Sök personal
Sök bland våra professorer, lärare och övriga medarbetare
Personal vid Högskolan
Daniel Möller
Professor
(
Akademin för lärande, humaniora och samhälle
)
Arbetar med
Daniel Möller är professor i litteraturvetenskap och vetenskaplig ledare vid LHS med ansvar för akademins forskarseminarieverksamhet. Möller studerar framför allt tidigmodern litteratur (ca 1500–1800), och hans intresse för den tidigmoderna kulturen och litteraturen har bl.a. resulterat i en doktorsavhandling om djurepitafier från 1600- och 1700-talen. Han har även bedrivit forskning om Olof von Dalins rolldiktning och tillsammans med Niklas Schiöler redigerat antologin ”Svensk poesi” (Albert Bonniers förlag, 2016).
Möller är en internationellt verksam forskare. Flera av hans böcker har utgivits av förlag som Oxford University Press, Hancock House Publishers och Peter Lang Internationaler Verlag der Wissenschaften. Möller har, tillsammans med Mats Malm (GU) och Alison Sharrock (University of Manchester), redigerat boken ”Metamorphic Readings. Transformation, Language, and Gender in the Interpretation of Ovid’s Metamorphoses” (OUP, 2020). Senast utkom Möller med monografin ”Om de döda allt annat än gott. Ärekränkande, burleska och infamhumoristiska inslag i svensk gravdiktning under 1600- och 1700-talen” (Makadam förlag, 2023). Under 1700-talet var det vanligt att man belackade varandra i ett slags poetiska tweets som sedan spreds i avskrifter. Ofta skedde det i gravdiktens form, något som utreds i studien.
I ett annat forskningsprojekt studerar Möller, tillsammans med Anders Mortensen (LU), humorn i skandinavisk diktning. De är redaktörer för en kommande volym med titeln ”Humor i nordisk poesi” (utg. 2025), där Möller skriver en artikel om Bellman som pekoralpastischör. Tillsammans med samme Mortensen och på uppdrag av Svenska Akademien arbetar Möller därtill med en utgåva av Gunnar Ekelöfs ”Resterande dikter” I–II, i Akademiens klassikerserie (utg. 2025). I ett nytt projekt, ”Pekoralets, ädelpekoralets och pekoralpastischens historia och betydelse i Sverige från 1600-talet till idag”, granskar och analyserar han fenomenet pekoral.