Podd med sikte på historia, hembygd och humaniora
I projektet Huminfras regi har 16 personer nyligen deltagit i workshoppar för att lära sig att spela in egna poddar. I poddstudion på DLC (Digitalt laborativt centrum) började de med de tekniska grunderna. Att sprida kunskap om digitala resurser och verktyg är ett av Huminfras uppdrag.
"Det kändes proffsigt att utbildningen genomfördes på Högskolan, med anpassad utrustning och kunniga lärare."
Maria Ström, workshopdeltagare
Huminfra är en digital infrastruktursatsning på humaniora, finansierad av Vetenskapsrådet. Högskolan i Halmstad med DLC är en av tolv parter, eller så kallade noder som ingår. Framför allt handlar Huminfra om att bygga upp en gemensam struktur, ett digitalt nätverk, på nationell nivå för att sprida kunskap och ge åtkomst till information. Ett annat syfte med Huminfra är att sprida kunskap om metoder och redskap till forskare och andra samhällsaktörer och på så vis skapa nya möjligheter för samarbeten.
– Med workshopparna vände vi oss först till äldre personer genom Senioruniversitet och hembygdsrörelsen. Äldre är många gånger längst bort från det digitala samtidigt som pensionärer kan ha tid och intresse för att lägga energi på en workshop, säger Tomas Nilson, universitetslektor i historia vid Högskolan i Halmstad och ansvarig för Huminfra vid lärosätet:
– Vill de sedan börja podda på egen hand kan de komma till DLC och använda poddstudion här till ett förmånligt pris.
Teknik, innehåll, spridning
De första workshopparna handlade framför allt om den tekniska aspekten av att spela in poddar. Lärare var Isabell Larsson, föreståndare för DLC, och Kristina Wollentz, pedagogisk utvecklare vid Högskolan i Halmstad. Ett par av deltagarna på kursen, Maria Ström och Yvonne Larsson, tyckte att de hade nytta av workshoppen, och Yvonne Larsson har redan tankar om ett starta en egen podd.
– Jag hoppas kunna använda det som jag lärde mig, men skulle behöva mer kurser och utbildning för att kunna göra ett bra jobb, säger Yvonne Larsson.
Maria Ström funderar på att podda om en gammal byskola som hon är ansvarig för:
– När erbjudandet dök upp tog jag chansen. Det kändes proffsigt att utbildningen genomfördes på Högskolan, med anpassad utrustning och kunniga lärare, säger Maria Ström, som gärna rekommenderar andra att vara med på en liknande workshop.
Både Yvonne Larsson och Maria Ström önskar att bygga på den nya kunskapen med fler workshoppar, och Tomas Nilson berättar att det också är tanken att erbjuda sådana. Dels ska fler workshoppar hållas gällande den tekniska biten, dels kommer det att erbjudas vidareutvecklande workshoppar:
– Då blir det fokus på hur man skapar innehåll, var man väljer att placera och publicera podden och hur man marknadsför den. Vi frågade deltagarna som var här, och de bekräftade att de är intresserade av att vara med på en uppföljande workshop.
Medborgarforskning och fler poddkurser
Ett annat exempel på vad som händer inom Huminfra vid Högskolan i Halmstad, är att främja medborgarforskning. I höstas höll Huminfra i samarbete med högskolebiblioteket ett seminarium då bland andra Dick Kasperowski, professor i vetenskapsteori, Göteborgs universitet, presenterade under rubriken ”Medborgarforskningens nya angelägenheter: politisk aktivism och affekter”.
Den närmsta tiden kommer fler poddkurser att erbjudas medlemmar i Senioruniversitet och hembygdsrörelsen. Längre fram kommer troligen en bredare publik att kunna anmäla sig till kurserna.
Text: Kristina Rörström
Bild: Tomas Nilson
Mer om poddstudion och om Huminfra
Kommer du från en organisation eller ett företag?
Då kan du boka poddstudion? Kontakta DLC: Poddstudion på DLC
Huminfra – digital forskning inom humaniora (Högskolan i Halmstad)