Digital design och innovation
Som digital designer utformar du innovativa och värdeskapande digitala tjänster och produkter. På programmet Digital design och innovation lär du dig att förstå människan och hennes relation till teknologi, så att du kan skapa smarta och hållbara lösningar i en global värld som förändras snabbt.
Utbildningstillfällen
Om utbildningen
Vad är digital design och innovation?
Digital design och innovation ger dig goda teoretiska kunskaper och förmåga att använda dem praktiskt, vilket är väldigt viktigt för en designer. Under tre intensiva år lär du dig att designa digitala lösningar för en framtida hållbar arbetsmarknad. Du studerar hur teknologi, användarupplevelse och affärsmodeller samspelar för att du ska kunna skapa lösningar som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara.
Du utforskar olika former av interaktion och designar digitala lösningar. Det kan handla om mobila tjänster, webbplatser och så kallade digifysiska tjänster, som kombinerar digitala miljöer med fysiska miljöer och funktioner. Du arbetar med allt från analoga skisser och grafisk design, till fysiska gränssnitt och strategiska tjänsteperspektiv.
Samarbete med arbetslivet
Du arbetar i projekt och träffar professionella digitala designers, utvecklare och forskare. Deras erfarenhet och kunnande hjälper dig att forma din egen karriär, oavsett om du vill starta eget, vara anställd eller själv vill göra karriär som forskare.
Utbildning och arbetsliv kopplas ihop genom skarpa studiouppdrag och gästföreläsare. Du får stor möjlighet att lyfta din kompetens och göra dig attraktiv för arbetsgivare.
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning i moderna studiemiljöer, tillsammans med engagerade lärare och studenter.
I vår designstudio varvar vi teori med praktiska moment. Det är en modern och kreativ lärmiljö där du tränar på att arbeta med verkliga designuppdrag från stora och små företag, från offentlig sektor och i olika forskningsprojekt. Designstudion är både ett pedagogiskt tillvägagångssätt och en fysisk plats. Du jobbar både med analogt och digitalt designarbete.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
* ingår i huvudområdet informatik
År 1
- Introduktion till digital design och innovation, 15 hp*
- Designtänkande, 7,5 hp*
- Projektmetodik, 7,5 hp*
- Informationsarkitektur, 7,5 hp*
- Interaktionsdesign, 7,5 hp*
- Prototypande, 7,5 hp*
- Designstudio I, 7,5 hp*
År 2
- Vetenskaplig metod och forskningsetik, 7,5 hp*
- Service Design, 7,5 hp*
- Upplevelsedesign, 7,5 hp*
- Utvärdering och användningsstudier, 7,5 hp*
- Människocentrerad artificiell intelligens, 7,5 hp*
- Introduktion till front-end programmering, 7,5 hp*
- Designstudio II, 7,5 hp*
- Digital transformation, 7,5 hp*
År 3
- Designforskning, 7,5 hp*
- Perspektiv på informatik, 7,5 hp*
- Etik i design, 7,5 hp*
- Hållbar design, 7,5 hp*
- Kandidatuppsats i informatik, 15 hp*
- Designstudio III, 7,5 hp*
- Valfri kurs 7,5 hp
Studera utomlands
Digital design och innovation är en utbildning med stark internationell profil. Under en hel termin hålls undervisningen på engelska. Programmet har kontakt med flera branschorganisationer runtom i världen.
Du har goda möjligheter att studera utomlands eftersom Högskolan i Halmstad har ett stort internationellt utbyte med olika lärosäten. Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. I just det här programmet passar det bäst att åka utomlands termin 4 alternativt efter årskurs 3.
Läs mer om att studera utomlands
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i informatik.
Vad kan du jobba med?
På utbildningen Digital design och innovation får du en bra grund för flera kreativa yrken som interaktionsdesigner, UX-designer, tjänstedesigner, digital strateg eller webbdesigner. På arbetsmarknaden behövs din kompetens och kunskap i att designa utifrån användares behov, tekniska förutsättningar och aktuella affärsmodeller. Tidigare studenter arbetar exempelvis som användbarhetsdesigner, UX-designer och kundrådgivare.
Möjligheter till vidare studier
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Masterprogram i digital tjänsteinnovation, 120 hp.
Möt våra studenter och alumner
Fem frågor till alumnen Tim Gabrielsson
Tim Gabrielsson har pluggat programmet Digital design och innovation. I dag bor han i USA och är egenföretagare.
Framtidens bastukoncept växte fram i Fab Lab
Sahand Salimi, student på Digital design och innovation, läste en kreativ sommarkurs där han byggde framtidens bastu på uppdrag av bastuspecialisten Tylö.
Prisades för sina kandidatuppsatser
Felicia Oredsson och Sofia Strand fick ta emot ett stipendium för sin uppsats ”Co-design workshops om stigmatiserade ämnen – Designförslag för att undvika ytterligare stigmatisering”.
Fem frågor till studenten Rebecka Göransson
Rebecka Göransson pluggar på programmet Digital design och innovation, där hennes ögon har öppnats upp för många nya områden inom design.
Antagningspoäng
Antagningspoäng hösten 2024
BI: 15,11
BII: 14,56
HP: 0,50
SA: -
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningstillfällen.