Masterprogram i informationsteknologi - data science, AI och maskininlärning
Som informationsteknolog kan du vara med och lösa många av framtidens samhällsutmaningar inom till exempel autonoma fordon och hälso- och sjukvård. Masterprogrammet utvecklar dina kunskaper i informationsteknologi med fokus på data science, maskininlärning och artificiell intelligens (AI).
Utbildningstillfällen
Om utbildningen
Vad läser du inom programmet?
På Masterprogram i informationsteknologi utvecklar du teoretisk och praktisk kompetens för forskning, utveckling och implementering av datateknik. Grunden för programmet är ett tekniskt, mjukvarubaserat perspektiv på informationsteknologi i nära samarbete med industrin. Det krävs därför att du har goda förkunskaper i programmering.
Under första året får du fördjupade kunskaper inom datavetenskap för ämnesområdena data science, maskininlärning, artificiell intelligens, edge computing och internet of things, bildanalys och parallelldatorprogrammering för bearbetning av stora datamängder. Under andra året djupdyker du i data mining, digital tjänsteinnovation och djup maskininlärning. Samtidigt får du erfarenhet av projektarbete kopplat till forskning och tjänsteutveckling – allt i en internationell miljö.
Programmet genomförs på engelska.
Samarbete med arbetslivet
Utbildningen genomförs i samarbete med industri och offentlig sektor.
Innovativa miljöer, metoder och verktyg
Utbildningen på Högskolan i Halmstad präglas av vår profilering som det innovationsdrivande lärosätet. Detta program är starkt kopplat till Högskolans forskning inom AI och maskinlärande. Fokus ligger på utveckling av digitala tjänster baserade på kunskaper utvunna ur data.
En del av utbildningen genomför du tillsammans med masterstudenter i informatik. Det ger dig ett tvärvetenskapligt perspektiv och möjlighet att utveckla tekniska lösningar som matchar befintliga behov i samhället.
Din akademiska bakgrund
Utbildningen vänder sig till dig som har en kandidatexamen inom teknikområdet, högskoleingenjörsexamen eller motsvarande. Dessutom krävs kurser i datateknik, datavetenskap eller elektroteknik omfattande 90 hp. Dessa högskolepoäng ska inkludera ett självständigt arbete och kurser i matematik omfattande antingen 30 hp eller analys, linjär algebra och transformmetoder.
Observera att detta program även kräver att du kan skriva datorprogram. Därför förväntas du som sökande ha haft viss erfarenhet av programmering innan du börjar på programmet.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
* ingår i huvudområdet datateknik
År 1
- Perspektiv på Data Science, 7,5 hp*
- Python – en inkörsport till Machine Learning, 7,5 hp*
- Artificiell intelligens, 7,5 hp*
- Teknisk matematik, 7,5 hp
- Läraktiga system, 7,5 hp*
- Edge Computing och Internet of Things, 7,5 hp*
- Bildanalys, 7,5 hp*
- Parallelldatorprogrammering för bearbetning av stora datamängder, 7,5 hp*
År 2
- Data Mining, 7,5 hp
- Digital tjänsteinnovation, 7,5 hp*
- Deep Learning, 7,5 hp*
- Examensarbete, 30 hp*
Valbara kurser:
- Datorseende i 3D, 7,5 hp*
- Artificiell intelligens för hälsa, 7,5 hp*
- Intelligenta fordon, 7,5 hp*
Studera utomlands
Du kan genomföra en del av utbildningen utomlands, till exempel genom Högskolans utbytesavtal med lärosäten i och utanför Europa. Kontakta gärna programansvarig innan programmet börjar, om du vill studera utomlands.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en masterexamen i datateknik.
Vad kan du jobba med?
Masterprogram i informationsteknologi förbereder dig för avancerat utvecklingsarbete inom industrin.
Möjligheter att studera vidare
Efter utbildningen är du behörig att söka till vidare doktorandstudier, till exempel inom Högskolans forskarutbildning i informationsteknologi.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.