iMedA: digitalt hjälpmedel vid högt blodtryck
iMedA är en forskningsstudie med syfte att utveckla en digital applikation som stöd åt personer med högt blodtryck i sin egenvård.
Vad är iMedA?
iMedA står för Improving Medication Adherence through Person-Centered Care and Adaptive Interventions och är en forskningsstudie i samarbete mellan Högskolan i Halmstad och Region Halland. Inom studien ska vi utveckla en mobilapplikation för att stödja personer med högt blodtryck på olika sätt. Det kan till exempel vara genom att påminna om medicinintag, ge utbildning om hypertoni, medicinering och livsstil, få motivation att vidta åtgärder samt öka medvetenheten om hälsostatus och om konsekvenserna med ett för högt blodtryck.
Syftet med iMedA är att förbättra livskvaliteten i ett långsiktigt perspektiv. Studien syftar till att, genom anpassningsbart och personligt stöd, förbättra både kontrollen av blodtryck och medicinintag hos personer med högt blodtryck.
Hur kan du med högt blodtryck hjälpa oss?
Genom att delta i denna forskningsstudie får du möjlighet att påverka utformningen av den mobilapplikation som ska tas fram som stöd för personer med högt blodtryck. Du kan medverka genom att:
- först delta i gruppdiskussioner där du delar med dig av din kunskap och erfarenhet om medicinintag och livsstilsförändringar med avseende på ditt höga blodtryck. Detta kommer att användas i utformningen av iMedA-appen.
- sedan använda den utvecklade iMedA-appen i några veckor för att utvärdera och testa appens olika funktioner. Du delar med dig av din erfarenhet och bedömning i en gruppdiskussion.
Du kan också delta i den längre utvärderingen av den slutliga versionen av iMedA-appen under ytterligare några månader.
Hur hjälper iMedA-appen dig?
Appen hjälper dig att ta bättre hantera ditt högt blodtryck i ditt dagliga liv.
Vad gör appen?
Stöttar dig i din egenvård genom att:
- Påminna dig om att ta din medicin.
- Utbilda dig inom hypertoni och dess konsekvenser.
- Anpassas till dig.
Vad gör appen inte?
- Den ger dig inga medicinska råd angående förändringar i medicinering eller i din behandlingsplan.
- Den kommunicerar inte direkt med din vårdcentral. Om du behöver träffa en läkare eller få akut medicinsk hjälp (på grund av ditt höga blodtryck eller något annat) måste du själv kontakta vården.
Vem ska du kontakta för att delta?
Carina Göransson vid Högskolan i Halmstad.