Sök Stäng
Två kvinnor i sjuksköterskekläder står i sjukhusmiljö och inspekterar två provrör. Foto.

Sjuksköterskeprogrammet

180 hp

Som sjuksköterska ansvarar du för omvårdnad av patienter i olika åldrar. Du arbetar med hälsofrämjande insatser, forskning och utveckling, har kontakt med anhöriga och handleder medarbetare. Utbildningen förbereder dig för arbete inom dagens och framtidens hälso- och sjukvård, i det nära samhället och globalt. Här får du mycket praktisk erfarenhet, både i det unika Hälsolabbet och ute i arbetslivet.

Utbildningstillfällen

Vårtermin 2025 (Campus, Halmstad, 100%)

Anmälan öppen

Vårtermin 2025 (Campus, Varberg, 100%)

Anmälan öppen

Efter utbildningen

Examen

Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i omvårdnad och sjuksköterskeexamen. När ditt examensbevis är utfärdat kan du ansöka om sjuksköterskelegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

Vad kan du jobba med?

Som legitimerad sjuksköterska kan du ha arbetsuppgifter inom många olika verksamheter, både i och utanför Sverige. Inom hälso- och sjukvården leder du som sjuksköterska omvårdnadsarbetet och samarbetar i team med andra yrkespersoner i vården.

Om du väljer att läsa vidare kan du arbeta inom specialistområden. En specialistutbildning ger också stora möjligheter att arbeta med organisationsutveckling och utveckling av omvårdnad som profession.

Möjligheter att studera vidare

När du har avslutat Sjuksköterskeprogrammet är du behörig att söka till Magisterprogram i nordisk välfärd, 60 hp, Masterprogram i Hälsa och livsstil, 120 hp samt till Specialistsjuksköterskeutbildning med någon av följande inriktningar: distriktssköterska, hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, psykiatrisk vård och ögonsjukvård – oftalmologisk omvårdnad.

Studera utomlands

I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På Sjuksköterskeprogrammet kan du studera utomlands under termin fyra eller första delen av termin sex. Högskolan i Halmstad har samarbetspartner både i och utanför Europa. Om du har en egen kontakt finns det även möjlighet att åka på ett individuellt avtal. Tidigare har studenter från Sjuksköterskeprogrammet åkt till Tanzania, USA, Kenya, Sri Lanka, Tyskland och de nordiska länderna.

Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av Högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.

Två kvinnor i sjuksköterskekläder och munskydd står vid en stålställning med en blodpåse. Foto.

Högskolan tredje bäst på VFU

En skrattande kvinna ihop med ett plastskelett vars hand vilar på hennes axel. Foto.

Fem frågor till studenten Annie Lundin

Två kvinnor och en man håller upp diplom och blommor. Foto.

Examensarbete får stipendium

Två personer i klänning står utomhus på en gräsmatta i solen. Foto.

Två helnöjda sjuksköterskor – en i Sverige och en i Norge

Antagningspoäng

Antagningspoäng hösten 2024

Halmstad

BI: 16,78

BII: 16,70

HP: 0,65

SA: -

Varberg

BI: 15,13

BII: 16,43

HP: 0,60

SA: -

BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan

* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.

Kontakt

Uppföljning

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:

Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:

Utvärdering program