Sök

Alumn från Högskolan i Halmstad initiativtagare till världens första jämställda golftävling

Världens första jämställda golftävling spelas på Tylösand i Halmstad i sommar och en av initiativtagarna är Henrik Hilford Brander, alumn från Högskolan i Halmstad.

”Under studietiden hade vi mentorer inom golfen. Jag förstod inte riktigt då vad jag skulle ha dem till, i dag förstår jag varför. En mentor är en fantastisk tillgång som jag borde ha tagit vara mer på, då. Det är viktigt att lyssna på folk med erfarenhet.”

Henrik Hilford Brander

Henrik Hilford Brander var en i den första kullen som gick programmet Scandinavian School of Golf på Högskolan i Halmstad. I Henrik Hilford Branders klass satsade alla på en elitkarriär inom golf, samtidigt som de studerade idrottsvetenskap. Studierna blev något att luta sig mot när golfkarriären var över. Utbildningen hjälpte till att forma hela karriären – den som professionell golfare och det som skulle komma sedan.

Henrik Hilford Brander gick Scandinavian School of Golf i slutet av 2000-talet. I dag heter utbildningen Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA). Han ser tillbaka på detta som en härlig tid.

– Att få bo, plugga och spela golf ihop med likasinnade underlättade studietiden. Alla prioriterade och levde likadant och vi hade samma inställning. Vi var ett bra gäng som fann varandra, säger Henrik Hilford Brander, som i dag bor i Stockholm.

Man står och blir intervjuad. Foto.

Henrik Hilford Brander satsade helhjärtat på sin golfkarriär både före, under och efter studietiden på Högskolan i Halmstad.

Från spelare till tävlingsarrangör

Både före, under och efter sin studietid satsade Henrik Hilford Brander helhjärtat på golfkarriären. När han hade lagt golfklubborna på hyllan hade han mycket erfarenhet från golfbranschen i bagaget, en hel del kontakter och ett nätverk.

– Efter golfkarriären frågade jag en vän, som arbetade som manager, om han visste om något jobb som skulle vara intressant för mig. Han berättade att han skulle driva en golftävling, men saknade någon med golfkompetens i teamet. Det passade mig bra! säger Henrik Hilford Brander, som fick jobbet.

Tillsammans startade de företaget We do sports, som har rättigheter till att arrangera den svenska versionen av golftävlingen DP World Tour, en tävling för 156 personer i herrklass. I takt med att det blev svårare att hitta sponsorer inför tävlingen skruvade de på formatet och resultatet blev Scandinavian Mixed, som är världens första jämställda golftävling. I år går tävlingen av stapeln i Halmstad i början på juni och arrangeras för första gången utan några pandemirestriktioner. Även nu tävlar 156 spelare totalt, skillnaden är att det är helt jämställt: 78 damer och 78 herrar – som tävlar mot varandra.

– Uppståndelsen och det mediala intresset för den här tävlingen är nästan dubbelt så stort som inför andra golftävlingar. Det säger en del om hur långt fram vi är i Sverige jämfört med andra länder när det kommer till jämställdhet. Vi har också märkt att det är många som vill förknippas med vår värdegrund, jämställdhet, innovation och hållbarhet, säger Henrik Hilford Brander och fortsätter:

– Golf är Sveriges största sport för vuxna och det som vi har gjort är egentligen inte så konstigt. På amatörnivå spelas golf i ett mixat format varje dag, över hela världen.

Kille svingar en golfklubba.

Elitmiljö Halmstad är till för elitsatsande golfspelare som vill läsa Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA) eller ett annat program vid Högskolan i Halmstad.

Nytta med nätverk

Henrik Hilford Brander har alltid varit duktig på att nätverka och studietiden var starten på det kontaktnät som han fortfarande har nytta av. Ett exempel är nu i juni, ett världsevenemang på en golfbana i Halmstad, där Henrik Hilford Brander redan känner klubbägaren.

– Under studietiden hade vi mentorer inom golfen. Jag förstod inte riktigt då vad jag skulle ha dem till, i dag förstår jag varför. En mentor är en fantastisk tillgång som jag borde ha tagit vara mer på, då. Det är viktigt att lyssna på folk med erfarenhet. Dessutom har man nytta av nätverket, det bidrar till senare i livet.

Att studera parallellt med en satsning på idrotten fungerade bra för Henrik Hilford Brander, men han tror att det är väldigt individuellt.

– Jag läste bland annat biomekanik och det hjälpte mig i min idrott. Jag fick en förståelse för hur kroppen och hjärnan fungerar. Dessutom hade mitt program en bra flexibilitet och jag fick stor förståelse för min idrottskarriär från Högskolan. Det gav mig en grund och jag har lyckats på mitt sätt efter studierna. Jag är kvar i golfbranschen och jag har fått jobba med ett nytt format som förhoppningsvis kommer att bli ett stående koncept inom golfen, avslutar Henrik Hilford Brander.

uppdaterad

Kontakt

Dela