Sök Stäng

Information om behörighet och urval för Professionell idrottskarriär och arbetsliv

Om du inte uppfyller de särskilda behörighetskraven till Professionell idrottskarriär och arbetsliv, 180 hp, eller om du vill öka dina chanser att bli antagen, kan du få din kompetens prövad eller visa på dina idrottsmeriter. Här hittar du instruktioner för hur du ska göra.

Du kan ansöka till programmet genom att styrka din reella kompetens inom området eller visa på dina idrottsmeriter. Du kan också ansöka på båda sätten, men då måste du skicka in två separata dokument enligt instruktionerna nedan.

Ansök om reell kompetens

Om du har kompetens inom området kan du ansöka om att få din reella kompetens prövad. Detta kan exempelvis vara aktuellt om du vill läsa utbildningen men inte har läst på ett idrottsgymnasium.

Varje kompetens/kunskap ska styrkas med en kopia på relevant dokument. Dessa ska i sin tur intygas av tränare, förenings- eller förbundsrepresentant eller motsvarande tillsammans med kontaktuppgifter, som e-postadress och telefonnummer, till denna person. Alla dokument ska laddas upp digitalt på antagning.se senast sista ansökningsdag.

Så ansöker du om reell kompetens

  1. Fyll i och skicka in blanketten ”Ansökan om prövning av reell kompetens/undantag”, som du hittar på antagning.se.
  2. Bifoga också ett personligt brev med motivering om varför du söker prövning, samt dokumentation som styrker din motivering. Det personliga brevet ska rubriksättas ”Ansökan om provning av reell kompetens” och ditt namn och personnummer ska finnas på varje dokument.

Rekommendationer för ditt personliga brev

Vi rekommenderar att du baserar din motivering på följande punkter:

  • Förmåga att utöva vald idrott på elitnivå.
  • Kunskaper om hur den egna kroppen fungerar i tränings- och tävlingssammanhang utifrån idrottspsykologi, idrottsfysiologi och näringsfysiologi.
  • Kunskaper om samt förmåga att använda och utvärdera träningsmetoder för att utveckla prestationsförmågan.
  • Kunskaper om idrotts- och träningsmiljöers betydelse för prestationsutveckling samt om hur skador och ohälsa förebyggs och behandlas.
  • Kunskaper om olika värderingar i tränings- och tävlingssammanhang samt förmåga att anpassa träning till etiska normer och regler för träning och idrottsliga aktiviteter.

Det ska tydligt framgå att och på vilket sätt, du har utvecklat ovanstående i din idrottspraktik. Tänk på att göra din beskrivning så pass informationsrik så att den kan bedömas av personer som inte tidigare har inblick i din idrottskarriär.

Ansök på idrottsmeriter

Om du ansöker på idrottsmeriter är du med i det så kallade ”alternativa urvalet” som fördelas till 33 procent av platserna. Då görs urvalet baserat på idrottsmeriter och plan för framtida professionell idrottskarriär – antingen som idrottare eller idrottsledare.

Så ansöker du på idrottsmeriter

För att kunna kvalificera dig till denna urvalsgrupp måste du skicka in ett personligt brev, där du beskriver dessa meriter och planer.

Instruktioner för ditt personliga brev

Det personliga brevet ska rubriksättas med ”Idrottsmeriter” och ditt namn och personnummer ska finnas på varje dokument. Varje idrottsmerit ska styrkas med en kopia på relevant dokument. Dessa ska i sin tur intygas av tränare, förenings- eller förbundsrepresentant eller motsvarande tillsammans med kontaktuppgifter, som e-postadress och telefonnummer, till denna person. Alla dokument ska laddas upp digitalt på antagning.se senast sista ansökningsdag.

Ditt personliga brev ska innehålla:

  • Tävlingsmeriter. Beskriv dina tävlingsmeriter som du relaterar till det professionella idrottsutövandet eller coachandet. Det kan handla om placeringar, deltagande på tävlingar eller uttagningar till trupp eller lag som bedöms relevanta för din ansökan.
  • Träningserfarenhet. Beskriv hur din träning har sett ut under de senaste åren och hur det kopplas till professionellt idrottsutövande. Beskriv hur du ser på begreppet träningskvalitet samt hur du omsätter detta i praktik.
  • Övrig meritering. Här beskriver du annan meritering som du bedömer relevant för det professionella idrottsutövandet. Det kan handla om ledaruppdrag, domar- och funktionärsuppdrag, förtroendeuppdrag (till exempel styrelse- och kommittéarbete), idrottsinriktade utbildningar eller liknande.
  • Plan för framtida professionell karriär. Beskriv hur din plan ser ut för din fortsatta idrotts- eller tränarsatsning på både lång och kort sikt. Det ska tydligt framgå vilka mål du har samt hur du planerar att arbeta för att nå dessa mål.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt