Sök Stäng

Professorsporträttet: ”Digitaliseringen är ingen okontrollerbar naturkraft, den är skapad av människan”

Digital tjänsteinnovation handlar om hur digitala tjänster tas emot och skapar värde för användare, organisationer och samhälle. Maria Åkesson, professor i informatik, vill med sin forskning förstå hur digitaliseringen kan bidra till just tjänsteinnovation och nya affärsmöjligheter och samtidigt hur den kan utmana affärslogiken i olika branscher.

Ett par glasögon som ligger framför etn datorskärm. Foto

Bild: Unsplash

”Det finns en tendens att underskatta komplexiteten i digitaliseringsprocesser. Digitalisering går både fortare och långsammare än förväntat, och åstadkommer både mer och mindre än förväntat.”

Maria Åkesson, professor i informatik

Maria Åkesson är professor i informatik vid Högskolan i Halmstad och fokuserar i sin forskning på digital tjänsteinnovation, digitalisering och digital transformation. Främst har hon studerat värdeskapande inom tidningsindustrin, fordonsindustrin och i offentlig sektor.

– Det är viktigt att förstå digitalisering som ett ekosystem och utifrån ett tjänsteinnovationsperspektiv. Det innebär att sätta människan i centrum, att samskapa värde genom interaktiva processer och att kritiskt värdera digitalisering ur olika intressenters perspektiv, säger Maria Åkesson.

Från produkt till digital tjänst

Maria Åkessons akademiska bana började inom företagsekonomi där målet var att jobba inom hotell- och restaurangbranschen. Under utbildningens gång började hon intressera sig för administrativ databehandling (ADB), vilket senare kom att benämnas informatik.

– Särskilt intresserad blev jag av systemutveckling och deltagande design, så det slutade med att jag även tog en kandidatexamen i informatik, säger Maria Åkesson.

En person ler och tittar in i kameran i inomhusmiljö. Foto

Maria Åkesson är professor i informatik. Bild: Dan Bergmark

Digitaliseringen inom tidningsbranschen var ett av Maria Åkessons första fokus inom informatik och digital tjänsteinnovation.

– Att jag hade studerat företagsekonomi, tjänstemarknadsföring och teorier om produkt- och tjänstelogik hjälpte mig att förstå att digitaliseringen av tidningsbranschen innebar en perspektivförskjutning – från IT som produkt till digital tjänst, säger Maria Åkesson och fortsätter:

– Tillsammans med en kollega samverkade jag i många år med tidningsföretag i bland annat Japan, Europa och USA. Till en början jobbade vi mycket med att utforma elektroniska tidningar och hade under den tiden stora förhoppningar om att det skulle kunna ersätta papperstidningar. Men just då var tekniken inte tillräckligt mogen. Då fokuserade vi i stället på hur man kunde jobba med flera olika kommunikationskanaler och hur journalistik kunde upprätthållas i den digitala världen i och med den innehållskonkurrens som fanns i den digitala miljön.
Arbetet ledde fram till olika typer av tjänster inom tidningsindustrin och genererade även nya affärsmodeller och strategier för digital publicering.

Högar med tidningar ligger staplade bredvid varandra. Foto

Maria Åkesson har jobbat med digitalisering inom tidningsbranschen. Bild: Pixabay

Om Maria Åkesson, professor i informatik

Vad har du för utbildning?

– Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi samt en kandidatexamen i informatik, båda från Högskolan i Halmstad. Min magisterexamen i informatik samt min doktorsexamen tog jag vid Göteborgs universitet.

När började du jobba på Högskolan i Halmstad?

– Jag har arbetat vid Högskolan sedan 1993. Då var jag timanställd för att undervisa.

När och var disputerade du?

– Jag disputerade 2009 vid Göteborgs universitet på avhandlingen ”Digital Innovation in the Value Networks of Newspapers”.

Vad gjorde du efter det?

– Jag blev utnämnd till excellent lärare år 2019. Jag har varit studierektor för informatik, avdelningschef för MI-lab samt ledamot i akademirådet och forsknings- och utbildningsnämnden. För närvarande är jag programansvarig för Masterprogram i digital tjänsteinnovation, ledamot i högskolestyrelsen och i ledningsgruppen för forskarutbildning vid Akademin för informationsteknologi.

Vilka har du samarbetat med i din forskning?

– På Högskolan i Halmstad har jag samarbetat med andra forskare inom informatik. Jag har också bedrivit flervetenskapliga samarbeten med forskare inom exempelvis statsvetenskap, arbetsvetenskap och datavetenskap. Utanför Högskolan har jag samarbetat med forskare från bland annat Göteborgs universitet, Linköpings universitet, KTH, London School of Economics och Ryerson University i Kanada.

– Inom tidningsindustrin har jag samverkat med ett stort antal medieföretag och tidningar, både i Sverige och internationellt, exempelvis Tidningsutgivarna, Stampen, Bonniers, Mittmedia, Schibsted, Concentra Media, Göteborgsposten, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, Boston Globe, New York Times och Yomiuri Shimbun. Jag har också varit handledare till två doktorander som genomförde sina avhandlingsarbeten i samverkan med Volvokoncernen. På senare år har jag och mina kollegor samverkat med Halmstads kommun och Kungsbacka kommun. Forskningen har finansierats av bland annat KK-stiftelsen, Vinnova och Afa Försäkring.

 

Maria Åkesson blev professor i informatik vid Högskolan i Halmstad i mars 2022.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt