Sök

Utexpo bevis på varje students potential

En elektroniskt styrd livräddningsbräda, en portabel andningsenhet för intensivvård och en AI som identifierar grooming. Det är bara några av den imponerande bredd av innovationer som presenterades på årets upplaga av Högskolans examensmässa, Utexpo. Även i år fick studenter bakom de mest framstående examensarbetena stipendier till ett värde av hundratusentals kronor.

”Som student har du lite att förlora, vilket gör att du också vågar mer.”

Elin Olsson, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet

I onsdags drog Utexpo i gång för 42:a året i rad. Redan från start myllrade det av liv inne i Högskolehallen när drygt 280 avgångsstudenter från 14 utbildningsprogram visade och berättade om sina projekt vid montrarna. Högskolans medarbetare, andra studenter, gymnasieelever, företag och allmänheten var på plats för att bevittna detta rekordår vad gäller deltagande utställare.

Utexpo erbjuder en unik möjlighet att se hur teori och praktik möts i verkliga projekt, ofta genomförda i samarbete med företag och organisationer. För Högskolans studenter är det inte bara slutet på deras utbildning, utan även en språngbräda till framtiden.

Fyra studenter i svarta t-shirts står på scen. Studenten längst till vänster talar i mikrofon och gestikulerar med handen. I bakgrunden finns ballonger. Foto.

Utexporådet, den studentgrupp som varje år arrangerar mässan. Tommy Sunrise, Maja Magnusson, Philip Andersson och Emy Lindgren tycker att det är jättekul att få se alla examensarbeten efter att ha planerat mässan i fem månader.

Barndomsdrömmen som blev sann

I år klipptes invigningsbandet av Högskolans prorektor Malin Hallén. I sitt tal hyllade hon studenternas insatser, som hon ser är en manifestation av Högskolans vision att vara värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande.

Efter prorektors inspirerande ord var det dags för – som traditionen bjuder – en alumn att ta plats på scenen. I år fick Elin Olsson, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet, som fick äran att tala. För 14 år sedan ställde Elin Olsson ut sitt examensarbete, en ny generations brandvarnare, vilket blev avgörande för henne. Besökarna som hon mötte då bekräftade det starka behovet av en sådan produkt som hennes idé erbjöd. Elin Olsson mottog flera stipendier på Utexpo det året för sin uppfinningsrikedom. Det var där som hon fann det självförtroende som behövdes för att ta steget att starta eget företag genom bland annat crowdfunding.

Kvinna i blont hår, glasögon och grön klänning talar i mikrofon. I bakgrunden finns ett bord, en till talare och ett ståbord. Foto.

”Min barndomsdröm om att bli uppfinnare blev sann, mycket tack vare utbildningen på Högskolan i Halmstad”, sade Elin Olsson, som i dag arbetar som produktchef.

Utvecklingsingenjörsalumnen menar att studietiden är en utmärkt period för att starta ett företag och uppmuntrade därför avgångsstudenterna att ta tillfället i akt om möjligheten finns.

– Du har så många kunskapskällor runt omkring dig. Som student har du lite att förlora, vilket gör att du också vågar mer, sade Elin Olsson.

Spänning och glädje när studenter skördade stipendier

På Utexpos andra dag prisas de mest innovativa studenterna vid en stipendieceremoni. Det är en tradition, där en rad stipendier delas ut från Högskolans samverkanspartner och ur Lektor Sten Fåhrés minnesfond. Det var med stor spänning och glädje som stipendier – till ett värde av över 300 000 kronor – diplom, blommor och Utexpostatyetter delades ut.

I år delar företaget MilDef för första gången ut stipendium till civilingenjörsprogrammen i datateknik och intelligenta system. Yonan Yonan och Mohammad Omar Abdullah, båda från programmet Civilingenjör i datateknik, var de första stipendiaterna som fick dela på 15 000 kronor.

Två uppklädda studenter i mörkt hår och skägg håller upp sina buketter högt på scenen och ler mot kameran. Framför deras ben står en stor stipendiecheck. Foto.

Yonan Yonan och Mohammad Ombar Abdullahs belönades för sitt projekt som fokuserar på maskininlärning och datasekretess.

En annan studentduo som mottog ett stipendium för berömvärt examensarbete var Jesper Liljegren och Alexandra Malmström. De fick 10 000 kronor för bästa examensarbete i miljövetenskap från företaget SeeU. De tycker att det känns skönt att få bekräftelse på allt hårt arbete som de har investerat i sitt projekt, som handlar om naturbaserade lösningar för klimatanpassning i urban miljö.

– Det känns fantastiskt roligt och överraskande, säger Jesper Liljegren, och Alexandra Malmström fyller i:

– Vi trodde inte att vi skulle få det. Det fanns så många andra bra examensarbeten.

Två studenter håller upp sina diplom och statyetter och ler mot kameran. I bakgrunden står montrar och människor som pratar med varandra. Foto.

Jesper Liljegren och Alexandra Malmström, avgångsstudenter på programmet Miljö, innovation och hållbarhet.

Därtill delades en rad andra stipendier ut av Byggföretagen Halland, Chalmerska Ingenjörsföreningen, Getinge Sterilization AB, Halmstads Energi och Miljö AB, HMS Networks, Stena Recycling AB, Leap for Life, och Quokka.

”Det finns potential i varje student”

När Utexpo stängde dörrarna för i år började många av studenterna att förbereda sig för nästa höjdpunkt – avslutningshögtiden på Halmstad arena – som infaller dagen därpå – alltså i dag.

Prorektor Malin Hallén poängterar att Utexpo är en viktig tradition som visar på att examensarbeten är mer än akademiska övningar. De representerar konkreta bidrag till samhället:

– Denna mässa är bevis på den potential som finns i varje student.

Text: Katarina Tran
Bild: Dan Bergmark och Ida Fridvall

Fotnot. Crowdfunding är en insamlingsform som sker via crowdfundingwebbplatser där en stor grupp individer med små summor hjälper till att finansiera en verksamhet.

Om Utexpo

Utexpo är en examensmässa och samtidigt en plattform där Högskolan i Halmstads avgångsstudenter får ge uttryck för sin innovationsförmåga och visa vad de har lärt sig under sin studietid – ett avstamp för nya idéer för en hållbar framtid. Det är en årlig tradition sedan 1982, och som givetvis återkommer våren 2025.

Missade du 2024 års evenemang? Du kan läsa om studenternas projekt på Högskolans webblats.

Utexpoprojekt 2024

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt