Sök

Utmaningar i forskning inom hälso- och välfärdsteknik, från behov till hållbar implementering

7,5 hp

Digitalisering skapar stora möjligheter och utmaningar i re- lation till området hälsa och välfärd. Den ställer nya krav på användare, vårdgivare, företag, offentliga organisationer och andra aktörer. Ett sätt att hantera utmaningar och ta vara på möjligheter är samskapande i hela processen från planering till implementering av tjänster och produkter.
Kursen innehåller tre moduler:
Modul 1. Samhälleliga utmaningar och komplexiteten i forskning inom hälso- och välfärdsteknik.
Modul 1 fokuserar på användning av hälso- och välfärdsteknik (HVT) för att möta utmaningar inom vård och omsorg. Syftet med modulen är att öka kunskap och förståelse om HVT inom olika vård- och omsorgsverksamheter. Modulen behandlar teorier och modeller, liksom begrepp och definitioner för att främja en förståelse för såväl utmaningar som möjligheter med användning av HVT. Modulen innehåller praktiska exempel på forskning inom området samt diskuterar såväl etiska aspekter som evidens när det gäller effekter av HVT

Modul 2 Samskapande och metodutveckling i deltagarbaserad forskning
Modul 2 fokuserar på metoder för deltagarbaserad forskning samt de möjligheter och fallgropar som kan uppstå under samskapande. Samskapande i klinisk praktik och i deltagarbaserad forskning ses som effektiva för att designa, styra, leverera och utvärdera hälso- och välfärdstjänster. Modul 2 belyser, diskuterar, problematiserar och tillämpar teorier relaterade till samskapande och deltagarbaserad forskning. Vidare belyses etiska aspekter relaterade till användare och deltagarinvolvering. I modulen ingår även praktiska exempel kring samskapande och metodutveckling inom området hälsa och välfärd.
Modul 3 Implementeringsprocess och deltagarbaserad digitalisering.
Modul 3 fokuserar på implementering av digitalisering i form av digitala tjänster och produkter inom området hälsa och välfärd från ett implementeringsteoretiskt perspektiv. Modulen belyser, diskuterar, problematiserar och tillämpar implementeringsteorier, modeller och ramverk relaterade till implementering av tekniska applikationer för hälso-och livsstil. I modulen diskuteras även praktiska exempel på de hinder som kan uppstå i en implementeringsprocess, och olika implementeringsstrategier bearbetas systematiskt.
Kursens undervisningsmoment sänds från tre olika lärosäten: Högskolan i Halmstad, Mälardalens Högskola, Jönköping University, samt via lärplattform.

HT 2024 (Distans (Internet), Ortsoberoende, 25%)

Nivå:

Forskarnivå

Anmälningskod:

R2010

Behörighetskrav:

Grundläggande behörighet för utbildning på forskarnivå.

Urvalsregler:

Begränsat tillträde

Mer information om urvalsregler.

Startvecka:

Vecka: 40

Obligatoriska sammankomster:

0

Undervisningstid:

Blandade tider

Studieavgift:

För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift

Undervisningsspråk:

Undervisningen bedrivs på engelska.

Visa utbildningsinfo

Sidansvarig

Dela