Dental GENI: Människocentrerad generativ AI för guidad benåterbildning i tandimplantat
Generativ AI innebär nya, spännande möjligheter inom tandvården och har potential att revolutionera hela processen från behandlingsplanering till vård av patienter. En viktig tillämpning är skapandet av realistiska 3D-modeller av tänder, käkar och dess relationer till varandra, som gör det möjligt för tandläkare att visualisera och analysera komplexa anatomiska detaljer med hög precision.
Detta är särskilt viktigt för patienter som behöver genomgå ben regenerering (Guided Bone Regeneration, GBR) före tandimplantatet kan sättas. Genom generativa algoritmer kan olika tandrelationer exempelvis bitning simuleras, vilket möjliggör tandläkare att kunna utforska olika typer av behandling procedurer virtuellt, för att välja den som passar den enskilda patienten. Dessutom har generativ AI potentialen att bidra till utvecklingen av innovativa lösningar, som designförslag till anpassade tandproteser och implantat. Sammantaget innebär integration av generativ AI i tandvården potential till förbättrad effektivitet, noggrannhet och personanpassad vård.
För närvarande är de flesta processer inom GBR mer eller mindre manuella, särskilt när det gäller planering av ben regenerering och utformning av individanpassade barriärer. Detta är tidskrävande och kräver hög kompetens. Om flera steg i denna process kunde automatiseras, där tandläkaren snarare guidar processen, skulle detta kunna spara mycket tid och potentiellt möjliggöra en mer konsekvent kvalitet mellan olika kliniker. Projektet Dental GENI, som är ett samarbetsprojekt mellan Högskolan i Halmstad och Specialisttandläkarna vid Region Halland, bidra till att stärka svensk innovation inom toppmodern generativ AI för att förbättra digital kirurgi planering av GBR och tandimplantat. Det andra målet med Dental GENI är att arbeta med en individanpassad och patientcentrerad utvecklingsprocess av AI-lösningar, genom att skapa lösningar i samarbete mellan tandläkare och datavetenskap. Detta arbetssätt är centralt för att främja patientnytta, effektivitet och precision i utvecklingen av ny teknologi, och stöder kontinuerligt lärande och förståelse för klinisk expertis och bedömning.
Om projektet
Projektperiod
- 2024-09-05–2025-09-05
Projektledare
Andra deltagande forskare
Samverkanspartner
- Jonas Anderud, specialistutbildning oral kirurgi, Käkkirurgiska klinken, Hallands sjukhus Halmstad
Finansiärer
- Crafoordska stiftelsen