Sök personal
Sök bland våra professorer, lärare och övriga medarbetare
Personal vid Högskolan
Anna Hansson
Universitetslektor
(
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
)
Arbetar med
Anna Hansson är doktor i innovation och företagande och lektor i miljövetenskap vid avdelningen för miljö- och biovetenskap.
Hon är medlem i forskargruppen ProActS med fokus på att främja resurseffektivitet, samskapande åtgärder och innovation för att driva på hållbarhetsomställningen.
Anna bedriver forskning om företagares incitament för innovationsprocesser med syfte att fånga hållbarhetsvärde kopplat till ekosystemtjänster. Som en del av denna forskning fokuserar hon på hur biogasproduktion och våtmarksanläggning kan faciliteras med hjälp av intermediärer som stödjer affärsmodellutveckling i en hållbarhetsriktning. Genom att utveckla affärsmodeller som kan fånga ett brett spektrum av hållbarhetsvärden är syftet att hitta win-win-lösningar mellan företagarnas lönsamhetsintressen och samhällets miljöutmaningar. En aspekt i detta är att ytterligare förstå hur statliga ersättningssystem till företag kan utvecklas och baseras på systematisk uppföljning av utfallet av olika miljöåtgärder och på så sätt skapa incitament bland företagare att optimera produktionen av miljövärden och ekosystemtjänster.
På senare tid har forskningen utvecklats till att fokusera än mer på hållbarhetsomställning utifrån cirkulär ekonomi, speciellt inom industriella symbioser baserade på biogasproduktion. Detta utforskas genom studier om hinder och drivkrafter för hållbar affärsutveckling samt utvärdering av digital mognad i biogasens värdekedja för att vidare förstå hur hållbar resursanvändning och marknadsplatsutveckling kring biogas kan främjas.
Anna undervisar på kandidat- och magisternivå. Hon är främst engagerad i kandidatprogrammet Miljö, innovation och hållbarhet 180 hp. Hennes undervisning fokuserar på hållbar utveckling utifrån ett cirkulärt perspektiv och lyfter fram hållbar affärsutveckling som en del av att nå globala hållbarhetsmål. Annas undervisning lägger stor vikt vid samarbete med näringslivet och det omgivande samhället och betonar vikten av jämställdhetsperspektiv.