Sök

”Den högsta nivån är när forskningen får politiskt inflytande”

Professor emerita Natalia Stambulova var först i världen med att studera övergångar inom idrottskarriären, bland annat från junior- till senioridrott. Efter nästan 50 års forskning och arbete med stöd till elitidrottare är hon långt ifrån trött på sitt ämne. Natalia Stambulova är en av dem som genom sin framgångsrika forskning verkligen har bidragit till att utveckla Högskolan i Halmstads forskning och sätta lärosätet på världskartan.

Jubileumsporträtt. Under Högskolans 40-årsjubileum uppmärksammas några personer som varit betydelsefulla för utveckling av forskning och samverkan. I det här porträttet berättar Natalia Stambulova om sin resa från konståkare till internationell forskningsprofil.

“Jag vet inte om det spelade så stor roll för mig själv att jag var den första kvinnliga professorn, men jag förstår att det kunde spela roll för andra eftersom det behövdes kvinnliga förebilder.”

Natalia Stambulova

Ett par skridskoåkare i tävlingskläder på isen. Svartvitt foto.

Som ung var Natalia Stambulova juniormästare i paråkning i sitt dåvarande hemland Sovjetunionen. Bild: Privat.

– Jag har bara haft två arbetsgivare någonsin. Först idrottsuniversitetet i Sankt Petersburg uppkallat efter P. Lesgaft, sedan Högskolan i Halmstad – och här har jag varit i över 20 år. Som professor i Ryssland kunde jag aldrig föreställa mig den internationella karriär jag skulle få. Jag är så tacksam för stödet här som har gjort det möjligt att åstadkomma så mycket, säger Natalia Stambulova.

2002 blev hon den första kvinnliga professorn vid Högskolan i Halmstad. Sedan årsskiftet är hon professor emerita, fortfarande aktiv i flera forsknings- och publiceringsprojekt. Hennes ämne är idrottspsykologi med fokus på bland annat dubbla karriärer och övergångsperioder i livet. Det har handlat om övergången från junior- till senioridrott, från amatör till professionell, eller från en tid som stjärna till ett liv som ”pensionär” från sporten.

Egen elitkarriär väckte intresset

Natalia Stambulova föddes 1952 i dåvarande Leningrad i Sovjetunionen. Sex år gammal började hon träna konståkning och hela hennes barndom och tonårstid kom att präglas av sporten. Skolan skulle naturligtvis också skötas men den kändes alltid lätt, säger hon i dag. Det var konståkningen som var utmaningen. Hon blev paråkare och 1969 vann hon och hennes partner det sovjetiska juniormästerskapet. De blev medlemmar i seniorlaget men tävlade aldrig i de största internationella tävlingarna.

– Konkurrensen inom det nationella laget var stor och vi placerade oss på plats sex eller sju internt, så vi deltog bara i nationella och några mindre internationella tävlingar. Men det var ändå en upplevelse av idrottsliv på elitnivå, och det gjorde mig intresserad av idrottsvetenskap.

Gruppbild med fem personer som ler och tittar in i kameran. Foto

2019 fick Natalia Stambulova ta emot det prestigefulla Ema Geron award European Congress of Sport Psychology. Här omgiven av sina kolleger från Högskolan i Halmstad. Bild: Privat

Natalia Stambulova började studera vid statliga ”Lesgaft-universitetet”, landets äldsta idrottsuniversitet. Tack vare en bra lärare i psykologi väcktes snart intresset för idrottspsykologi. Vid den tiden hade hon själv en dubbel karriär av det slag som hon senare skulle komma att forska på, som universitetsstudent och elitidrottare – men idrottskarriären tog slut redan när hon var 20 år på grund av en allvarlig skada.

– Jag behövde flytta fokus till annat. Jag hade studierna, och jag gifte mig och fick en dotter. Allt gick ganska snabbt och jag hade fullt upp, så det blev inte en så stor kris för mig som det kanske kunde ha blivit.

Utmanande skifte från junior till senior

När Natalia Stambulova hade avslutat en masterexamen erbjöds hon anställning som doktorand och disputerade 1978. Hon fortsatte att klättra i graderna och blev professor 1996. Det övergripande ämnet var hela tiden utvecklingspsykologi inom idrotten men efter hand breddade hon arbetet till att omfatta allt fler perspektiv, bland annat kriser och hur man skyddar idrottares psykiska hälsa, talangutveckling, utveckling av dubbla karriärer, och studier i olika idrottsmiljöer och dubbla karriär-miljöer.

En person med ljust hår och glasögon ler in i kameran. Porträttfoto.

Natalia Stambulova.

– Jag var den första forskaren i världen som studerade övergången från junior- till seniornivå inom elitidrotten. Det är ett viktigt skifte. De seniora tävlingarna är mycket mer konkurrensutsatta och idrottaren måste ofta förändra sitt träningsupplägg. Jag publicerade min första artikel 1994 och med tiden växte det internationella intresset för ämnet. Nu finns det mycket forskning på området, säger Natalia Stambulova.

Det finns en inbyggd paradox i övergången från junior till senior, förklarar Natalia Stambulova. Nästan alla unga framgångsrika idrottare drömmer om en elitkarriär och tränarnas arbete handlar om att hjälpa så många som möjligt att lyckas. Samtidigt ligger det i sakens natur att bara en minoritet av juniorerna faktiskt blir elit som vuxna. De utgör toppen av en pyramid, och där finns inte rum för fler. Övriga slutar, eller övergår till att ha idrotten som fritidsintresse. Även den övergången kan idrottarna behöva hjälp med.

Mest framgångsrika junioren kan ha svårast övergång

De som faktiskt går vidare genomgår en komplicerad förändring som griper in i alla livets områden. Atletiskt måste de anpassa sig till nya krav, psykologiskt är de i en identitetsbildande period, och psykosocialt är det för många en tid som präglas starkt av både vänskapsrelationer och nya kärleksförhållanden.

– Dessutom måste de så länge de går i skolan navigera en dubbel karriär, och ibland klara en övergång till universitetslivet parallellt med övergången till senioridrott. Det är mycket utmanande.

En överraskande upptäckt som Natalia Stambulova har gjort är att de mest framgångsrika juniorerna ibland har en svårare övergång än de mer medelmåttiga. Skälen är både praktiska och psykologiska. Stjärnorna inom junioridrott hamnar i otakt med sina träningskamrater på grund av sin snabba utveckling, vilket kan vara svårt att hantera för tränaren. Ibland blir lösningen svårare och mer riskabla träningsprogram för de bästa eleverna, med risk för skador och avhopp. Att bli upptäckt tidigt och framlyft som stjärna gör också att ungdomarna upplever höga förväntningar och en stark press. De som inte är i den absoluta toppen får däremot utvecklas i lugn och ro, vilket ibland kan leda till att de lyckas bättre i det långa loppet.

Tipsades om Halmstad

Trots framgångsrik forskning och ett växande internationellt erkännande, kände Natalia Stambulova bara några år in på professuren att karriären började stagnera. Hon skulle inte kunna växa så mycket som hon hoppades om hon stannade i Ryssland, och landets återkommande politiska och ekonomiska kriser bidrog till hennes beslut att söka en position någon annanstans i världen. Av språkskäl tänkte hon i första hand på engelskspråkiga länder, men år 2000 fick hon ett oväntat tips. Högskolan i Halmstad ordnade en konferens i idrottspsykologi där flera av Natalia Stambulovas forskarbekanta deltog, och efteråt hörde några av dem av sig och berättade att där fanns en bra grupp som sökte nya kollegor internationellt.

– ”Sverige?” tänkte jag. ”Jag kan ju inte ett ord svenska.” Men de sa att engelska inte var något problem, så jag sökte en plats som senior lektor och fick den.

Bara ett par år senare fick Natalia Stambulova svensk professorstitel, som första kvinna vid Högskolan i Halmstad.

– Jag vet inte om det spelade så stor roll för mig själv att jag var den första kvinnliga professorn, men jag förstår att det kunde spela roll för andra eftersom det behövdes kvinnliga förebilder. Redan under samma år utsågs två andra kvinnliga professorer, och i dag finns det ju många.

Resultat är till för att spridas

Flytten till Sverige var utmanande på många sätt, men Natalia Stambulova berömmer Högskolan och kollegorna för det stöd som hon fick både professionellt och privat. Världen öppnade sig för henne på ett nytt sätt och de kommande decennierna innebar en lång rad nationella och internationella forskningsprojekt, utmärkelser och engagemang i internationella organisationer.

En person i röd tröja håller upp ett diplom. Foto.

Hon har fått många utmärkelser för sin forskning.

När EU-kommissionen beslöt att utveckla EU Dual Career Guidelines, var det Natalia Stambulova som representerade Sverige i processen.

– Det var en mycket intressant erfarenhet. Vi var en representant från varje land i en grupp som var väldigt blandad. Där ingick forskare, praktiker, några från de olympiska kommittéerna … Det var komplext, men vi lyckades. År 2012 publicerades riktlinjerna.

2018 blev Sverige första land i Europa att utveckla nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer och Natalia Stambulova var en av de forskare som bidrog till arbetet. Resultatet blev bland annat ett system där högre utbildningsprogram utformas till att passa ihop med en elitkarriär, vid lärosäten som har utsetts till antingen så kallade riksidrottsuniversitet (Högskolan i Halmstad tillsammans med Malmö universitet utgör ett av dem) eller elitidrottsvänliga lärosäten.

– Forskningsresultat är till för att spridas genom publiceringar och därefter implementeras, och den allra högsta nivån av implementering är när forskningen får politiskt inflytande. Dit nådde vi, säger Natalia Stambulova.

Ingen plan för att sluta helt

Som professor emerita gör Natalia Stambulova bara det som hon tycker mest om. Hon fortsätter att skriva artiklar i idrottspsykologi och är biträdande redaktör för de vetenskapliga tidskrifterna Psychology of Sport & Exercise och International Journal of Sport and Exercise Psychology, och gästredaktör för Journal of Sport Psychology in Action

– Det är skönt att vara fri från allt rutinarbete och kunna fortsätta bara för att jag tycker om jobbet och kollegorna. Nu deltar jag i ett fyraårigt nationellt forskningsprojekt i samarbete med Riksidrottsförbundet. I projektet följer forskare från Halmstad elitidrottande studenters upplevelse av en dubbel karriär och utvärderar stödet som ges i Sverige. Jag är stolt över att mina tidigare doktorander Alina Franck, Johan Ekengren och Lukas Linnér framgångsrikt fortsätter att bedriva internationellt erkänd idrottskarriärforskning här vid Högskolan i Halmstad.

Hur och när Natalia Stambulova helt ska sluta forska vet hon inte.

– Åren här i Halmstad har varit de bästa i min karriär och jag har ingen plan just nu för att sluta helt. Jag är inte rädd för pensionen, men som expert på övergångar vet jag att det är bättre att sluta långsamt och stegvis än abrupt.

Text: Lisa Kirsebom
Bild: iStock, Anders Andersson, Hasse Halling

Natalia Stambulova, utmärkelser och uppdrag i urval

2004: Distinguished International Scholar Award från the Association for Applied Sport Psychology.

2009–2017: Vice ordförande i International Society of Sport Psychology, ISSP.

2019: Ema Geron Award från FEPSAC, the European Federation of Sport Psychology.

2021: ISSP Distinguished International Scholar Award ”för sina framstående, mångåriga och unika bidrag till utvecklingen av idrottspsykologin.”

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt