Masterprogram i upplevelsedesign
Upplevelsedesign handlar om att skapa meningsfulla och engagerande upplevelser med hjälp av interaktiv teknik. Masterprogrammet i upplevelsedesign förbereder dig för att designa upplevelser som kopplar samman människor, platser, produkter och tjänster på socialt ansvarsfullt, etiskt sunt och tekniskt sofistikerat sätt. Vill du vara med och forma hur människor lever mer hållbara liv, interagerar med AI, fördjupar sig i VR eller AR, och vill utveckla dina praktiska och akademiska designfärdigheter för att skapa en positiv samhällspåverkan? Då är den här utbildningen för dig.
Utbildningstillfällen
Om utbildningen
Upplevelsedesign handlar om hur människor använder, bör använda eller inte använda produkter och tjänster i det större sammanhanget av sina liv, och detta masterprogram förbereds du som student på att utforma meningsfulla, etiska och hållbara upplevelser med interaktiv teknik. Upplevelsedesigners tar hänsyn till det bredare sammanhanget för att skapa designupplevelser som är meningsfulla och gör det komplexa tydligare samtidigt som frågor kring etik, miljö och hållbarhet alltid vävs in.
Masterprogrammet i upplevelsedesign är unikt inriktad på att utveckla kritiskt tänkande och designförmåga hos studenter så att de framgångsrikt kan ta itu med tvetydigheten och osäkerheten i nuvarande bransch- och sociala utmaningar med hjälp av en genomtänkt och reflekterande designpraxis.
Kurser och kompetenser i fokus
Masterprogrammet i upplevelsedesign har tre vägledande principer för att utveckla din kompetens i designpraxis och i akademisk designforskning:
- Visa snarare än att berätta: du uppmuntras att skissa, göra och skapa prototyper som ett sätt att komma med idéer och kommunicera och bedöms utifrån ditt designarbete och inte bara utifrån sin skriftliga eller muntliga kommunikationsförmåga.
- Balansera teori och praktik: teori blir värdefull när den tillämpas på rätt sätt, och tillämpning är bättre om den har en tydlig grund. Därför kopplar alla kurser inom programmet ihop teori och designpraktik via både klassrumsaktiviteter och forskningsstödda projekt.
- Skapa, lär, reflektera, dokumentera: Samtliga kurser tar dig igenom en fullständig designprocess, från idé till prototyp, så du efter examen har en portfölj som visar designfärdigheter för potentiella arbetsgivare.
Masterprogrammet i upplevelsedesign är strukturerat med undervisning och uppgifter som förstärker de grundläggande designfärdigheterna för att förstå människor, idéskapande, prototyper och utvärdering. Samtidigt utökas dessa designgrunder genom att introducera avancerade ämnen som forskning genom design, spekulativ design, designetik, speltillverkning som prototyp och människocentrerad AI.
Utbildningen utförs på engelska.
Innovativa miljöer och metoder
Masterprogrammet i upplevelsedesign utrustar dig med teoretisk och praktisk kunskap, samt metoder och verktyg för att skapa meningsfulla och effektfulla människocentrerade upplevelser. Du använder designetnografi som ett sätt att veta vilka som är rätt personer att designa för, bygga empati och förstå relationerna mellan sammanhang, människor och teknik. Designtänkande, designetik, forskning genom design, förkroppsligad design och spelskapande är kärnan i läroplanen. Som student använder du dessa metoder och verktyg i samarbetsmiljöer med industripartners, där du arbetar med verkliga utmaningar och designar hållbara, inkluderande samhällen städer där digitala och fysiska platser blandas på ett genomtänkt sätt.
Möjligheter till samarbete med näringslivet
Masterprogrammet i upplevelsedesign är tätt integrerat med Högskolan i Halmstads designhub, REBEL, och många av REBEL-forskarna undervisar i masterutbildningen. REBEL samlar företag och universitetsforskare i projekt som du kommer ha många möjligheter att aktivt delta i. Till exempel, under designstudiokursen och examensarbetet, kommer du som student pröva dina designfärdigheter i projekt med Högskolans samverkanspartners.
Efter utbildningen
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med huvudområdet informatik.
Karriär
Efter din examen är du väl förberedd för rollen som exempelvis:
- UX designer
- Produktdesigner
- UX specialist
- Informationsarkitekt
Många teknikföretag använder dessa roller för att designa framgångsrika produkter och tjänster. Masterprogrammets fokus på att du under utbildningen utvecklar din egen, starka portfolio ett konkret sätt att förbättra anställningschanserna efter din examen.
Möjligheter till fortsatta studier
Efter utbildningen är du behörig att söka till forskarutbildning.
Om du vill fortsätta på den akademiska banan kan du utöka din portfolio genom att exempelvis försöka få ditt examensarbete publicerat i akademiska tidskrifter eller engagera dig i pågående forskningsprojekt vid Högskolan i Halmstad, för att öka chanserna till att erbjudas en doktorandtjänst.
Instruktioner inför ansökan
Inlämning av portfölj
Sökande kan bifoga en individuell portfölj över sina designarbeten som en del av ansökan. Portföljen är obligatorisk för sökande som inte har 15 högskolepoäng i designkurser eller motsvarande, och är valfria för övriga sökande.
- Portföljen kan skickas in som pdf-filer (max 50 MB) under ansökningsprocessen via
universityadmissions.se (på engelska) eller antagning.se (på svenska) eller - Portföljen kan lämnas in som länkar till en webbplats eller ett onlinearkiv. Om
detta är fallet bör sökande lägga till länken i sina ansökningshandlingar, tydligt
märka och synliggöra den, samt säkerställa att portföljen är åtkomlig (inga
lösenord eller behov av användarkonto). - Vi välkomnar portföljer som illustrerar designresultat, designmotivering och
designprocess.
Observera att ovanstående information gäller under förutsättning att nödvändiga beslut fattas.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.