IT-forensik och informationssäkerhet
Vill du bli specialist på att säkra spår och utreda brott eller på att granska och skydda datorsystem? På utbildningen lär du dig att genomföra IT-forensiska undersökningar av datorer och hur du sköter administration av datorsystem, nätverk och IT-säkerhet. Utbildningen är utformad i samarbete med Polismyndigheten och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.
Utbildningstillfällen
Anmälan öppnar 2025-03-17
Om utbildningen
Vad är IT-forensik och informationssäkerhet?
På utbildningen i IT-forensik och informationssäkerhet lär du dig grunderna i datateknik, datornätverk och IT-säkerhetssystem. Du lär dig att utvinna digital information från datorsystem, använda forensiska verktyg för att identifiera och analysera artifakter, och praktiskt tillämpa metoder för att kryptera eller dölja data.
Du får också kunskap i hur du söker och säkrar spår och dokumenterar arbetet vid brottsutredningar. I utbildningen ingår grundläggande kriminologi och juridik med fokus på IT-relaterade brott.
Moderna informations- och kommunikationssystem lagrar och förmedlar information elektroniskt. Den snabba utvecklingen inom området ökar kapaciteten, men den leder också till ökad sårbarhet och öppnar möjligheter för personer med brottsliga avsikter.
Människor som är inblandade i traditionella brott använder i allt större utsträckning datorer och internet för att kommunicera och lagra information. Det gör att fler brott är IT-relaterade och att digitalt bevismaterial från till exempel datorer och mobiltelefoner får en viktigare roll vid brottsutredningar.
Hållbarhet och fokus på Agenda 2030
Under den senare delen av din utbildning kommer du att läsa en valbar kurs på 7,5 hp som har sin utgångpunkt i FN:s Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Du väljer själv en kurs ur ett kursutbud som passar dina intressen och din utbildning och dina mål.
Samarbete med arbetslivet
Hela utbildningen är yrkesinriktad och innehåller flera praktiska moment, som laborationer och fallstudier. Du genomför projekt tillsammans med parter i näringslivet eller med en myndighet.
Utbildningen i IT-forensik och informationssäkerhet är utvecklad i samarbete med Polismyndigheten i Halmstad och företag inom IT-säkerhetsområdet.
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning i moderna studiemiljöer, tillsammans med engagerade lärare och studenter. Du har tillgång till projektrum och en labbmiljö med avancerad utrustning från Cisco och Palo Alto Networks. Studenter kan träffas och arbeta där också utanför undervisningstiden.
Högskolan deltar i internationella nätverk
Högskolan i Halmstad är medlem in ett europeiskt nätverk för lärosäten och polisorganisationer som heter ECTEG (European Cybercrime Training and Education Group). Nätverket utvecklar tillsammans utbildningsmaterial inom digital forensik och cybersäkerhet som gör våra utbildningar mycket aktuella och populära hos arbetsgivare. Högskolan är dessutom en så kallad Ciscoakademi och ett Cisco instruktörs- och träningscenter. Det innebär att vi har rättigheten att utbilda både instruktörer och studenter inom Cisco Networking Academys olika kurser. Cisco Networking Academy är en av världens ledande aktörerna för kurser inom cybersäkerhet.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
* ingår i huvudområdet digital forensik
År 1
- Administration av datorsystem, 7,5 hp*
- Juridik med IT-rätt, 7,5 hp*
- Kriminologi och IT-relaterad brottslighet, 7,5 hp*
- Programmering, 7,5 hp*
- Linuxadministration, 7,5 hp*
- Grundläggande webbsystem och databaser, 11 hp*
- Datautvinning från digitala lagringsmedia, 7,5 hp*
- Akademisk kommunikation, 4 hp*
År 2
- Datornätverk, 15 hp*
- Tillämpad matematik och statistik för IT-forensik, 15 hp
- Avancerade IT-forensiska verktyg, 7,5 hp*
- IT-forensiskt projekt, 7,5 hp*
- Cyber- och informationssäkerhet, 7,5 hp*
- Valbar kurs inom hållbar utveckling 7,5 hp
År 3
- Biometrisk identifiering, 7,5 hp*
- Ethical hacking, 7,5 hp*
- Internet of Things och nätverksapplikationer, 7,5 hp*
- Utredning av IT-brott 7,5 hp
- Samhällskritisk infrastruktur, 7,5 hp*
- Krypteringsmetoder och säkring av datasystem, 7,5 hp*
- Kandidatuppsats i digital forensik, 15 hp*
Studera utomlands
Högskolan i Halmstad har ett stort internationellt utbyte med lärosäten runt hela världen. Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.
På programmet IT-forensik och informationssäkerhet kan du välja att göra ditt examensarbete utomlands. Utlandsvistelsen kan finansieras genom stipendier, till exempel Minor Field Studies (MFS). Du väljer studieort och innehåll i samråd med den ansvariga för programmet och handledaren för ditt examensarbete. I det här programmet passar det bäst att åka utomlands termin 4 eller efter avslutad utbildning.
Läs mer om att studera utomlands
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i digital forensik.
Vad kan du jobba med?
Utbildningen IT-forensik och informationssäkerhet gör dig attraktiv på dagens och framtidens arbetsmarknad – både inom offentlig verksamhet och det privata näringslivet. Du lär dig att arbeta självständigt och utföra kriminaltekniska undersökningar av datorer eller som datoradministratör med specialisering på datornätverk och IT-säkerhet. Tidigare studenter arbetar bland annat som IT-forensiker hos Polisen, Cyber Security Consultant, informationssäkerhetskonsult, IT-säkerhetskonsult och Förundersökningsanalytiker hos Tullverket.
Möt våra studenter och alumner
Ludwig pluggar på programmet IT-forensik och informationssäkerhet och drömmer om att jobba inom polisen.
Hackningstävling stärker kompetens inom cybersäkerhet
Under några timmar fick studenter lösa olika IT-relaterade uppgifter med syfte att stärka sin kompetens att bemöta cyberhot. I år bestod dessutom tävlingen av nya tvärvetenskapliga inslag.
Framtidens bastukoncept växte fram i Fab Lab
Philip Gunnarsson, student på IT-forensik och informationssäkerhet, läste en kreativ sommarkurs där han byggde framtidens bastu på uppdrag av bastuspecialisten Tylö.
Alumn spårar pedofiler åt polisen
Daniel Christensson, tidigare student på programmet IT-forensik och informationssäkerhet, samlar in digitala bevis från exempelvis hårddiskar, usb-minnen, datorer eller mobiler som beslagtas vid polisens husrannsakan.
Daniel Christensson spårar pedofiler åt polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Halmstadstudent nominerad till Årets tech-tjej 2022
Studenten Nadia Benamer, som studerar IT-forensik och informationssäkerhet på Högskolan i Halmstad, en av de tio nominerade.
Hackningstävling engagerar studenter i kampen mot cyberhot
Varje år arrangerar studenter på Högskolan en etisk hackningstävling, där deltagare från fyra europeiska lärosäten samlas på nätet i timmar.
Alumn gästar podd
Den tidigare studenten Elin Hernborg delar med sig av minnen om studietiden, examensmässan Utexpo och vad som hände efteråt.
Antagningspoäng
Antagningspoäng hösten 2024
BI: 17,00
BII: 15,58
HP: 0,95
SA: -
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningstillfällen.