Magisterprogram i elektronikdesign, 60 hp
Master's Programme (60 credits) in Electronics Design, 60 credits
Programkod: TAELD
Akademin för informationsteknologi
Nivå: Avancerad nivå
Välj utbildningsplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-09-27 och gäller studenter antagna höstterminen 2025.
Behörighetskrav
Kandidatexamen, eller motsvarande, inom teknikområdet. Kurser i elektroteknik omfattande 90 högskolepoäng, inkluderande elektronik, halvledarkomponenter och ett självständigt arbete. Kurser i matematik som omfattar 30 högskolepoäng eller kurser i analys, linjär algebra och transformmetoder. Engelska 6.
Mål
Utbildningen syftar till att studenten ska tillgodogöra sig den teoretiska och praktiska kompetens som krävs för avancerad elektronikutveckling. Med specialisering på design och realisering av elektronikkomponenter, sensorer och kretsar baserade på nanoteknik och trådlös teknik, ska studenten aktivt kunna delta i utveckling av framtidens inbyggda elektronik- och kommunikationssystem.
Programmet förbereder studenten för forskarstudier inom elektronikområdet.
Efter avslutad utbildning ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- redogöra för funktionen hos grundläggande halvledarkomponenter, såväl som hos avancerad nanoelektronik och högfrekvenselektronik
- redogöra för de utvecklingsmetoder som tillämpas inom såväl forskning som utveckling samt hur komponenter och utrustning används vid utveckling av inbyggda elektronik- och kommunikationssystem
- diskutera aktuell forskning och utveckling inom området elektronik
Färdighet och förmåga
- söka efter och identifiera lösningar till tekniskt komplexa forskningsuppgifter och analysera vetenskapliga artiklar
- använda relevanta metoder för att inom givna tidsramar planera och genomföra kvalificerade konstruktions- och analysuppgifter inom elektronik, särskilt nanoelektronik och högfrekvenselektronik
- systematiskt jämföra sitt eget arbete med akademisk forskning inom området
- presentera och försvara sitt arbete såväl muntligt som skriftligt
- använda inom industrin förekommande programvara för design och simulering av elektriska kretsar för specifika högfrekvenstillämpningar
- utforma prototyper av kretsar och utveckla dessa för lågvolyms PCB-tillverkning
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- diskutera och granska aktuell forskning och utveckling inom avancerad elektronik, baserat på egen erfarenhet ur såväl tekniska som samhälleliga och etiska perspektiv
- värdera elektronikens möjligheter, begränsningar och dess roll i samhälle samt elektronikutvecklarnas ansvar för hur den tillämpas
- identifiera det egna behovet av ytterligare kunskap och självständigt ta ansvar för sin kunskapsutveckling
- göra överväganden baserade på forskningsetik
Innehåll
Första terminen läser studenten de naturvetenskapliga grunderna och fördjupar sin kunskap om de relevanta elektroniska komponenterna, kretskonstruktion och simulering.
Termin två breddar studenten sin kunskap och ser på innehållet på systemnivå, med framställning och testning av konstruktioner. Termin två avslutas med ett examensarbete som kan göras tillsammans med ett företag eller i ett forskningsprojekt.
Under programmet syftar alla kurser till att förmedla fördjupade kunskaper om utformning och metod för forskning och att låta studenten träna kritiskt granskning av vetenskaplig litteratur. Tekniskt skrivande behandlas också i programmet. Programmet resulterar därmed i utbildning och examination av att använda vetenskaplig metod.
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet
(A - Avancerad nivå)
Kurser markerade med asterisk (*) ingår i huvudområdet elektronik.
Termin 1
Halvledarkomponenter, 7,5 hp (A)*
Tillämpad elektromagnetism, 7,5 hp (A)*
Optoelektronik, 7,5 hp (A)*
Högfrekvenselektronik, 7,5 hp (A)*
Termin 2
Nanoelektronik, 7,5 hp (A)*
Trådlösa inbyggda system, 7,5 hp (A)*
Examensarbete i elektronik 15 hp (A)*
Undervisningen bedrivs på engelska.
Utöver den universitetsövergripande information som ges till studenterna om jämställdhet, hållbar utveckling och internalisering har utbildningen även programspecifika moment inom dessa tre områden.
Jämställdhet behandlas i inbjudna föreläsningar i ämnet under studieperiod 1 och 2. Lärobok och illustrativa exempel i klassen tas från ett så brett spektrum av perspektiv som möjligt för att undvika partiskhet. Det svenska samhället och dess värderingar om jämställdhet tas upp på introduktionsmötena.
Hållbar utveckling behandlas i föreläsningsmaterial och skriftlig diskussion om detta ämne krävs från flera kurser i programmet och i avhandlingen. Hänsyn till hållbarhet skrivs i kursplaner och ingår i betygskriterier.
Internationaliseringen stöds genom undervisning och examination på engelska på samtliga kurser i programmet. Programmet delar de flesta kurser med svenska studenter på Civilingenjörsprogrammet Intelligenta system och flera kurser finns tillgängliga för utbytesstudenter.
Examensbenämning
Teknologie magisterexamen med huvudområdet elektronik (Degree of Master of Science (60 credits) with a major in Electronics).
Kvalitetssäkring och studentmedverkan
Programmet följs upp och utvärderas kontinuerligt genom de kursvärderingar som genomförs efter varje avslutad kurs. Kursvärderingar utgör ett verktyg för att, utifrån studenternas erfarenheter och upplevelser, kunna göra förändringar i kursernas innehåll och genomförande. Efter avslutad utbildning erbjuds alla studenter att göra en programvärdering genom att delta i en sistaårsenkät. Resultatet av denna kan leda till förändringar i programmet. Till programmet finns kopplat ett programråd som behandlar kvalitets- och utvecklingsfrågor. I programrådet finns arbetslivsrepresentanter, programstudenter, alumner med flera. Studenterna är, genom Halmstad studentkår, representerade i Högskolans beslutande organ samt i de utskott som utvärderar program i enlighet med Högskolans kvalitetssystem.