Biomedicin - inriktning träningsfysiologi
Som biomedicinare med inriktning träningsfysiologi arbetar du med ett naturvetenskapligt perspektiv på människors hälsa. Det här programmet är unikt i Sverige. Här undersöker du hur kroppen fungerar från cell till rörelse, vad som sker vid olika hälsoproblem och hur ett mer aktivt liv kan hjälpa människor att må och prestera bättre.
Utbildningstillfällen
Anmälan öppnar 2025-03-17
Om utbildningen
Vad är biomedicin och träningsfysiologi?
På programmet Biomedicin med inriktning träningsfysiologi lär du dig att förstå kroppens uppbyggnad och funktion på molekyl-, cell-, organ- och helkroppsnivå. Du studerar fysisk aktivitet och träning ur ett naturvetenskapligt perspektiv, med fokus på att främja hälsa och minska ohälsa, men också människokroppens förmåga att anpassa sig till olika fysiologiska utmaningar och miljöer.
Utbildningens naturvetenskapliga bas är cell- och molekylärbiologi, mikrobiologi, anatomi, fysiologi och sjukdomslära. På den grunden bygger du på med bland annat nutrition, träningsfysiologi, träningslära och praktiska tillämpningar när det gäller fysisk träning.
Utbildningens huvudområde träningens biomedicin, ligger i skärningspunkten mellan fysisk träning, hälsa och sjukdom. Det definieras mer specifikt som studier av kopplingen mellan fysisk aktivitet/träning och biomedicinska mekanismer inom ramen för allmän hälsa, sjukdomsprevention, samt anpassad träning.
Vissa kurser på programmet kan ges på engelska. Inslag av engelska kan förekomma på alla kurser.
Samarbete med arbetslivet
Under utbildningen gör du praktik inom en biomedicinsk eller träningsfysiologisk verksamhet som du väljer själv. Som examensarbete genomför du ett projekt inom ämnesområdet.
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning i moderna studiemiljöer, tillsammans med engagerade lärare och studenter. Utbildningen varvar teoretiska kunskaper om människokroppen med praktiska färdigheter i spännande och utmanande laborativa moment.
Du går delar av utbildningen i laborations- och träningslokaler på campus. Ett exempel är Rörelselabbet, som är en del av Rydberglaboratoriet. Rydberglaboratoriet är en mångvetenskaplig samling av labb med bas i tillämpad naturvetenskap och tekniska vetenskaper. Du genomför spännande och innovativa experiment och projekt i en modern, stimulerande miljö. Redan under grundutbildningen testar du hur forskning går till i praktiken.
Studera utomlands
Högskolan i Halmstad har ett stort internationellt utbyte med lärosäten runt hela världen. Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Högskolan har avtal med partnerlärosäten i bland annat Storbritannien, Nederländerna och USA. Genom avtalen kan du söka utbytesplats och få stipendium. Du kan även skriva ditt examensarbete utomlands, och för det kan du också söka stipendier. På det här programmet passar det bäst att åka utomlands termin 4 eller terminen efter avslutad utbildning.
Läs mer om att studera utomlands
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i träningens biomedicin.
Vad kan du jobba med?
Efter utbildningen Biomedicin – inriktning träningsfysiologi finns möjlighet till arbete både i medicinska och träningsrelaterade branscher, i laboratorier inom privat eller offentlig verksamhet eller med produkter och tjänster i syfte att förebygga ohälsa eller förbättra hälsa och prestation.
Tidigare studenter arbetar exempelvis som forskningsassistent, träningsfysiolog, tränare, hälsoterapeut, laborant, ortopedteknisk handläggare, hälsocoach inom företagshälsovård och som biomedicinsk analytiker inom sjukvården (detta kräver en kompletterande utbildning). Utbildningen leder inte till ett specifikt yrke utan till jobb inom biomedicinska och hälsorelaterade verksamheter.
Möjligheter att studera vidare
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Magisterprogram i träningens biomedicin – hälsa, idrott och prestation, 60 hp, eller söka dig till andra magister- och masterutbildningar inom biomedicin, hälsa, träning och idrott. Du kan även gå en kompletterande utbildning till biomedicinsk analytiker och få legitimation för att jobba på sjukhus.
Möt våra studenter och alumner
Fem frågor till RIU-studenten Elsa Ohrås
Elsa Ohrås är elitidrottare och studerar Biomedicin – inriktining träningsfysiologi. Eftersom Högskolan i Halmstad är ett Riksidrottsuniversitet möjliggör det för flexibla studier.
Följ programmet på Instagram!
Programansvariga och studenter på Biomedicin – inriktning träningsfysiologi visar vad som händer i programmet.
Biomedicinprogrammet på Instagram Länk till annan webbplats.
Fem frågor till studenten Isa Rönneblad
Isa Rönneblad vill lära sig allt om förebyggande av skador och sjukdomar för att hjälpa andra människor.
Isak Löfquist drivs av träningens mångsidighet
Vad kan man jobba med efter programmet Biomedicin med inriktning träningsfysiologi?
Antagningspoäng
Antagningspoäng hösten 2024
BI: *
BII: *
HP: *
SA: *
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningstillfällen.