En feministisk undersökning av medicinsk screening
Forskningsprogrammet En feministisk undersökning av medicinsk screening (på engelska A Feminist Approach to Medical Screening) innehåller ett antal forskningsprojekt som undersöker levd erfarenhet och normer kring screeningpraktiker.
Programmet undersöker screening för genetiska sjukdomar innan försök inleds att bli gravid i Holland, screening för demens, liksom enkäten ”Skolbarns hälsovanor”. I fokus står människors upplevelser av att bli screenade och vilka normer och föreställningar om hälsa, kropp, normalitet, risk och välbefinnande som kommer till uttryck i och genom screeningpraktikerna. Forskare i projektteamet studerar också samspelet mellan medicin, teknik och samhälle när screeningprogram utvecklas och används. Sådana aspekter osynliggörs ibland i debatter om etiska frågor kring screening.
För att sprida projektens resultat till olika typer av målgrupper och bidra till samhällsdebatten, så kommer design- och samhällsforskare vid Högskolan i Halmstad att visualisera delar av projektresultateten i normkritiska designkoncept. Dessa koncept – artefakter – syftar till att en fördjupad förståelse för och samtal kring normer kring screening, liksom utmaningar och möjligheter med screening.
Om projektet
Projektperiod för delprojektet som Högskolan i Halmstad är delaktig i:
1 januari 2019 till 31 december 2022
Finansiär:
Vetenskapsrådet (via Linköpings universitet)
Projektdeltagare:
Linköpings universitet är projektägare.