7,5 hp*
  • Service design, 7,5 hp*
  • Digitalisering och hållbart värdeskapande, 15 hp*
  • Den datadrivna organisationen och Business Analytics, 15 hp* (på engelska)
  • Verksamhetsprojekt, 7,5 hp* (på engelska)
  • Digital transformation, 7,5 hp* (på engelska)

År 3

  • Digitalt ledarskap, 7,5 hp*
  • Perspektiv på informatik, 7,5 hp*
  • Perspektiv på digitala tjänster och verksamhetsutveckling, 15 hp*
  • Verksamhetspraktik inom informatikområdet, 15 hp*
  • Kandidatuppsats i informatik, 15 hp*

Studera utomlands

Högskolan i Halmstad har ett stort internationellt utbyte med lärosäten runt hela världen, bland annat i Tyskland, Österrike, Spanien och USA. Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Inom programmet har du om du vill möjlighet att läsa en termin utomlands eller göra din verksamhetspraktik i ett annat land. Du kan även åka på utbyte efter avslutad utbildning.

Läs mer om att studera utomlands

Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av Högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor åt en internationell student.

Efter utbildningen

Examen

Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i informatik.

Vad kan du jobba med?

Efter avslutad examen inom digital verksamhetsutveckling blir du eftertraktad på arbetsmarknaden i företag och organisationer där system och digitala tjänster används men också inom konsultbranschen för att implementera digitala lösningar.

Tidigare studenter från programmet arbetar exempelvis som digitaliseringsstrateg, verksamhetskonsult, organisation- och affärsutvecklare, managementkonsult, projektledare, verksamhetsarkitekt, RPA-utvecklare, affärssystemkonsult, IT-upphandlare och kravanalytiker, Business Intelligence-konsult, verksamhetsutvecklare inom hälso- och sjukvården och systemsamordnare.

Digital verksamhetsutveckling gör dig mycket attraktiv på arbetsmarknaden och det fins en hög anställningsbarhet. Genom utbildningen erhåller du kunskaper och färdigheter som du kan tillämpa direkt efter avslutade studier, men även ett mindset som du tar med dig resten av livet.

Se exempel på projekt studenter gjort och vad du kan arbeta med i framtiden från evenemanget Arena Affärssystem.

Arena Affärssystem 2024

Möjligheter att studera vidare

När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Masterprogram i digital tjänsteinnovation, 120 hp.

Kvinna i lockigt hår, svart kavaj och beige blus ler mot kameran. I bakgrunden minglar människor. Foto.

Praktik viktig inkörsport för framtida jobb

Brunhårig man i skägg ler mot kameran. Han är klädd i en vit skjorta och grön kavaj. Foto.

Fem frågor till alumnen Hampus Petersson

Porträtt på en kvinna som ler. I den suddiga, ljusa bakgrunden syns en korridor på campus. Foto.

Fem frågor till studenten Ida Johansson

En föreläsningssal full med personer och en kvinna som presenterar. Foto.

Digital verksamhetsutveckling förenar studenter och näringsliv

Två unga män i kostym som håller upp diplom och blombuketter. Foto.

Fyra informatikstudenter prisades för sina kandidatuppsatser

Antagningspoäng

Antagningspoäng hösten 2024

BI: *

BII: *

HP: *

SA: 944

BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan

* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.

Uppföljning och utvärdering

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program

Kontakt

Liknande utbildningar

Digital design och innovation
180 hpGrundnivå
Ekonomprogrammet
180 hpGrundnivå
Internationella marknadsförings­programmet
180 hpGrundnivå
Civilekonom­programmet
240 hpGrundnivå