Masterprogram i inbyggda och intelligenta system
Som specialist på inbyggda och intelligenta system har du teknisk specialistkompetens, forskningserfarenhet och goda karriärmöjligheter efter examen. Masterprogrammet ger både praktiska och teoretiska kunskaper om inbyggda och intelligenta system, ett område som Högskolan i Halmstad framgångsrikt har utbildat och forskat inom under många år.

Om utbildningen
Innovativa miljöer, metoder och verktyg
Utbildningen på Högskolan i Halmstad präglas av vår profilering som det innovationsdrivande lärosätet. Eftersom undervisningen bedrivs av aktiva forskare kommer du i nära kontakt med Högskolans forskning.
Många av programmets tekniska kurser är projektbaserade och ger dig tillfälle att sätta dig in i aktuell internationell forskning. Applikationer för autonoma fordon genomsyrar flera delar av utbildningen.
Kurser och kompetenser i fokus
På Masterprogram i inbyggda och intelligenta system bygger du upp teoretisk och praktisk kompetens för forskning, utveckling och konstruktion av inbyggda och intelligenta system. Du inhämtar också fördjupad kunskap inom datorarkitektur, kommunikationssystem, realtidsdatorsystem, signalanalys, sensorsystem, lärande system, data mining och reglerteknik.
Första terminen läser du kurser inom programmets huvudområde, datateknik. Andra och tredje terminen väljer du kurser inom intelligenta system eller inbyggda system, alternativt kurser inom båda dessa områden. Under den tredje terminen läser alla studenter projektkursen Konstruktion av inbyggda intelligenta system. I den här kursen kommer du att delta i ett större projekt där du kan bidra med de specialkunskaper och färdigheter du har lärt dig.
Programmet genomförs på engelska.
Specialisera dig med valbara kurser
Från och med andra terminen lär du dig om intelligenta fordon, maskininlärning och bildanalys. Du kommer också att kunna välja mer specialiserade kurser inom robotik eller inbäddad parallell beräkning.
Samverkan med arbetsliv och forskning
Utbildningen sker i samarbete med industrin. I examensarbetet, som görs under tredje och fjärde terminen, samarbetar de flesta studenter med någon av våra forskargrupper, ofta med industriell anknytning.
Din akademiska bakgrund
Programmet vänder sig till dig som har en kandidatexamen inom teknikområdet, högskoleingenjörsexamen eller motsvarande. Dessutom krävs kurser i datateknik, datavetenskap eller elektroteknik omfattande 90 hp. Dessa högskolepoäng inkluderar ett självständigt arbete, kurser i matematik som omfattar 30 hp eller kurser i analys, linjär algebra och transformmetoder samt engelska 6 eller motsvarande.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT21.
* ingår i huvudområdet datateknik
Termin 1
Obligatoriska kurser:
- Algoritmer, datastrukturer och problemlösning, 7,5 hp *
- Artificiell intelligens, 7,5 hp *
- Nätverk för inbyggda system, 7,5 hp *
- Teknisk matematik, 7,5 hp
Valbar kurs:
- Inbyggda realtidssystem, 7,5 hp *
Termin 2
Obligatoriska kurser:
- Läraktiga system, 7,5 hp *
- Intelligenta fordon, 7,5 hp *
- Bildanalys, 7,5 hp *
Valbara kurser:
- Robotik, 7,5 hp *
- Parallelldatorer i inbyggda system, 7,5 hp *
Termin 3
Obligatoriska kurser:
- Konstruktion av inbyggda och intelligenta system, 15 hp *
- Examensarbete, 30 hp *
Valbara kurser:
- Inbyggda realtidssystem, 7,5 hp *
- Testning och verifikation av inbyggda system, 7,5 hp *
- Data mining, 7,5 hp *
Termin 4
Obligatoriska kurser:
- Examensarbete, 30 hp *
Valbara kurser:
- Datorseende i 3D, 7,5 hp *
- Tillförlitlig och tidskritisk datakommunikation, 7,5 hp *
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en masterexamen i datateknik.
Möjligheter att studera vidare
Efter utbildningen är du behörig att söka till doktorandstudier, till exempel inom Högskolans forskarutbildning i Informationsteknologi.
Arbetsliv
Masterprogram i inbyggda och intelligenta system förbereder dig för avancerat utvecklingsarbete inom industrin. Det kan handla om att utveckla avancerade datatekniska tillämpningar inom områden som robotik och transport, datateknik och artificiell intelligens, telekommunikation, testning och inbäddad mjukvara eller hälsoteknik.
Datateknik har en viktig roll också inom media och underhållningsbranschen. Ett annat möjligt arbetsområde är säkerhet som gör att människor kan känna sig trygga när de använder produkter och tjänster baserade på datateknik.
Studera utomlands
Du kan genomföra en del av utbildningen utomlands, till exempel genom Högskolans utbytesavtal med lärosäten i och utanför Europa. Kontakta gärna programansvarig innan programmet börjar, om du vill studera utomlands.
Mer information
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Bra länkar
Nivå:
Avancerad nivå
Anmälningskod:
13019
Behörighetskrav:
Kandidatexamen inom teknikområdet, högskoleingenjörsexamen eller motsvarande. Kurser i datateknik, datavetenskap eller elektroteknik omfattande 90 hp inklusive ett självständigt arbete. Kurser i matematik som omfattar 30 hp eller kurser i analys, linjär algebra och transformmetoder. Engelska 6 eller motsvarande.
Urvalsregler:
Urval görs på grundval av behörighetsgivande utbildning.
Mer information om urvalsregler.Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs på engelska.