Designstudio hållbarhet, våren 2019
Uplay
Ett samarbete med Massive Entertainment där vi fokuserade på att främja en bättre gemenskap på Uplay. Det gjordes genom design av olika sociala funktioner som riktade sig till användare av den digitala spelplattformen. Designprocessen utgick både från ett socialt hållbarhetsperspektiv men även från ett kritiskt designperspektiv.
Projektdeltagare: Kajsa Ailm och Max Lindroos.
En mer motiverande lärplattform
Deltagarna har samarbetat med HPC. Under projektets gång designades en lösning för en lärplattform med målet att främja motivation och social interaktion hos studenter. Syftet var att ta fram en digital lärplattform som ska främja studenters motivation och samtidigt upprätthålla social hållbarhet genom att få alla som använder lärplattformen att känna sig inkluderade.
Projektdeltagare: Linnéa Johansson och Malin Jademyr.
Digital urinmätningslista
Applikation för att underlätta urinmätning i hemmet i samband med utredning av förstorad prostata. Problemet är att urinmätningen i dag sker analogt och innebär att flera olika moment behöver ske samtidigt. Primärt är målgruppen män i åldrarna 60 år och uppåt. Uppdragsgivaren för projektet var Segella AB.
Projektdeltagare: Felicia Stocklassa och Annie Karlsson.
Hållbart evenemang
Hållbart evenemang är ett nyutvecklat digitalt verktyg som ska förenkla hållbarhetsarbetet för möten och evenemangsarrangörer. Vi som designers har vidareutvecklat deras nuvarande digitala verktygs layout, flow och implementerat design som vi menar får användaren att reflektera över sitt svar.
Projektdeltagare: Emil Bergström och Markus Virtanen.
MyGarden
I dagsläget uppskattas det att cirka tio miljoner ton ätbara växter skulle kunna odlas om arealen i trädgårdar användes, vilket ger fullgod kost till ungefär fyra miljoner människor. Uppdraget som har tilldelats till oss var att skapa hela flödet från frö till skörd. Målet var också att hjälpa individer genom att förklara hur de ska gå tillväga vid plantering, skötsel och skörd.
Projektdeltagare: Benjamin Olsson och William Hedin.
Mazzo
Många florister tänker inte ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Tjänsten Mazzo uppmanar och inspirerar florister som är anslutna till förmedlingstjänsten att bli mer miljövänliga. Mazzo kommer att miljöcertifiera butiker som klarar miljökontrollen i form av ett frågeformulär som sedan kommer att visas på deras webbplats.
Projektdeltagare: Almedina Tokovic och Abdullah Salman.
Effektbrist
Uppdraget var att informera kunder hos Halmstads Energi och Miljö AB om fenomenet effektbrist. Syftet blev att medvetandegöra kunderna, och det gjordes genom en kritiskt designad prototyp där användare får svara på frågor om sin livsstil gällande energiförbrukning och sedan fick ett anklagande kritiskt resultat att de bidrog till effektbristen.
Projektdeltagare: André Carlsson och Fanny Stray.
Distansinstitutet
Distansinstitutet är ett företag som erbjuder yrkesutbildningar på distans. Utbildningarna är skapade i samarbete med landets mest framstående ämnesexperter. Vi har fått i uppdrag att utvärdera Distansinstitutets plattform, för att erbjuda förslag på designändringar baserade på utvärderingen och utifrån designprinciper knutna till motivation.
Projektdeltagare: Povel Gulin och Erik Nguyen.
Språklådan
I projektet har vi jobbat med SFI, Svenska för invandrare. Målet har varit att ta fram något slags digitalt hjälpmedel. Förstudien visade att de som studerar på SFI har problem med sin studieteknik eftersom de sällan har tid att studera utanför skoltid. Uppdraget landade därför i en prototyp där tanken var en läxhjälp för dem som studerar på SFI.
Projektdeltagare: Magnus Eriksson och Özgur Özgurdamar.
Torpa Hunddagis
Sättet som personalen på Torpa hunddagis arbetar på uppgavs vara både tids- och resurskrävande. Genom designlösningen, där arbetssättet digitaliserades, kan arbetet effektiviseras och resurser gå till annat än planering och dokumentation. Vidare kan det skapa marknadsfördelar och en större kundbas.
Projektdeltagare: Carolin Svensson Tynkkynen och Petra Ahlqvist Nilsson.
Sonar – social mjukvara anpassad för vårdkontext
Social mjukvaras kommunikativa egenskaper har visat sig förbättra kommunikation mellan kollegor och arbetsgrupper i flertalet organisationer. Dock uppstår utmaningar när en öppen social mjukvara möter ett slutet vårdområde, vilket exempelvis kräver säkerhetsåtgärder relaterade till sekretess. I detta projekt presenterar vi Sonar – social mjukvara anpassad för vård.
Projektdeltagare: David Dalsmyr och Oliver Weberg.
Beräkningsverktyg för solcellsfasader
Företaget Alfa Neon önskar ett verktyg för att kunna beskriva miljönyttan med att använda solcellsfasad i stället för traditionell fasad. Designlösningen är ett verktyg där företag kan fylla i uppgifter om deras byggnader för att sedan få information om byggnadernas energibehov, kostnader och koldioxidutsläpp. Detta visualiseras med en jämförelse mellan traditionell fasad och solcellsfasad.
Projektdeltagare: Hanna Kron och Johanna Olsson.
Rydback Juristbyrå
Uppdraget för det här projektet har varit ett samarbete med en jurist som vill starta en egen juristbyrå under namnet Rydback Juristbyrå. Beställaren nämner att det i dag är många juristbyråer som överfakturerar ärenden och tar mer betalt än vad som egentligen behövs och vill att det ska framgå att hennes företag använder rättvis prissättning.
Projektdeltagare: Minna Danielson och Tove Swenson.
Rehabiliteringsprojektet
Utifrån empiri och en litteraturstudie identifierades problemet att rehabiliteringspatienter har svårt att känna motivation i sin rehabilitering. Projektet gick därmed ut på att utveckla digitalt stöd som ska hjälpa rehabiliteringspatienter att bli motiverade i sin rehabilitering. Projektet utfördes i samarbete med Tudorkliniken i Halmstad.
Projektdeltagare: Amanda Kaikkonen och Tove Ahlström.
Flowity
Utveckling av ett designkoncept-förslag för en digital tjänst där butiker kan göra mätningar över sina besökares rörelsemönster med hjälp av videoanalys.
Projektdeltagare: Josefine Hagelberg.