Psykologi - inriktning idrott och motion
Som beteendevetare arbetar du med människor och deras tankar, känslor och beteenden. Programmet Psykologi – inriktning idrott och motion vid Högskolan i Halmstad är unikt i Norden. Här kombinerar du en utbildning i psykologi med kunskap om idrott, motion, hälsa, ledarskap, prestation, motivation, livsstil och välbefinnande. Utbildningen ger dig kompetens att hjälpa människor att prestera, må bra och utvecklas.

”När jag började plugga ville jag jobba med elitidrott och idrottspsykologi. Utbildningens bredd och olika perspektiv har gjort mig mer intresserad av att jobba med beteendevetenskap och att kunna hjälpa människor att förändra sin livsstil.”
Marcus Enoksson, läser Psykologi – inriktning idrott och motion, 180 hp
Mejla en student!
Kontakta mig för att få svar på dina frågor om programmet: fannie99@live.se
Om utbildningen
Innovativa miljöer, metoder och verktyg
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning tillsammans med engagerade lärare och studenter.
Du studerar i moderna miljöer, såsom Hälsolabbet, ett labb som är utformat för att underlätta kreativt och innovativt lärande. Här finns beteendevetenskaplig labbverksamhet i attraktiva studiemiljöer.
Du har föreläsningar, seminarier och verksamhetsförlagd utbildning, med internationellt välkända specialister inom psykologi, idrott, motion och hälsa.
Högskolan i Halmstad ger utbildningar från grundnivå ända upp till forskarnivå. All kurslitteratur som du har är baserad på aktuell forskning och tillämpning inom psykologiämnet med inriktning idrott och motion.
Kurser och kompetenser i fokus
Programmet har en tydlig profil mot hälsopsykologi, idrottspsykologi och motionspsykologi. Du studerar intressanta fenomen som gruppdynamik, personlighetsfaktorer, individens utveckling och tillämpad psykologi. Du utvecklar kunskaper inom samtalsmetodik, kommunikation och coachning som du kan använda i rådgivning och i tillämpat arbete. Det är kunskaper som du också kan använda för att genomföra och presentera egna undersökningar inom områdena hälso-, idrotts- och motionspsykologi.
Det första året är ett basår inom psykologi där du studerar socialpsykologi, hälsopsykologi, utvecklingspsykologi och personlighetspsykologi med tillämpningsområdena hälsa, idrott och motion.
Under utbildningens andra år får du en introduktion till samtalsmetodik, kommunikation och tillämpat arbete, samtidigt som du fördjupar dina teoretiska och tillämpade kunskaper i ämnet psykologi med inriktning hälsa, idrott och motion. Under det tredje året väljer du ett område att fördjupa dig inom, samtidigt som du får fördjupning inom samtalsmetodik och kommunikation.
Lärarna på utbildningen är HBTQ-diplomerade.
Samverkan med arbetslivet
Du har möjlighet att samarbeta nära det omgivande samhället, till exempel genom att delta i forskningsprojekt och eller i projekt som anordnas i föreningar, förbund och organisationer. När du skriver uppsats kan du samverka med föreningar, förbund eller med organisationer och personer som till exempel arbetar med friskvård och idrotts- och motionsfrämjande projekt utanför Högskolan.
Under sista terminen studerar du tillämpning i coachning och ledarskap inom hälso-, idrotts- och motionspsykologi genom att du gör praktik på en valfri arbetsplats.
Extra attraktiv med Common Core
Framtidens jobb kommer att kräva att vi förstår relationen mellan människa, teknik och samhälle på ett bättre sätt. Därför har Högskolan i Halmstad utvecklat Common Core – en innovativ utbildningsmodell som förbereder dig för framtiden och ditt kommande yrke.
Från höstterminen 2019 finns Common Core bland annat på Psykologi med inriktning idrott och motion.
Det ger dig kunskap och förståelse för andra ämnesområden, så att du kan driva utvecklingsprojekt i framtidens företag. Också det bidrar till att göra dig unik och mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Common Core består av ett antal kurser och fungerar på ett lite annorlunda sätt.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT21.
* ingår i huvudområdet psykologi
År 1
- Introduktion till idrotts- och motionspsykologi, 13 hp *
- Socialpsykologi i idrotts- och motionskontexter, 7,5 hp *
- Hälsopsykologi, 7,5 hp *
- Kunskap och verkan – hur människan formar världen (Common Core-kurs), 2 hp
- Kognitionspsykologi i idrotts- och motionskontexter, 7,5 hp *
- Personlighets- och utvecklingspsykologi i idrotts- och motionskontexter, 15 hp *
- Vetenskaplig forskningsmetodik inom psykologi I, 3,5 hp
- Akademisk kommunikation (Common Core-kurs), 4 hp
År 2
- Hållbart och hälsosamt idrotts- och motionsutövande, 15 hp
- Tillämpad idrotts- och motionspsykologi I, 11 hp *
- Vetenskaplig forskningsmetodik inom psykologi II, 7,5 hp *
- Vetenskaplig rapport i psykologi, 7,5 hp *
- Samtal och kommunikation, 11 hp *
Valbara kurser:
- Två kurser à 4 hp vardera ur Högskolans Common Core-utbud
År 3
- Vetenskaplig forskningsmetodik inom psykologi III, 15 hp *
- Examensarbete i psykologi, 15 hp *
- Samtal och kommunikation II, 6,5 hp *
- Tillämpad idrotts- och motionspsykologi II, 13 hp *
- Verksamhetsförlagda studier, 6,5 hp
- En valbar kurs à 4 hp ur Högskolans Common Core-utbud
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i psykologi med inriktning idrott och motion.
Möjligheter att studera vidare
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Magisterprogram i nordisk välfärd, 60 hp, Masterprogram i hälsa och livsstil samt kurserna Att arbeta som idrottspsykologisk rådgivare I och II, 30 hp + 30 hp.
Arbetsliv
Som beteendevetare är du kompetent inom flera av arbetsmarknadens olika fält som har människan i fokus. Du kan arbeta med utbildning och utveckling av strategier för idrott, hälsa, motion och friskvård för individer inom hela samhällsspekrat. Det kan handla om handläggning kopplad till individers hälsa både inom det privata näringslivet och i offentlig sektor.
Du kan också arbeta som idrottskonsulent eller med verksamhetsutveckling inom förbund och föreningar eller på hälso- och motionsinrättningar. Du kan ha arbetsuppgifter som handlar om att utveckla mål och strategier för verksamheter genom utbildning, utveckling och fortbildning.
Studera utomlands
I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På programmet Psykologi – inriktning idrott och motion kan du läsa kurser motsvarande delar av programmet eller skriva ditt examensarbete utomlands.
Högskolan i Halmstad har ett omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt. Tidigare studenter har valt att studera i till exempel Storbritannien, Grekland, och Indien.
Läs mer om att studera utomlands
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2020
BI: 16,21
BII: 16,76
HP: 0,55
SA: -
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Bra länkar
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
12801
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet A5). Eller: Samhällskunskap A (områdesbehörighet 5).
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.