Mekatronikingenjör
Som mekatronikingenjör utvecklar du produkter med rörliga delar, artificiell intelligens och robotik. På programmet Mekatronikingenjör får du en unik kompetens eftersom den sträcker sig över gränserna mellan maskin-, data- och elektroteknik. Den här kombinationen öppnar upp för ett spännande yrkesliv där du är med och utvecklar nya, intelligenta produkter.
Utbildningstillfällen
Om utbildningen
Vad lär du dig som mekatronikingenjör?
På programmet Mekatronikingenjör studerar du både maskinteknik, datateknik och elektroteknik. Målet är att du ska behärska alla tekniker så att du kan kombinera dem i en och samma produkt. Redan under utbildningen börjar du utveckla egna produkter.
De två första åren skaffar du dig grundläggande kunskaper i matematik och i maskin-, dator- och elektroteknik. Du har traditionella föreläsningar och arbetar ofta i projekt för att upp din förmåga att utforma produktidéer och konstruera produkter på egen hand.
Hållbarhet och fokus på Agenda 2030
Under den senare delen av din utbildning kommer du att läsa en valbar kurs på 7,5 hp som har sin utgångpunkt i FN:s Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Du väljer själv en kurs ur ett kursutbud som passar dina intressen och din utbildning och dina mål.
Samarbete med arbetslivet
Under det sista året kan du genomföra en del av utbildningen på en arbetsplats. Det ger dig chans att prova på yrkeslivet redan under studietiden. Du kan genomföra ditt examensarbete tillsammans med ett företag eller inom ett forskningsprojekt på Högskolan.
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning tillsammans med engagerade lärare och studenter. Du har tillgång till bra datorer i moderna studiemiljöer.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
År 1
- Perspektiv på mekatronik, 7,5 hp
- Algebra och diskret matematik, 7,5 hp
- Programmering, 7,5 hp
- Envariabelanalys, 7,5 hp
- Digital- och datorteknik, 7,5 hp
- Linjär algebra, 7,5 hp
- Algoritmer och datastrukturer, 7,5 hp
- Mekatronisk konstruktion med CAD, 7,5 hp
År 2
- Transformer, signaler och system, 7,5 hp
- Ellära och elektronik, 7,5 hp
- Datorsystemteknik I, 7,5 hp
- Aktuatorer för mekatroniska system, 4 hp
- Mekanik och hållfasthetslära, 11 hp
- Reglerteknik, 7,5 hp
- Signaler och sensorer, 7,5 hp
- Valbar kurs på temat hållbar utveckling 7,5 hp
År 3
- Design av mekatroniska system, 15 hp
- Tillämpat maskinlärande, 7,5 hp
- Industriell ekonomi, 7,5 hp
- Examensarbete högskoleingenjör i mekatronik, 15 hp
Valbara kurser:
- Utvecklingsprojekt, 15 hp
- Arbetsplatsförlagd utbildning, 15 hp
Studera utomlands
På programmet Mekatronikingenjör kan du studera utomlands under delar av det andra eller tredje året genom det europeiska Erasmusprogrammet.
Högskolan har också utbytesavtal med andra universitet i Europa, USA och Asien. Exempel i Asien är Kina, Sydkorea, Taiwan och Singapore – alla viktiga aktörer inom dagens IT-utveckling. Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs mer om att studera utomlands
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av Högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en högskoleingenjörsexamen i mekatronik.
Vad kan du jobba med?
Mekatronikingenjörer behövs i alla branscher som tillverkar produkter med rörliga delar. Du kan arbeta med allt från lastbilar till proteser. Ett annat spännande område är artificiell intelligens och robotik.
Utbildningen passar också dig som inte vill jobba praktiskt med att utforma själva tekniken, utan hellre vill vara en länk mellan tekniker och användare. Du får ytterligare alternativ om du kompletterar med kunskaper i ekonomi. Då kan du arbeta som marknadsförare av produkter där dina fördjupade teknikkunskaper blir väldigt användbara och värdefulla.
Tidigare studenter arbetar exempelvis som HIL (Hardware In the Loop) ingenjörer, mjukvaruutvecklare, Signal Database Engineer och verktygskonstruktör inom fordonsindustrin.
Möjligheter att studera vidare
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Magisterprogram i nätverksforensik, 60 hp, Masterprogram i inbyggda och intelligenta system, 120 hp samt till Masterprogram i informationsteknologi – data science, AI och maskininlärning, 120 hp.
Möt våra studenter och alumner
Victor presenterar elitidrottsmiljön i tyngdlyftning
Victor Sundh kombinerar studier och elitidrott. I den här filmen berättar han hur en dag som RIU-student kan se ut.
Plugga och elitsatsa på tyngdlyftning i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Victor är tyngdlyftare och student
Victor Sundh är professionell tyngdlyftare och läser till mekatronikingenjör. Han drömmer om att antingen bli framgångsrik inom tyngdlyftningen, eller bli egen företagare inom mekatronik eller idrott.
Ingenjörsstudenter samarbetar med Volvo
I sitt examensarbete samarbetade studenterna Martin och Robin med Volvo.
Antagningspoäng
Antagningspoäng hösten 2024
BI: *
BII: *
HP: *
SA: *
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Innan du börjar plugga
Finslipa dina mattekunskaper
Vi rekommenderar dig som ska börja läsa en teknik- eller ingenjörsutbildning att fräscha upp dina kunskaper i matematik.
På antagning.se hittar du kurser som går under sommaren samt höst- och vårterminen. Det finns flera alternativ vid olika högskolor och universitet, både på plats och på distans.
Antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan läsa kursen Sommarmatte som en MOOC-kurs. Det innebär att du läser kursen på egen hand och bara behöver registrera dig för att kunna komma i gång.
Sommarmatte.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningstillfällen.