Krigets kulturhistoria - känsla, minne, materialitet, 1500-2000
I kursen Krigets kulturhistoria studerar vi den militärtekniska utvecklingen i Sverige under perioden 1500–2000. Genom att blicka ut mot den omgivande världen och med speciella exempel från Halland fångas teman som krigets materialitet och känslo- och minneskulturer upp.
Att krig fungerar som motor för samhällsutvecklingen är kursens utgångspunkt. Vi ser konflikter som aktiva delar i ideologiska, politiska, sociala och kulturella kontexter. Den vapenteknologiska revolutionen kan därför kopplas både till utveckling av militär slagfältsteknik, strategiska doktriner och till en förändrad syn på krig som reell politisk möjlighet.
Krigets materialitet i fält och fred studeras utifrån slagfältsarkeologiska fynd, visningar av lokala museisamlingar och utifrån exkursioner.
Krigets känslokultur uppmärksammas och exemplifieras via förändrade sätt att uppleva och beskriva kriget på utifrån skönlitteratur, memoarer och i populärkulturella uttryck som film och serier.
Exempel på krigets minneskultur ges utifrån firandet av minneshögtider, statyresningar och historiskt återskapande relaterat till olika former av historiebruk.
Exkursioner till slagfält och lämningar från Kalla kriget är en integrerad del av kursen. Dessa är dock inte obligatoriska