Sök

Studenter satsar på karriär för att stödja e-sportare

Är idrottspsykologi ett viktigt ämne för en e-sportare? Ja, det tycker studenterna Andres Ramos, Joar Svensson, Raul Fuentes och Dexter Wolffsohn som tillsammans satsar på en karriär som idrottspsykologisk rådgivare för e-sportare. De har tidigare läst programmet Psykologi – inriktning idrott och motion (PIM) och läser nu kurser på avancerad nivå för att ta en magisterexamen inom psykologi.

Vad var det bästa med programmet Psykologi – inriktning idrott och motion?

Raul: Det är svårt att välja endast en sak, men bland det bästa med utbildningen har varit den höga kvaliteten på lärare och handledare som har enorma kunskaper och erfarenheter, samt att de har varit specialiserade inom olika områden.

Joar: Det bästa med utbildningen är kunskapen som jag har fått och vännerna som jag har träffat.

Dexter: PIM är ett helt unikt program och den kunskap som finns bland lärarna är helt omätbar. För mig har det bästa med programmet varit kombinationen av mina största intressen: idrott och träning och det mänskliga sinnet och dess funktioner.

Andres: Jag älskar att vi fick möjligheten att prova på så enormt många delar som finns under ”paraplyet” idrottspsykologi. På egen hand fick man sedan välja att fördjupa sig inom det område som man klickade bäst med. Är man nyfiken, öppensinnad och kreativ finner man att samtliga kurser som vi har tagit del av innefattar lärdomar som man kan applicera i de flesta professionella sammanhang.

Ett montage av porträtt på fyra killar. Foto.

Studenterna Joar, Andres, Dexter och Raul har alla studerat programmet Psykologi – inriktning idrott och motion. De satsar nu på en karriär som idrottpsykologisk rådgivare för e-sportare.

Varför har du inriktat dig på e-sport?

Joar: Vi har alla ett intresse för e-sport och en av oss är en pongchamp. E-sport är också ett snabbt växande fenomen som saknar många av de strukturer som traditionella sporter har. Det betyder att det finns mycket dåligt som e-sportare kan råka ut för. Men, det betyder även att det finns stor potential.

Raul: E-sporten har blivit erkänd som en utmärkt prestationsdomän för den idrottspsykologiska vetenskapen att utforska – och även för idrottspsykologiska rådgivare att jobba inom. Det är ett utmärkt tillfälle för oss att engagera oss från ett idrottspsykologiskt perspektiv.

Dexter: Den explosionsartade utvecklingen de senaste åren har gjort att forskningen och det idrottspsykologiska arbetet inte har hängt med. Det har skapat ett kunskapsgap som riskerar att fyllas med pseudovetenskap. Vi vill erbjuda en plattform för e-sportare och ”gamers” där informationen som delas alltid bygger på vetenskaplig grund.

Andres: I min familj har samtliga syskon på något sätt funnit framgång genom just gaming – mina bröder har tävlat på professionell nivå. Vi har fått uppleva hur vänner och lagkamrater har råkat illa ut. Själv behövde jag opereras för diskbråck efter att ha suttit framför datorn tills min kropp informerade mig om att den hade fått nog. Du kan få både många vänner, lärdomar och erfarenheter via spel, vi vill finnas här för dem som känner att de är i behov av få hjälp med att balansera alla de krav som en gamer ställs inför.

”Vi vann pris för bästa workshop på konferensen The European Network of Young Specialists in Sport Psychology och vi var med på Vetenskapsfestivalen.”

uppdaterad

Kontakt

Dela