Sök

Vägledning för digital automation och god arbetsmiljö

Digital automation, det vill säga processer som tidigare utfördes av människor, men som istället automatiseras genom digital teknik som exempelvis artificiell intelligens (AI), spås få stor inverkan på den framtida arbetsmiljön inom den privata tjänstesektorn. Högskolan i Halmstad har fått drygt fyra miljoner kronor från Afa Försäkring för att undersöka fenomenet ytterligare.

"Tjänstepersoners arbete kan förändras på sätt som vi aldrig tidigare har sett."

Maria Åkesson, professor i informatik

Digital automation kan innebära att arbetsuppgifter tas över, men också att tjänstepersoner utför arbete i nära och komplext samspel med digitala ”kollegor”.

– Tjänstepersoners arbete kan förändras på sätt som vi aldrig tidigare har sett, säger Maria Åkesson, professor i informatik, som har fått 4 474 000 kronor för att studera hur digital automation kan införas samtidigt som arbetsmiljön blir lika bra som, eller bättre, än före införandet.

Forskningsprojektet, vars syfte är att ge ökad förståelse för konsekvenser av digital automation för tjänstepersoners arbetsmiljö och behov av kompetensutveckling, ska i sin tur ge konkret vägledning för hur digital automation kan realiseras och främja arbetsmiljön. Projektet är en del av Högskolans forskningsprogram Lärande i ett digitalt samhälle (LeaDS).

– Det här projektet bidrar till forskningsprogrammets tema digitalisering och livslångt lärande, bland annat genom finansiering av en doktorand, berättar Maria Åkesson.

Porträtt av en leende peson. Foto.

Maria Åkesson leder projektet som ingår i forskningsprogrammet LeaDS.

Projektet är kopplat till det nyligen avslutade forskningsprojektet ”AI i byråkratins tjänst – förändrad digital arbetsmiljö när robotkollegor blir en del av vardagen” som gjordes i offentlig sektor, i stället för som nu, i privat.

– Digital automation kan medföra kompetensförskjutning och få konsekvenser för arbetsmiljön. Projektet ska bidra med riktlinjer som ger konkret vägledning för digital automation och god arbetsmiljö. Förhoppningen är alltså att digital automation kan genomföras utan negativ påverkan på arbetsmiljön, säger Maria Åkesson.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt