DDI designstudior
Digital design och innovation är ett kandidatprogram inom informatik som lär framtidens designer att förstå människan och hennes relation till teknologi. Under utbildningen lär sig studenterna att designa innovativa digitala tjänster och produkter. En viktig del i utbildningen är det praktiska designarbetet i designstudiokurser.
Totalt tre designstudiokurser ingår i utbildningen – alla med skarpa uppdrag mot externa beställare. Kurserna avslutar varje år på utbildningen, och studenterna applicerar allt de lärt sig under året i projekt som också hjälper dem bygga en portfolio. Under de två första kurserna arbetar studenterna på heltid i mindre projektgrupper med användarstudier, skisser, prototypande samt iterativ utvärdering. För den tredje kursen väljer studenterna att antingen själva definiera intresseområden utifrån ett kunskapsperspektiv, och kombinera detta med behov från en extern beställare, eller fokusera på ett entreprenörsskapsperspektiv och arbeta utan extern beställare med nära koppling till framtida användare med mål att lägga grunden för en potentiell framtida startup. Den tredje kursen går på halvfart.
Varje år genomförs runt 20 unika projekt för externa beställare från näringsliv, offentlig sektor och forskning. Nedan beskrivs de tre studiokurserna, samt några tidigare externa beställare.
För kontakt rörande samarbete i en av programmets designstudiokurser, kontakta studiosamordnare Mats Lindqvist.
Designstudiokurser
Designstudio 1
Den första studiokursen genomförs i slutet på år 1 och tar ett taktiskt, operativt perspektiv på tydligt definierade designproblem. Oftast arbetar alla studentgrupper utifrån samma designbrief, och studion har därför oftast enbart en extern beställare. Projektet utgår från ett tydligt definierat problem och studenterna genomför användarstudier, skisser, prototypande samt iterativ utvärdering för att ta fram olika typer av digitala tjänster som bemöter designproblemet.
Designstudio 2
Den andra studiokursen genomförs i slutet på år 2 och tar ett strategiskt, operativt perspektiv på mer komplexa designproblem. Studentgrupperna arbetar utifrån olika designbriefer, och har därmed oftast olika externa beställare. Projekten utgår från ett mer otydligt definierat designproblem, och studenterna bidrar med att definiera detta. Studenterna arbetar med verktyg för tjänstedesign och tar därmed ett mer strategiskt perspektiv på digitala tjänster som ofta går utöver enbart skärm.
Designstudio 3
Den tredje studiokursen genomförs i slutet på år 3 och tar ett strategiskt perspektiv på komplexa samhälleliga problem. Studenterna väljer mellan två spår: att arbeta utifrån en designbrief med en extern beställare eller att ha ett entreprenörsskapsfokus där de utvecklar egna affärsidéer i nära samarbete med framtida användare. Studenterna som väljer det första spåret identifierar och definierar sitt eget designproblem, och identifierar beställare som passar detta. I samråd med beställaren formuleras därefter en designbrief.
Tidigare externa beställare
Sedan programmets start 2013 har det genomförts runt 500 projekt med externa beställare från näringsliv, offentlig sektor och forskningsprojekt. Några enstaka exempel inkluderar: InUse, Varbergs kommun, Massive Entertainment, WiTech, Grimeton, Tieto, Forefront Consulting, HEM, Halmstad kommun, Coompanion och Saluta Företagshälsa.