Doktorandernas vårforum inleder ny era för forskarutbildning vid ITE
Vårens utbildningsforum för doktorander, som hölls den 6–7 mars 2025, var början på ett nytt sätt att arbeta för att förbättra forskarutbildningen vid Akademin för informationsteknologi (ITE). Genom att samla doktorander och deras handledare blev forumet en plattform för diskussion, samarbete och utformningen av forskarutbildningens framtid.
Forumet, som är utformat för att vara interaktivt och engagerande, innehöll sessioner om aktuella frågor inom forskarutbildningen, till exempel kursutveckling och samverkan inom forskning. Workshopparna fokuserade på att stärka gemenskapen bland akademins doktorander, öka transparensen i forskarutbildningen samt att förbättra processen för de individuella studieplanerna (ISP). En viktig session var den som handlade om åtgärder efter att de senaste doktorandbarometrarna har visat dåliga resultat.
– Forumet är en ny och efterlängtad mötesplats för doktoranderna och deras handledare. Det är en del av vår nya organisation för doktorandutbildning där vi kan tänka kreativt på hur vi ska lösa dagens utmaningar inom forskarutbildningen samt proaktivt diskutera hur vi ska möta framtida möjligheter, säger Vaike Fors, studierektor för forskarutbildningen på ITE, om initiativet.

ITE:s doktorander och handledare samlades för att diskutera forskarutbildningen.
Doktorander hjälpte till att forma sin utbildning
– Det var roligt att träffa alla andra doktorander och se vad de jobbar med, och även att bidra till att skapa nya kurser för att förbättra vår utbildning generellt, säger Joel Nyholm, doktorandrepresentant i styrgruppen för forskarutbildningen.
Federico Valeri, ledamot i studentkårens doktorandkommitté, instämmer i vikten av att få vara med och forma forskarutbildningen och tillägger:
– Jag är verksam vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle, så det här var en fin möjlighet att känna sig som en del av gruppen av ITE-doktorander.

Doktoranderna Federico Valeri (till vänster) och Melania Mihalcea (i mitten) letar efter de perfekta legobitarna.
Workshop visualiserade samband mellan forskning och samhälle
Bland de många engagerande sessionerna var en av de mest uppskattade aktiviteterna en praktisk Lego-workshop utformad för att visualisera hur doktorandernas olika forskningsprojekt kopplas samman.
– Tanken bakom legoövningen är att fysiskt visualisera hur våra doktorandprojekt hänger ihop genom sociotekniska utmaningar i samhället. Övningen hjälper till att illustrera både mångvetenskapligheten i vår doktorandforskning och hur projekten inte är isolerade utan interagerar med varandra när man ser dem i bredare sociala sammanhang, förklarar Vaike Fors.

Doktoranden Joel Nyholm fokuserade på sitt Lego-bygge.
Melania Mihalcea, ITE:s nyaste doktorand, uppskattade sessionen:
– Jag gillar den fysiska aspekten av att bygga en värld tillsammans eftersom det får oss att reflektera över hur våra forskningsprojekt är relaterade till varandra på ett konkret sätt, så som de skulle vara i verkligheten. Det är viktigt att ha en vision om vart ens arbete är på väg, och den här workshoppen belyste verkligen detta.

Resultatet av den praktiska Lego-workshopen.
Nyckelroll i att förbättra doktorandupplevelsen vid ITE
Tanken är att det nya initiativet ska spela en nyckelroll för att förbättra doktorandupplevelsen vid ITE. Genom att främja samarbete, transparens och innovation är förhoppningen att forumet ska bli ett viktigt steg mot en starkare och mer sammanhållen forskarutbildning. Nästa steg för att bibehålla drivkraften från det lyckade vårforumet är höstforumet, en plats där doktoranderna får chansen att ytterligare förbättra och utveckla sin doktorandresa.
Text: Emma Swahn
Bild: Emma Swahn och Vaike Fors