Framtidens bastukoncept växte fram i Fab Lab
Varje sommar samlas studenter från hela Sverige på campus för att gå en tio veckor lång sommardesignkurs, som är ledd av Fab Lab, Högskolans toppmoderna laboratorium. Kursen, som är en återkommande favorit, är alldeles unik och involverar studenter inom olika discipliner och stora lokala företag för att tackla samhällsutmaningar för framtidens städer. 2022 års uppdragsgivare var bastuspecialisten Tylö.
Sommarens kurs inleddes med ett studiebesök på Tylö för att ge studenterna möjligheten att testa bastuprodukterna och se produktionen. Väl på campus bildade studenterna små projektgrupper och slog ihop sina kloka huvuden för att skapa framtidens bastukoncept – som skulle vara både hållbart och innovativt.
Under kursens gång fanns företaget tillgängligt för att svara på frågor via mejl, men också för att dela med sig av byggmaterial och data. Prototyperna tillverkades i Fab Lab, som ligger i hjärtat av hus S, vilket utgör en perfekt miljö för kreativitet och samarbete.
– Det finns många projektrum i den här byggnaden, vilket gör det enkelt att springa mellan verkstad, Fab Lab och projektrum, förklarar Joakim Wahlberg, kursansvarig.
”Vår omaka konstellation och vårt angreppssätt har lett till mycket argumentation och dynamik, men det har också gett oss våra bästa idéer.”
Sahand Salimi, student på Digital design och innovation
Praktiska inslag lockade
Under det nära samarbetet med företaget lärde sig studenterna om designmetodik och produktutveckling – allt från målgruppsanalys, framställningstekniker och cad till produktens varumärkesstrategi. Carolina Claesson är nyexaminerad från Linköpings universitet, där hon har studerat i kognitionsvetenskap. Hon ville testa på en praktisk designkurs, eftersom hon i sin utbildning bara har lärt sig digital design.
– Jag sökte till kursen därför att jag ville testa att skapa något fysiskt och implementera det på riktigt. Jag har jobbat med designprocessen, men jag har aldrig drivit en affärsidé och utvecklat den, säger Carolina Claesson.
Lösningar ska öka bastukulturen
Kalle Folkesson, student på Utvecklingsingenjörsprogrammet, skapade tillsammans med Carolina Claesson en tredelad bastu, som de hoppas ska öka bastuanvändandet då möjligheten ska finnas att erbjuda uthyrning av bastun till offentligheten. Idén är att den ska byggas i containerstorlek vilket möjliggör frakt med lastbil.
– I vår enkätundersökning visade det sig att vissa av användarna inte tycker om att basta för varmt. Vi kom därför på den här lösningen att förena de som gärna vill basta varmt och de som vill basta kallt, förklarar Kalle Folkesson.
Tvärdisciplinära grupper triumferade
Sahand Salimi, student på Digital design och innovation, och Philip Gunnarsson, student på IT-forensik och informationssäkerhet, byggde en prototyp med ett annorlunda element. Bastukonceptet som de har tagit fram är en flotte som ska placeras i vattnet. I den finns det möjlighet till kallbad i en dykarbur.
– Målgruppen vill ha närhet till vattnet, men vill samtidigt vara inom ett skyddat område när de hoppar ner och upp ur vattnet. Designen är utformad så att skräp inte fastnar i buren och att användaren inte heller riskerar att hamna under flotten, förklarar Sahand Salimi.
Philip Gunnarsson tyckte att sommarkursens koncept, med fokus på grupparbete, var intressant, vilket lockade honom att söka kursen. Nu i efterhand berättar han att kursen har överträffat hans förväntningar. I kursen är grupperna indelade utifrån studiebakgrund, där det ska vara så stora skillnader som möjligt mellan gruppmedlemmarnai varje grupp. Philip Gunnarsson och Sahand Salimis grupp passade på att skifta rollerna helt för att jobba på sina svagheter, och inte styrkor, vilket har visat sig ge bra utdelning.
– Jag gjorde hela hemsidan och appen, som Sahand är bra på, och Sahand gjorde caden som utvecklingsingenjörsstudenten Martin är grym på, säger Philip Gunnarsson.
Sahand Salimi fyller i:
– Vår omaka konstellation och vårt angreppssätt har lett till mycket argumentation och dynamik, men det har också gett oss våra bästa idéer.
Lösningarna imponerade på uppdragsgivare
Kursens fysiska hemvist Fab Lab är inte okänt för Tylö. Företaget har länge varit en medlem, tagit hjälp för prototypframställning och samarbetat med forskare på Högskolan. Efter studenternas slutpresentationer kan representanter från Tylö konstatera att det finns små frön som de kan plocka vidare.
– Vi behöver förbättra våra affärsmodeller på grund av urbanisering och framväxten av samägandeskap. Det här samarbetet har därför varit jättekul och nyttigt, säger Gustav Vassegård, projektledare på Tylö.
I juni går sommardesignkursen återigen av stapeln i sommarstaden Halmstad, och ansökan öppnar den 17 februari.
– Till sommaren kommer ett nytt företag att stå för ett spännande case. Är du osäker på vad du ska göra i sommar och vill få utlopp för din kreativitet, så rekommenderar jag dig starkt att söka till kursen, säger Martin Bergman, universitetsadjunkt.
Text och bild: Katarina Tran
uppdaterad
Kontakt
-
Ingen giltig användare vald.
Dela