Sök

Fem frågor till alumnen Hampus Petersson

Hej Hampus Petersson, vice vd på Nitator och alumn vid Affärssystemprogrammet, som numera heter Digital verksamhetsutveckling, vad kul att du vill dela med dig om din utbildning!

Varför valde du att läsa programmet Digital verksamhetsutveckling?

– Jag valde programmet eftersom det har en perfekt mix av ekonomi och IT. Jag hade sett på tidigare arbetsplatser hur affärssystem hjälper ett bolag att knyta ihop processer och funktioner. Affärssystem är just därför intressanta för att de ger en god insikt i ett bolags välmående. Jag gick en gymnasieutbildning i teknik och företagande, och tyckte att det skulle passa mina intressen att bygga på med IT-kunskaper. Sedan skulle jag ljuga om jag sa att närheten till hemmet inte spelade stor roll.

Hur var det att studera på programmet?

– Min tid på Högskolan var jättebra! Jag minns att vi i klassen var ganska få från Halmstad, och därför lärde jag känna många från alla delar av Sverige. På utbildningen var det många praktikfall, cases, och det var en hel del intressanta externa gästföreläsare. Högskolan minns jag som väldigt framåtdrivande redan på min tid. Det var fräscha lokaler och Högskolan var väldigt nytänkande. Där trivdes jag bra.

Vad hände efter din examen och vad gör du nu?

– Efter min examen år 2011 flyttade jag till Göteborg för att arbeta som affärssystemkonsult i fem år innan jag fortsatte som kundansvarig säljare hos två olika affärssystemleverantörer. Jag arbetade både i Sverige och runt om i Europa. Jag lärde mig väldigt mycket under den tiden eftersom affärssystem är en central del i ett bolag, då systemen hanterar alla delar som till exempel inköp, produktion och ekonomi. Jag jobbade inom allt från textilindustri till verkstadsindustri. Nu i efterhand inser jag hur viktigt det var för mig att se mig omkring och prova på allt möjligt.

– Sedan landade jag i att jag ville tillbaka till Halmstad och fortsätta utveckla Nitator. Det var aldrig en självklarhet för mig även om jag praktiskt taget är uppvuxen i bolaget. Men nu är jag tillbaka i Halmstad sedan fyra år tillbaka och är på gång att ta efter min far som är vd och ägare.

Du blev Årets entreprenör 2022 och vann Årets kompetenspris 2023. Grattis! Berätta mer.

– Tack! Vi blev korade som Årets entreprenör för vårt inkluderingsarbete med att ge våra anställda utbildning i svenska språket. När Ukrainakriget bröt ut kom det många ukrainska kvinnor till Sverige samtidigt som vi hade ett stort rekryteringsbehov. Just då var det otydligt om personer som hade flytt från Ukraina skulle bli erbjudna SFI, svenska för invandrare. Vi tog därför saken i egna händer och i samarbete med Halmstads kommun skapade vi ett utbildningstillfälle i Oskarström och ett i Hyltebruk, en gång i veckan. Kommunen stod för lärarna och vi stod för lokal och personalens arbetstid. Vi har en mångkulturell skara av medarbetare, som till exempel vietnameser, syrianer och jugoslaver, som också tog tillfället i akt.

– Vi blev Årets kompetensföretag eftersom vi kontinuerligt utbildar personalen externt. Nitator kommer framöver att försöka säkra vår kompetensförsörjning genom att vara på gymnasieskolor som har industriprogram och även på Högskolan för att rekrytera utvecklingsingenjörer och programmerare. Vi vill öka engagemanget och fördjupa samarbetet mellan skola och företag för det tror vi att båda parter kommer att ha mycket att vinna på.

”Digitaliseringen är här för att stanna och därför har jag svårt att se att det du studerar på Digital verksamhetsutveckling skulle gå ur tiden.”

Hampus Petersson, alumn

Har du tips till blivande studenter?

– Bredda ditt perspektiv. Även om du kommer från en ort långt från Halmstad – flytta hit. Det är en väldigt trevlig stad med många möjligheter inom föreningsliv med närhet till naturen. Digitaliseringen är här för att stanna och därför har jag svårt att se att det du studerar på Digital verksamhetsutveckling skulle gå ur tiden. Det som jag önskar att jag hade vetat mer om innan jag började att studera är Arena Affärssystem. Det är ett event där sistaårsstudenterna på Digital verksamhetsutveckling presenterar arbeten från projekt och uppdrag som de har gjort under verksamhetspraktiken. Där fick jag verkligen en inblick i hur man kan använda kunskaperna från programmet i det dagliga arbetet. Jag såg vad utbildningen gav och vad jag kunde bli utöver affärssystemkonsult.

Text: Katarina Tran
Bild: Joakim Leihed

Mer information om Årets entreprenör 2022

Priset ges till en eller flera personer som har betytt mycket för ett lokalt företags tillväxt och utveckling. Vinnaren ska vara entreprenöriell och ha förmågan att ständigt se affärsmöjligheter, vilket stämmer in på Jan-Eric och Hampus Petersson, andra och tredje generationens ägare av verkstadsindustrin Nitator.

Nitator har tillverkning i Oskarström och Hyltebruk, med drygt 200 anställda. Företaget är en nyckelaktör inom fordonsindustrin och tillverkar plåtprodukter till världsledande företag, med Volvos och Scanias lastbilsfabriker som största kunder.

Motivering

”Med kundens önskemål i ständigt i fokus och en placering i framkant när det gäller nya tekniker, certifieringar och aktivt hållbarhetsarbete, har Nitator nått en ledande position inom sin bransch. Kunderna är marknadsledande inom fordonstillverkning. Att företagets värde finns i personalen har Jan-Eric och Hampus Petersson aldrig tvekat om. Därför erbjuder de också sina medarbetare utbildning, fortbildning och även undervisning i svenska språket på arbetstid. De vill skapa delaktighet – för alla.”

Motivering Årets kompetensföretag 2023

”Årets kompetensföretag 2023 har tydligt visat att fokus på personal, verksamhetsutveckling och engagemang i samhället lönar sig. Att tänka utanför boxen och att våga, ger en företagskultur som andas mod och framåtanda. Kompetens och lärande är centralt hos den värdiga vinnaren Nitator.”

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt