Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-12-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2018-12-05

Nyttigt mingel när studenter mötte arbetsgivare

Det var fullt hus på Hälsolabbet när årets upplaga av Matchningstorget hölls 28 november. Studenter från programmen Psykologi – inriktning idrott och motion, Hälsopedagogiskt program samt Professionell idrottskarriär och arbetsliv minglade och skapade värdefulla kontakter med representanter från näringsliv och offentlig sektor.
– Vi är väldigt nöjda och det verkar som om både studenterna och representanterna från arbetslivet också är det, sa Moa Nygren, en av studenterna som arrangerade dagen.

Tre personer minglar vid ett ståbord.

Under en trevlig och fokuserad stämning speed-dejtade studenter med arbetslivsrepresentanter, tillika potentiella arbetsgivare. Alla ville maxa dagen och det sorl av nätverkande som fyllde Hälsolabbet gick knappt att avbryta ens med den högljudda tuta som de arrangerande studenterna tutade i när det var dags att byta bord och dejt.

När så det riktiga brandlarmet, på grund av en övermikrad macka på våning två, gick strax efter att speed-dejting-tutan hade ljudit, uppstod viss förvirring – var det dags att byta bord redan, eller…? Väl inkomna igen efter syresättning utomhus tog diskussionerna ny fart.

– Det kanske var bra med lite frisk luft, tyckte Linette Törnqvist, programansvarig för programmet Psykologi – inriktning idrott och motion och ansvarig för Matchningstorget.

Tanken med Matchningstorget är att studenter inom beteendevetenskap redan under sin studietid ska få möjlighet att etablera kontakter med näringsliv och andra tänkbara framtida arbetsgivare.

– Intresset för att komma utifrån och träffa våra studenter har varit större än vad vi kunnat drömma om. Det känns fint att få stoltsera med våra duktiga studenter, och det känns ännu finare att samhällsaktörer verkar uppskatta nyttan av de mjuka värden som våra utbildningar representerar, sa Linette Törnqvist.

Moa Nygren, tuta-ansvarig samt student på programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv, var en av de sex studenter som arrangerade årets matchningstorg – som en del av en kurs i grupputveckling.

– Det är jättekul nu när det är igång och man får se det så här, för det har varit rätt så mycket arbete med att anordna dagen, sa Moa Nygren, som var glad över att både studenter och medverkande från arbetslivet verkade nöjda.

Sofia Persson, idrotts- och fritidshandläggare på Halmstads kommun och tidigare student på Högskolan, medverkade för tredje året i rad.

– Det är alltid kul att träffa studenter och det är en stor möjlighet för studenterna att få lite tips och idéer om vad de skulle kunna jobba med i framtiden. De frågar oftast hur jag har fått min tjänst. Då brukar jag säga att de flesta jobb inte finns på platsbanken, utan att det snarare är så att jobben kommer till en genom att man är med i olika projekt – så det är bra att engagera sig för att få erfarenheter och knyta kontakter. Då är det också lättare att komma fram till vad man verkligen vill göra, sa Sofia Persson.

Om Matchningstorget

Matchningstorget ger inspiration inför framtiden och för framtida samarbeten, och har lett fram till praktikplatser, anställning efter examen, samt till att projekt och examensarbeten genomförs ute i verksamheter. Genom den här typen av mervärde för de beteendevetenskapliga utbildningarna bidrar Matchningstorget förhoppningsvis också till att attrahera fler duktiga studenter, till Högskolan och till Halmstad.

Sidan uppdaterad 2018-12-05