Sök

Teknikdag för att inspirera fler tjejer att bli ingenjörer

Den 8 december arrangerades Teknikdagen på Högskolan i Halmstad, en inspirationsdag för att inspirera fler tjejer att söka till ingenjörsutbildningar. Drygt 100 teknikintresserade elever från Kungsbackas högstadie- och gymnasieskolor var på plats för att lära sig mer om Högskolans utbildningar, studentprojekt och labbmiljöer.

Tre kvinnliga forskare står på scen och presenterar i en sal. I publiken sitter unga kvinnor och lyssnar. Foto.

”Fler kvinnor inom området bidrar till att främja ekonomisk jämställdhet eftersom många högavlönade yrken är överrepresenterade av män.”

Nicolina Månsson, programansvarig för programmen Elektroingenjör, Mekatronikingenjör och Dataingenjör

Teknikdagen är en av flera satsningar som Högskolan gör för att bidra till ökad jämställdhet och utbilda fler kvinnliga talanger inom ingenjörsvetenskap. Syftet med dagen är att ge eleverna en bild av hur brett och viktigt teknikområdet är. Senaste gången Teknikdagen arrangerades var före pandemin. Det var därför som kvinnliga forskare och studenter vid Högskolan i fredags med stor glädje och spänning tog emot de nyfikna eleverna från Kungsbacka kommun.

– Jag tror att det är viktigt för eleverna att kunna se lokalerna, prata med studenter och få känna in Högskolan, säger Nicolina Månsson, programansvarig för programmen Elektroingenjör, Mekatronikingenjör och Dataingenjör, som arrangerade dagen tillsammans med kollegan Lina Lundgren, tillförordnad avdelningschef för teknik och innovation.

För Nicolina Månsson själv var det tidigt självklart att läsa en ingenjörsutbildning, men hon visste inte exakt vilken inriktning hon skulle välja:

– Sista året på gymnasiet blev jag väldigt nyfiken på datateknik. På den tiden, år 1986, var det ett nytt område som var på frammarsch.

Val som bidrar till ekonomisk rättvisa

Dagen inleddes med en introduktion till Högskolan i Halmstad och utbildningar inom teknik- och IT-området. Ett perspektiv som diskuterades med publiken var hur ett karriärval inom ingenjörsvetenskap och teknik främjar social såväl som ekonomisk hållbarhet.

– Fler kvinnor inom området bidrar till att främja ekonomisk jämställdhet eftersom många högavlönade yrken är överrepresenterade av män, förklarar Nicolina Månsson.

Eleverna fick därefter en rundtur som tog dem till fyra spännande områden på Högskolan som berör teknik på olika sätt: digital tillverkning i Fab Lab, studentprojektet Halmstad University Solar Team (HUST) som tävlar i solbilsrace, IT-forensikens roll vid brottsutredningar och hur artificiell intelligens används inom hälso- och sjukvården.

– Fab Lab var väldigt häftigt. Det verkar vara en bra plats att vara kreativ på, säger besökaren Amanda Jonsson.

Gymnasieeleven Amanda Jonsson tillhörde den första gruppen – av fyra – som fick en introduktion till Fab Lab.

Drömyrken på yrkessegregerade arbetsmarknader

Amanda Jonsson läser Teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka. Hon är uppvuxen i en teknikintresserad familj och har länge varit fängslad av datorer och spel. På frågan varför hon har valt att studera teknik svarar hon:

– Jag tycker att det är väldigt roligt och intressant. Man får använda logik och mycket problemlösning.

Att bli pilot är en barndomsdröm, men Amanda Jonsson har under gymnasietiden fått ett växande intresse för IT och programmering. Hon tycker särskilt att cybersäkerhet är väldigt spännande.

– Av de utbildningar som Högskolan erbjuder i dag tycker jag att Civilingenjör i datateknik och IT-forensik och informationssäkerhet verkar de mest intressanta, säger Amanda Jonsson.

Amanda Jonsson har ännu inte bestämt sig för om hon ska följa sin barndomsdröm eller sitt teknikintresse. Men en sak är säker: hon är inte rädd för att ta sig in i mansdominerade branscher.

– Jag får se lite hur det blir. Oavsett kommer det att bli spännande, säger Amanda Jonsson.

Fler ingenjörssatsningar på väg

– Vi har inte sällan skolor från närområdet som besöker oss och vill veta mer om våra ingenjörsutbildningar och labb, och det är särskilt kul att det är så många tjejer som är intresserade av teknik, säger Lina Lundgren.

Målsättningen är att Teknikdagen ska arrangeras varannat år – ett initiativ som Lina Lundgren och Nicolina Månsson hoppas kommer att stärka Sverige som ingenjörsland.

Text och foto: Katarina Tran

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt