Sök Stäng

Huminfra – digital forskning inom humaniora

Huminfra är en digital infrastruktursatsning för humaniora, där Högskolan i Halmstad med DLC (Digitalt laborativt centrum) är en av tolv parter som ingår. Huminfra syftar till att presentera, utveckla och tillgängliggöra digitala resurser och verktyg som utrustning, utbildning, material och expertis både för forskare, studenter och en intresserad allmänhet, ytterst med ett mål att stärka nationell konkurrenskraft.

Kvinna tittar på dator, bakom henne projiceras datorskärmens innehåll

Huminfras vision är att stärka och främja svensk humaniora, och säkerställa dess internationella konkurrenskraft.

En gemensam struktur

Humanistisk forskning ställer höga krav på digitala resurser, verktyg och expertis och det krävs att dessa är samlade och enkla att hitta. Så är ofta inte fallet, utan de är spridda över olika lärosäten och organisationer, och den enskilde forskaren ägnar ofta tid på att identifiera och lära sig att använda dem.

Framför allt handlar Huminfra om att bygga upp en gemensam struktur, ett digitalt nätverk, på nationell nivå för att sprida kunskap om och åtkomsten av information.

Den webbaserade informationsplattformen huminfra.se sammanställer och länkar till svenska digitala/e-vetenskapliga datasamlingar, verktyg, expertis och utbildningsmöjligheter och gör dessa lättillgängliga. Denna gemensamma ingång mot relevanta resurser och verktyg för forskare inom humaniora i Sverige bidrar på så vis till nationell effektivitet och konkurrenskraft.

Fyra huvudsyften

  • att skapa en webbaserad informationsplattform som sammanställer och länkar till befintliga svenska datasamlingar, verktyg, expertis och utbildningsmöjligheter;
  • att skapa nya nationella kurser i e-vetenskapliga/ digitala metoder för humaniora;
  • att förbereda svenskt medlemskap i det europeiska konsortiet för kulturarvsdata, Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH-EU); och
  • att sprida kunskap om dessa metoder och redskap till forskare och andra samhällsaktörer och skapa nya möjligheter för samarbeten.

Vision

Huminfras vision är att stärka och främja svensk humaniora, och säkerställa dess internationella konkurrenskraft. Huminfra ska stärka forskningen inom områden av särskilt intresse för Sverige (kulturarv, språk som talas i Sverige, nationella arkiv) och synliggöra och tillgängliggöra sådan forskning och resurser även internationellt genom DARIAH. Huminfra ska också öka humanioras synlighet, skapa nya möjligheter till innovation och genomslag, och främja samverkan med samhälleliga aktörer inom t.ex. kultursektorn, utbildningsväsendet, industrin och hälso- och sjukvård.

Huminfra och DLC (Digitalt laborativ centrum)

Högskolan i Halmstads deltagande leds av Tomas Nilson, universitetslektor i historia, tillsammans med kollegor med särskild kompetens och intressen för att utveckla verksamhet i digitala labb i DLC (Digitalt laborativt centrum) som E-sport-labbet, GIM-labb samt podd-studion och våra hybridsalar.

Inom ramen för Huminfra har Högskolan i Halmstad främst satsat på samverkan. Det har dels skett genom utveckling av våra digitala labb som mötes- och samverkansytor för kunskapsutveckling och -förmedling vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle, kultursektorn och kulturarvsinstitutioner. Dels har samverkan skett tillsammans med det övriga samhället – det senare i form av medborgarforskning med avsikt att skapa strukturer för förmedling. Detta har bland annat skett via publika föreläsningar och workshops.

Tolv lärosäten och enheter

För att skapa en gemensam ingång till alla olika resurser krävs god nationell täckning, och därför samlas såväl lärosäten som bibliotek och arkiv inom infrastrukturen. Huminfra omfattar tolv lärosäten och enheter: utöver Högskolan i Halmstad ingår Lunds universitet, som leder den digitala infrastrukturen, Bibliotekshögskolan i Borås, två enheter vid Göteborgs universitet, Kungl. biblioteket, KTH, Linnéuniversitetet, Riksarkivet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet.

Finansiering

Huminfra finansieras av Vetenskapsrådet 2022–2024. En förlängning har beviljats för åren 2025–2028.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt