Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning hälso- och sjukvård för barn och ungdomar
Programmet startar vartannat år på höstterminen. Som specialistsjuksköterska har du fördjupade kunskaper inom ett särskilt område. Detta krävs inom allt fler arbetsområden inom hälso- och sjukvården, exempelvis hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Specialistsjuksköterskeutbildningen förbereder dig för att utföra och leda arbete inom framtidens specialiserade hälso- och sjukvård.
Utbildningstillfällen
Anmälan stängd
Om utbildningen
Vad läser du som specialistsjuksköterska?
Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning barn och ungdom förbereder dig för att arbeta inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Du utvecklar specifika kunskaper för att kunna ge, och ansvara för, ett professionellt omhändertagande av barn och ungdomar och deras familjer, med hänsyn till barnet eller ungdomens kronologiska ålder och psykologiska utvecklingsfas samt genus och mångfaldsperspektiv. Genomgående i utbildningen beaktas jämställdhet samt hållbarhet inom barnsjuksköterskans kompetensområde.
Samarbete med arbetslivet
Verksamhetsförlagda studier (VFU) inom barnsjukvård ingår i utbildningen. Dessa genomförs på helfart, i första hand på kliniker eller andra enheter som anvisas av Högskolan i Halmstad.
Innovativa miljöer, metoder och verktyg
Utbildningen på Högskolan i Halmstad präglas av vår profilering som det innovationsdrivande lärosätet. Som student inom vård har du tillgång till Hälsolabbet, som är en specialutrustad avdelning för färdighetsträning i olika moment och i simuleringsövningar. Här kan du öva på att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken inför framtida möten med patienter.
Utbildningen är internetbaserad, men kompletteras med verksamhetsförlagd utbildning och fysiska möten på campus.
Din akademiska bakgrund
Utbildningen vänder sig till dig som har sjuksköterskelegitimation, kandidatexamen i omvårdnad (180 hp/120 hp) och minst ett års yrkeserfarenhet som legitimerad sjuksköterska.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
Termin 1
- Barn och ungdomars hälsa och ohälsa, 15 hp*
Termin 2
- Pediatrik och pediatrisk omvårdnad, 15 hp*
Termin 3
- Vetenskapsteori och vetenskaplig metod, 7,5 hp
- Ledarskap och vårdutveckling, 7,5 hp
Termin 4
- Examensarbete inom omvårdnad – inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdom, 15 hp
* kurser där verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår
Studera utomlands
Eftersom programmet bara varar två år på halvtid läser de allra flesta hela utbildningen i Halmstad. Eventuellt kan du göra ditt examensarbete på ett av Högskolans partneruniversitet utomlands, men det behöver i så fall arrangeras individuellt.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till både specialistsjuksköterskeexamen med inriktning hälso- och sjukvård för barn och ungdomar och magisterexamen i omvårdnad.
Vad kan du jobba med?
Allt fler arbetsområden inom hälso- och sjukvården kräver specialistsjuksköterskeutbildning. Med inriktning barn och ungdom är du speciellt kvalificerad för att arbeta med barn och ungdomar, inom primärvård såväl som kommunal och regional hälso- och sjukvård.
Som specialistsjuksköterska kommer du att ha arbetsledande uppgifter och ansvar för omvårdnad.
Möjligheter att studera vidare
Efter avslutad utbildning är du behörig att söka till forskarutbildning.
Ansökan och antagning
Utbildningen går att söka på antagning.se från och med den 17 februari. Sista anmälningsdag är den 17 mars.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp de dokument du vill bifoga din anmälan, till exempel de tjänstgöringsintyg som styrker din yrkeslivserfarenhet. Den 3 april måste alla dokument vara uppladdade för att din anmälan ska vara fullständig och för att vi ska kunna göra en rättvis behörighetsbedömning. Om du har en registrerad yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen behöver du inte ladda upp den. Uppgifter om din legitimationsstatus hämtas centralt.
Ditt antagningsbesked kommer den 24 april, vilket förhoppningsvis underlättar planering av till exempel tjänstledighet.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta inriktningsansvarig
- Frågor som är mer övergripande såsom studenternas arbetsmiljö – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningstillfällen.