Sök

Beslut om oredlighet i forskning

En forskare vid Högskolan i Halmstad har enligt ett beslut i Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) gjort sig skyldig till oredlighet i forskning genom plagiering.

”Det är viktigt att vi som lärosäte reagerar på misstankar om oredlighet i forskning och överlämnar sådana fall för prövning. Det handlar om både kvaliteten i och förtroendet för forskningen.”

Susanna Öhman, rektor

Det var Högskolan själv som anmälde misstanken om oredlighet till NPOF, i enlighet med Högskolans rutiner för hur man ska hantera misstankar om avvikelser från god forskningssed. Forskaren har överklagat NPOF:s beslut.

– Det är viktigt att vi som lärosäte reagerar på misstankar om oredlighet i forskning och enligt lag överlämnar sådana fall till NPOF för prövning. Det handlar om både kvaliteten i och förtroendet för forskningen. Genom hanteringen i NPOF får vi ett gemensamt lärande och praxis i sektorn, säger rektor Susanna Öhman.

Misstankarna gällde att forskaren skulle ha redigerat en studentrapport och sedan skickat in som manuskript för publicering i eget namn. Studentrapporten är framtagen inom ramen för en kurs på avancerad nivå vid Högskolan i Halmstad, men ingen av de studenter som har skrivit rapporten stod som medförfattare till manuskriptet.

Avvikelse från god forskningssed ska anmälas

I Högskolans anvisningar framgår det att den som misstänker en avvikelse från god forskningssed ska anmäla det skriftligt till rektor, vilket också skedde i det här fallet. Rektor lät sedan utreda och bedöma om misstanken rörde just det som kallas ”oredlighet i forskning” eller andra avvikelser från god forskningssed. Efter samråd med högskolejurister och högskoledirektör beslöt rektor att lämna ärendet vidare till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

NPOF har efter sin utredning bedömt att manuskriptet innehåller en mycket omfattande plagiering av en studentrapport och att forskaren har plagierat med uppsåt. Därför beslutar NPOF att forskaren har gjort sig skyldig till oredlighet till forskning.

Forskaren har överklagat NPOF:s beslut till förvaltningsrätten, och därmed har det alltså inte vunnit laga kraft. Beslutet finns publicerat på NPOF:s webbplats.

Selma Sedelius

Lagen om ansvar för god forskningssed

I lagen om ansvar för god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning (2019:504) definieras oredlighet i forskning som ”en allvarlig avvikelse från god forskningssed i form av fabricering, förfalskning eller plagiering som begås med uppsåt eller av grov oaktsamhet vid planering, genomförande eller rapportering av forskning”.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt