DDI designstudior

Digital design och innovation är ett kandidatprogram inom informatik som lär framtidens designer att förstå människan och ­hennes ­relation till teknologi. Under utbildningen lär sig studenterna att designa innovativa digitala tjänster och produkter. En viktig del i utbildningen är det praktiska designarbetet i designstudiokurser.

Totalt fyra designstudiokurser ingår i utbildningen – alla med skarpa uppdrag mot externa beställare på teman som webb, mobil, hälsa/smarta samhällen och hållbarhet. Under de tre första kurserna arbetar studenterna på heltid i mindre projektgrupper med användarstudier, skisser, iterativ utvärdering samt prototypande. För den fjärde kursen definierar studenterna själva intresseområden utifrån ett kunskapsperspektiv, och kombinerar detta med behov från en extern beställare. Den kursen genomförs på kvartsfart under en hel termin.

Varje år genomförs drygt 40 unika projekt för externa beställare från näringsliv, offentlig sektor, och forskning. Här presenteras en summering av några av de projekt som har skapats av studenterna på Digital design och innovation.

Designstudio mobilitet, hösten 2020

HBK medlemsapplikation

Tecknad bild med en räv i fotbollskläder, Halmstad Bollklubbs logga samt en mobiltelefon med en app. Texten Designstudio Mobilitet.

Remote Teams – Wizdo Bounce

Blå bakgrund med texten Bounce och en mobiltelefon som visar en app på skärmen.

Projektet bygger på ett samarbete med Företaget Wizdo. Resultatet är ett koncept för en app som ska underlätta distansarbete och återskapa den fysiska sociala miljön. Teamet skapade ett öppet rum för att minska gränserna mellan olika grupper och öka social kontakt och spontanitet. I appen kan användaren starta samtal, känna sig inbjuden och på ett enkelt sätt prata med kollegor.

Projektdeltagare: Daniel Blücher, Amanda Eriksson, Sofia Strand, Isak Petersson, Gudni Freyr Bjarnason och Emma Fagerholm.

Konferensstöd

Bakgrund med byggnader mot blå himmel. Texten Upplevelseutveckling för digitala konferenser: Digitalisering av visitkort.

Pod as a Service

Mobiltelefon som visar en app, svart bakgrund.

Vi fick i uppdrag att skapa ett koncept för ett bokningssystem för en pod, alltså ett autonomt fordon som ska delas av en grupp grannar. Lösningen bygger på att främja delning och ge användarna möjligheten till samåkning.

Projektdeltagare: Elin Johnsson Ahlén, Felicia Oredsson, Mateusz Gregus, James Holmgren, Arvid Gulin och Ali Hadi.

Attefallshus

Tvådelad bild på ett hus, ena halvan är en ritad bild och det andra ett fotografi.

Gruppen blev tilldelad briefen attefallshus där beställaren Halmstad kommun vill förbättra förutsättningarna på hemsidan angående informationen om vad som krävs för att bygga attefallshus. Vår lösning är en responsiv hemsida som strukturerar upp informationen på ett mer pedagogiskt sätt.

Projektdeltagare: Kajsa Palmén, Robin Wärff, Jack Gustafsson, Emil Karlsson, Ida Melander, Carl Lemón och Marko Cavric.

Vattenkollen

Logotyp med vågor och gröna blad, under den texten Vattenkollen.

Designstudio webb, våren 2020

Testbädd Akvaponik

Skärmbild över webbsida för Harplinge vilt och vattenbruk.

Afrikaresor Resebolag

Vit bakgrund med texten Mafilton Green Resort och fyra gröna löv.

Vi har utvecklat en hemsida för hotellet Mafilton Green Resort, ett mindre hotell lokaliserat vid kusten av Sierra Leone. Hotellets koncept bygger på att besökaren ska få uppleva det genuina Afrika och ett hållbarhetstänk ska genomsyra hela hemsidan. Hotellet vill ge sina gäster personlig service och ett familjärt intryck. De två viktigaste funktionerna är att kunna boka rum och transport.

Projektdeltagare: Filip Gunnarsson, John Fembro, Linnéa Ivetorn, Oscar Lagervall, Sebastian Kjernholm och Sofia Strand.

Surfingprofil i Apelviken

Skärmbild över webbsida för Stormhuset, med forum för medlemmar.

Genuine Africa Travels

Mörkgrå färgplatta med texten Genuine Africa Travels och konturen av kontinenten Afrika.

Produkten som vi designat för resebyrån Genuine Africa Travels har som huvudfokus att skapa ett professionellt intryck som ger besökaren förtroende till hemsidan. Produkten har utvecklats genom ett antal olika utvärderingsmetoder till att bli mer förståelig, lättnavigerad och visuellt tilltalande.

Projektdeltagare: Arvid Gulin, James Holmgren, Jenny Lindgren, Johan Lorentz, Kajsa Palmén och Ida Melander.

Design Studio – Savelife

Skärmbild över webbsida för Savelife.

KUST

Skärmbild från webbsida för företaget KUST, en webbshop med olika modeller av badkläder.

Vi hade som uppdrag att göra användarstudier samt ta fram en prototyp för en webbshop och marknadsföringskanal för företaget KUST. Det var viktigt att designen skulle vara användarvänlig samt visuellt följa företagets grafiska profil. Ett administrationssystem för webbsidan har också skapats, där KUST dynamiskt kan hantera hemsidan.

Projektdeltagare: Sebastian Lau, Marko Cavric, Hampus Isebring, Robin Johansson, Lisa Karlsson och Emil Karlsson.

Designstudio hållbarhet, våren 2020

Restaurang Spiro

Mörkgrå färgplatta med texten Designstudio hållbarhet – Restaurang Spiro samt logotyp och text Compass Group.

Electrolux Professional

Mörkblå färgplatta med texten Designstudio hållbarhet tillsammans med Electrolux Professional samt Electrolux logotyp.

Uppdraget var att med lämpade metoder identifiera beteenden hos boende i flerbostadshus för att identifiera bakomliggande faktorer till varför användning respektive inte användning av gemensamt tvättutrymme sker. Ett av de problem uppdragsgivaren Electrolux Professional har identifierat är ett skifte i hur människan i dag förhåller sig till tvätt.

Projektdeltagare: Luigj Aliqkaj, Felix Johansson och Jacob Paulsson.

KUST

Turkos färgplatta med logotyp och texten KUST.

KUST:s affärsidé är att skapa badkläder i återvunnet material med fokus på hög kvalitet och passform. Varumärket kommer att säljas enbart på nätet vilket medför utmaningar kopplat till att avgöra rätt storlek och passform. Vårt uppdrag var att ta fram en digital lösning som kan minska osäkerheten inför köp av badkläder på nätet för att förhindra att de skickas i retur.

Projektdeltagare: Angelica Do och Malin Nilsson.

Telehälsa för personer med KOL

Surfplatta med medicinsk information om KOL-patient.

I samarbete med Hälsoteknikcentrum Halland var uppdraget att ta fram ett förslag på ett digitalt gränssnitt eller en klickbar prototyp som illustrerar hur en individ med KOL kan vara mer delaktig i sin vård i från hemmet. KOL är en sjukdom som gör att det blir svårare att andas och att du orkar mindre.

Projektdeltagare: Nel-Li Morero och Ella Arenlind.

Engagera lokala företag i att arbeta hållbart

Skärmbild över mobiltelefon med webbsida som visar en lastbilsikon och funktion för att skapa hållbara transportsträckor.

Tillsammans med HighFive i Halmstad tog vi fram ett koncept som ämnade engagera lokala företag att delta i hållbara samarbeten. Designen är informerad av litteratur gällande organisations­kultur, hållbarhet och spelifering samt intervjuer som bidrog med en förståelse för de utmaningar som företag i Halland tacklar i dag.

Projektdeltagare: Mattias Ovesson, Tove Lindgren och Jonathan Friberg.

Hjärnberikad för en bättre elevhälsa

Mörklila färgplatta med texten Designstudio hållbarhet Hjärnberikad.

Funkisfestivalen

Rosa färgplatta med logotyp för Funkisfestivalen, texten Välkommen till Funkisfestivalen och två knappar med text Festivalbesökare och Arrangör.

I samarbete med Funkisglädje har vi försökt utveckla ett mer effektivt röstningssystem för Funkisfestivalen. Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vi har utgått ifrån kritisk design och den sociala hållbarheten kring utanförskapen som skapas med digitala tjänster som inte kan användas av alla oavsett funktionsnedsättning.

Projektdeltagare: Josef Marklund och Christoffer Höber.

Kommunikation i fastighetsbranschen

Mörkgul färgplatta med texten Kommunikation i fastighetsbranschen av Hannes Premmert och Emil Johansson i samarbete med Mayfair Properties.

Mobilitet för äldre

Vit och blå bakgrund med texten Falkenbergs kommun Designstudio Hållbarhet, Alexander Perälä och Jonatan Nyberg.

Koncept på en digital lösning för att stötta äldres mobilitet utanför hemmet på uppdrag av Falkenbergs kommun.

Projektdeltagare: Jonatan Nyberg och Alexander Perälä.

LessWaste

Ljusgrå färgplatta med texten LessWaste beställningsstödet med fokus på hållbarhet.

Hur når vi ut till karriärväxlarna?

En person sitter vid en bärbar dator, endast personens armar syns. Texten Sökportalen för dig som vill arbeta inom vårdsektorn ovanpå bilden.

Vi har under designstudio hållbarhet arbetat med socialförvaltningen i Halmstads kommun. Projektet har gått ut på att identifiera målgruppen ”karriärväxlare” och utforska hur socialförvaltningen ska nå ut med budskapet ”Sveriges viktigaste jobb”. I projektet skapade vi ett designförslag på en digital rekryterings­process.

Projektdeltagare: Joel Petersson och Joel Holtzberg.

Tomal AB

Vit bakgrund med texten Designstudio hållbarhet, samarbete med Tomal AB.

Stark Fitness

Svart färgplatta med vit text Stark fitness.

Målet med arbetet var att skapa en designlösning som gör det lättare för människor att finna balans i sin vardag där de kan kombinera arbete med träning. Motivation erbjuds genom att visa en positiv inverkan på användarens ekonomi och koldioxidutsläpp från att minimera bilkörande.

Projektdeltagare: Oskar Dodic och Fredrik Sjunnesson.

Conscious deal

Vit bakgrund med logotyp för företaget Conscious Deal.

Kompetenskoppling

Ljusgrön färgplatta med vit text LAJF Local, Anonymous Job Finder.

En digital tjänst som har som syfte att främja jämställdhet inom jobbsökningsprocessen genom att den jobbsökande (studenten) är anonym fram tills intervjustadiet. Matchningen mellan företag och jobbsökande baseras på ömsesidiga värderingar och tanken är att student och företag ska komma i kontakt någon gång i mitten av studentens studier.

Projektdeltagare: Marcus Coleman och Björn Johansson.

VoxEyes – digitala läkarbesök

Vit bakgrund med logotyp för Voxeyes, samt text Your health, our care.

Solflytten

Bakgrundsbild med hav i solnedgång, en datorskärm och mobil inklippta ovanpå bilden med företaget Solflyttens webbplats. Logotyp och företagsnamn längst upp på bilden.

Solflytten ville skapa en tjänst som gör det enkelt för kunden att få en helhetslösning för sitt semesterboende i södra Spanien. Detta innefattar kolla till kundes bostad när hen inte är där, städhjälp, inflyttningshjälp och inredning av kundens bostad. Detta är för att motverka onödiga flygresor för att se till boendet.

Projektdeltagare: Lisa Kristiansen och Simon Axdorph.

Ung i Åmål

Skärmbild från webbsidan Ung i Åmål, ett foto med två flickor på en dressin i skogsmiljö dominerar sidan.

Designstudio hälsa/smarta samhällen, våren 2020

Voysify

Skärmbild över världskarta med vissa länder utmarkerade med sina flaggor.

Varberg Energi

Smart mobiltelefon mot en svart bakgrund, på skärmen visas en app för Varbergs kallbadhus.

Chattbot för studentsupport

Illustration av robot och en pratbubbla mot blå bakgrund.

Verksamhetsstödet på Högskolan i Halmstad erbjuder i dag stöd till studenter via flera supportavdelningar, men studenterna har svårt att förstå vilken avdelning de ska vända sig till med vilka frågor. För att lösa problemet har vi tagit fram en AI-baserad chattbot som kan svara på studenters frågor, förstå deras problem och guida dem till rätt supportavdelning.

Projektdeltagare: Erika Börjesson, Fredrik Trulsson, Jenny Eliasson, Tewolde Melles och Zephyr Crabtree.

4 Healthy Growth

Logotyp för 4 Healthy Growth mot en grön bakgrund.

Projektet grundar sig i identifieringen och förebyggandet av barnfetma genom mätverktyget 4 Healthy Growth som möjliggör vägning och mätning i hemmet. Design­gruppens uppgift har varit att designa en applikation som på ett etiskt och pedagogiskt vis förmedlar information och åtgärder gällande barns tillväxtkurva till appens brukare.

Projektdeltagare: Erik Johansson, Oliver Rosberg, Ludvig Ståhl, Alex Johnsson, Catrin Mattson och Ronny Sabo.

Medborgardialog

Halmstads kommuns stadsvapen mot mörkblå bakgrund.

I detta projekt arbetade vi för Halmstads kommun för att utöka invånardialogen inom kommunen. Vårt uppdrag var att ge förslag på eller utveckla en metod/ett verktyg för att på ett enkelt sätt få veta vad invånarna tycker i en specifik fråga. Eftersom detta är ett brett samhällsproblem valde vi att designa en mobiltjänst för målgruppen unga vuxna där de enkelt kan följa och tycka till om projekt.

Projektdeltagare: Emilia Björk Roth, Emanuel Dahlgren, Amela Mujasevic, Frida Palmqvist och Erik Bach Rishede.

Lifesify

En person i läkarkläder håller upp stetoskop, virtuella hälsorelaterade symboler visas.

Uppgiften var att skapa en förbättrad version av företagets plattform som inbjuder till interaktivitet. Den ska också göra användar­resan enkel att förstå och tydliggöra fördelarna och vinsterna med motivational design och gamification som nyckeln till en djupare insikt om användarens diagnos och utmaning, samt skapa ett ökat välmående för användaren.

Projektdeltagare: Karl Larsson, Jesper Zander, Tim Börjesson, Nicholas Andersson, Kayleigh Bishop Källberg och Daniel Chamoun.

Patterns of daily occupations

Smart mobiltelefon mot svart bakgrund, på skärmen syns en app med olika symboler.

PDO är en applikation som möjliggör aktivitetsloggning i hälsofrämjande syfte. Genom automatisering och implementering av skräddarsydda funktioner samt en graf ger applikationen användaren möjlighet till rehabilitering genom reflektion över vardagsmönster.

Projektdeltagare: Emma Bengtsson, Jakob Wisborg, Jurgen Hasuka, Maria Sjöström och Natalie Janzen.

Gains N Greens

Logotyp för Gains & Greens.

Vi har skapat en tjänst för direkt handel av lokalodlade produkter mellan producenter och konsumenter utan mellanhänder. Tjänsten är avsedd att samla lokal­producerade produkter på en plats för att det ska bli lättare för konsumenter att välja lokalt odlade produkter när de ska handla.

Projektdeltagare: Andreas Dahlman, Hampus Fredriksson, Moa Gottschalk, Lisa Hedbys och Sofia Heikkilä Svensson.

uppdaterad

2021-03-09

Kontakt

Dela