Sök Stäng
En grupp studenter pluggar tillsammans på campus. Foto.

Sociologi för social hållbarhet

180 hp

Vill du bidra till att skapa socialt och etiskt hållbara organisationer? På det här unika programmet kombinerar du sociologin som teoretisk samhällsvetenskap med en inriktning mot praktiskt socialt hållbarhetsarbete. Du utvecklar färdigheter för att kunna arbeta som sociologisk samhällsanalytiker och social hållbarhetsstrateg, och kan på så sätt forma de kommande decenniernas viktigaste samhällsförändring – omställningen till en hållbar utveckling.

Utbildningstillfällen

Om utbildningen

Vad är sociologi och social hållbarhet?

Programmet består av totalt sex terminer: under tre terminer läser du sociologi som huvudområde, och övriga tre terminer är inriktade mot praktiskt socialt hållbarhetsarbete.

Under de terminer du läser sociologi utvecklar du kunskaper i sociologin som ett akademiskt ämne. Du förbättrar din förståelse av hur vårt sociala liv i vardagen påverkas av samhällsinstitutioner och samhällsförändringar, som globalisering, digitalisering, kriser, katastrofer, migrationer och sociala rörelser. Du utvecklar förmågor att sociologiskt analysera komplexa samhällsproblem, som till exempel olika former av diskriminering, brister i jämställdhet, maktförhållanden, situationen för etniska minoriteter, skilda levnadsvillkor och gängkriminalitet. Genom dina studier i sociologisk samhällsanalys får du redskap att utveckla en kunskap om hur dessa problem yttrar sig i människors vardagliga relationer. Detta bidrar till en förståelse av hur den sociala hållbarheten kan stärkas för berörda grupper och individer.

Under de terminer du läser praktiskt socialt hållbarhetsarbete tränas du i att arbeta strategiskt med sociala hållbarhetsfrågor inom olika områden i samhället, på ett sätt som bidrar till en socialt hållbar samhällsutveckling. Detta sker genom konkreta projekt i samarbete med företag, offentliga organisationer och frivilligorganisationer. Du tränar på att utveckla strategier för social hållbarhet i organisationer, utifrån Agenda 2030 och andra riktlinjer för hållbar samhällsutveckling. De praktiska kursmomenten leder till kunskaper om hur du kan starta, leda och utvärdera olika typer av sociala hållbarhetsprojekt. I samband med detta utvecklar du även de nödvändiga relationsbyggande förmågor som behövs för att arbeta praktiskt med sociala hållbarhetsfrågor i samarbetsprojekt, som till exempel projektledning, samarbetsförmåga, förmåga till reflexiva samtal, att göra etiska överväganden, presentera för en publik och delta i offentliga samtal och debatter.

Under den sista terminen gör du antingen ett större projektarbete inom social hållbarhet eller praktik på en relevant arbetsplats, så kallade verksamhetsförlagda studier.

Fördjupning med fokus på Agenda 2030

Under den senare delen av din utbildning kommer du att bredda dina kunskaper och förståelse ytterligare inom området hållbar utveckling, utöver det hållbarhetsfokus som redan finns inom programmet. Du kommer att läsa en valbar kurs på 7,5 hp som har sin utgångpunkt i FN:s Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Du väljer själv en kurs ur ett kursutbud som passar dina intressen och mål.

Samarbete med arbetslivet

Under utbildningen får du möjlighet att använda dina teoretiska kunskaper i praktiken genom att du samverkar med företag, offentliga organisationer och idéburnafrivilligorganisationer på flera kurser, inom ramen för konkreta samarbetsprojekt. Termin fem erbjuder även möjligheten att genomföra praktik på en arbetsplats inom ramen för verksamhetsförlagda studier.

Testa, pröva och experimentera


Hälsolabbet

Programmets innehåll

Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.

* ingår i huvudområdet sociologi

År 1

  • Introduktion till sociologisk teori, 15 hp*
  • Vetenskaplig metod, 15 hp*
  • Social hållbarhet – en teoretisk introduktion, 15 hp*
  • Social hållbarhet i offentlig praktik, 15 hp*

År 2

  • Sociologisk teori, 15 hp*
  • Vetenskaplig metod och uppsats, 15 hp*
  • Social hållbarhet i civilsamhället, 7,5 hp*
  • Social hållbarhet i organisationer, 15 hp*
  • Valbar kurs på temat hållbar utveckling 7,5 hp

År 3

  • Projektdrivet socialt hållbarhetsarbete, 15 hp
  • Projektarbete i social hållbarhet, 15 hp
    eller:
  • Social hållbarhet i arbetslivet, 15 hp
  • Verksamhetsförlagda studier i social hållbarhet, 15 hp

 

  • Sociologisk teori och kvalitativ metod, 15 hp*
  • Examensarbete i sociologi, 15 hp*

Studera utomlands

I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På programmet Sociologi för social hållbarhet kan du läsa hela termin 5 utomlands eller välja att bara genomföra projektdelen (15 hp) av samma termin utomlands.

Högskolan i Halmstad har ett omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt.

Läs mer om att studera utomlands

Efter utbildningen

Examen

Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i sociologi.

Vad kan du jobba med?

Efter utbildningen öppnar sig en mängd karriärvägar. Utbildningen ger eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden, särskilt eftersom svenska myndigheter har fått regeringsuppdrag att arbeta med hållbarhetsfrågor, inklusive social hållbarhet, utifrån de globala målen i Agenda 2030.

På programmet utvecklar du en spetskompetens i sociologisk samhällsanalys, som är mångsidigt användbar i praktiskt socialt hållbarhetsarbete. Sociologisk kunskap och förståelse är användbar och värdefull inom många områden i dag, som till exempel samhällsplanering, arbetsliv, utbildning, kriminologi, vård, teknik och organisation.

Som sociolog med inriktning mot social hållbarhet har du möjlighet att arbeta som samhällsanalytiker, utredare, konsult eller social hållbarhetsstrateg. Du kan arbeta i kommunal och statlig förvaltning, på högskolor och universitet, i företag och konsultverksamhet, och med frågor som rör jämställdhet och mångfald. Tidigare studenter arbetar bland annat som social hållbarhetsstrateg, kommunal utvecklingsledare, HR-administratör, arbetsmarknadsutredare och utredningsadministratör på Polismyndigheten.

Möjligheter att studera vidare

När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka magisterprogram i sociologi vid svenska och utländska lärosäten. På Högskolan i Halmstad kan du läsa Masterprogram i hälsa och livsstil, 120 hp.

Möt våra studenter och alumner

En porträtt på en ung, skrattande kvinna. Foto.

Fem frågor till studenten Naomi Österberg

Ett porträtt på en ung kvinna som tittar in i kameran. Foto.

Alice och Ronja berättar om verksamhetsförlagda studier

En bild på en mobiltelefon som visar hemskärmen med ett antal appar. Foto.

Följ programmet på Instagram

Antagningspoäng

Antagningspoäng hösten 2024

BI: 13,10

BII: 14,09

HP: *

SA: -

BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan

* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.

Uppföljning och utvärdering

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program

Kontakt

Liknande utbildningar

Arbetsvetenskap
180 hpGrundnivå
Socionomprogrammet
210 hpGrundnivå
Miljö, innovation och hållbarhet
180 hpGrundnivå
Hälsopedagogiskt program
180 hpGrundnivå