Tekniskt basår

40 veckor

Som ingenjör är du med och utvecklar framtidens teknik. För att läsa till ingenjör krävs att du har vissa förkunskaper som kanske inte ingick i din gymnasieutbildning, för att du inte visste att du skulle behöva dem. Tekniskt basår fyller i dina luckor och ger dig platsgaranti på valfritt ingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad.

”En viktig anledning till att jag valde att läsa tekniskt basår just i Halmstad är att om man klarar det här året till 100 procent, då är man garanterad plats på ett av ingenjörs­programmen på Högskolan i Halmstad. Det är unikt!”

Harald Hellquist, läser Tekniskt basår, 40 veckor

Om utbildningen

Innovativa miljöer, metoder och verktyg

På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning i moderna studiemiljöer, tillsammans med engagerade lärare och studenter.

Kurser och kompetenser

Tekniskt basår är en ettårig kompletteringsutbildning som är skräddarsydd för dig som vill fortsätta studera till högskoleingenjör eller civilingenjör. Du läser kurser som motsvarar gymnasiets behörighetsgivande kurser i fysik, kemi och matematik. Du har också andra kurser som förbereder dig för din framtida ingenjörsutbildning och karriär som ingenjör. Ytterligare några fördelar med basåret är att du tränar upp dig i effektiv studieteknik och kan vara med på aktiviteter tillsammans med ingenjörsstudenter.

Basåret är ett helt utbildningspaket och kan inte läsas som fristående kurser. Om du redan har läst vissa av basårets kurser på gymnasiet kanske Teknisk bastermin passar dig bättre. Teknisk bastermin motsvarar den andra terminen på Tekniskt basår.

Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.

Programmets innehåll

Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT21.

Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan (med kurslitteratur).

Termin 1

Termin 2

  • Matematik 4, 8 veckor
  • Fysik 2, 8 veckor
  • Tillämpad matematik, 3 hp
  • Perspektiv på teknik, 3 hp

Efter utbildningen

Betyg

De betyg som du får på Tekniskt basår kommer inte att påverka dina meritvärden, eftersom universitet och högskolor inte har rätt att ge gymnasiebetyg.

Möjligheter att studera vidare

När du har avslutat Tekniskt basår med godkänt resultat har du behörighet och platsgaranti på valfritt ingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad:

Arbetsliv

En ingenjörsutbildning ger dig breda och spännande möjligheter på arbetsmarknaden. Ingenjörer utvecklar produkter, lösningar och arbetssätt för både nytta och nöje – både för individer, samhällen och hela världen.

Kontakt

Mer information

Antagningspoäng hösten 2021

BI: *

BII: *

HP: *

SA: *

BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan

* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.

Vi vill göra våra program bättre!

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program

HT 2021 (Campus, Halmstad, 100%)
Programansvarig:

Nivå:

Behörighetsgivande förutbildning

Anmälningskod:

13025

Behörighetskrav:

Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c Eller: Matematik B

Urvalsregler:

Betyg: 66% och högskoleprov: 34%

Mer information om urvalsregler.

Undervisningstid:

Dagtid

Studieavgift:

För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift

Undervisningsspråk:

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Visa utbildningsinfo

Sidansvarig

Dela

SIDANSVARIG

Dela